Αποκριάτικη απόδραση

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ  ΕΔΕΣΣΑ-ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ-ΤΥΡΝΑΒΟΣ

 γράφει ο Πλοίαρχος Λ.Σ. εα Νικόλαος Γκλεζάκος, Αντιπρόεδρος ΛΕΣΧΗΣ ΛΣ

Το αποκριάτικο τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου, Μέλη και φίλοι της Λέσχης Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στα Λουτρά Πόζαρ, την Έδεσσα και τον Τύρναβο με διανυκτερεύσεις και αποκριάτικο γλέντι στο πολυτελές ξενοδοχείο του Πλαταμώνα Olympus Thea Boutique Hotel 4****

Τη πρώτη μέρα, στην πορεία μας προς τον Πλαταμώνα επισκεφθήκαμε τον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών, όπου παρακολουθήσαμε σχετικές προβολές με την ομώνυμη μάχη του 480 π.Χ.  και τον ηρωισμό του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα.

Στις πλαγιές του  Ολύμπου, σε υψόμετρο 900μ. γνωρίσαμε την σημαντικότερη Μονή στο νομό Πιερίας, την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, η οποία βρίσκεται σε οχυρή θέση ανάμεσα σε δύο ρέματα, με πανοραμική θέα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω γύρω στο 1542, επί Πατριάρχη Ιερεμία του Β’ (1522-1546) και όταν ήταν Σουλτάνος ο Σουλεϊμάν Α’ (1520-1566).

Η πυκνή ομίχλη δεν μας εμπόδισε να επισκεφθούμε στις πλαγιές του Βερμίου, την σύγχρονη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, που κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, με σκοπό την αναβίωση της ομώνυμης ιστορικής Μονής, η οποία ιδρύθηκε το 386 από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο στις απόκρημνες κατωφέρειες του όρους Μελά,  στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Το ιερό προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, βρίσκεται έξω από το χωριό Καστανιά Βεροίας σε υψόμετρο 1100 μέτρα και φιλοξενεί την ιερά και  θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, που  φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από την Τραπεζούντα  μαζί με  άλλα θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια που διασώθηκαν.

Κοντά στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα μέσα σ’ ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών Πόζαρ είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη κοντά στην Αριδαία Πέλλας, στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν. Οι Θρύλοι, μιλούν για χρήση των ιαματικών νερών, τόσο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και επί Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου.

Η  Έδεσσα με τους 12 καταρράκτες που σχηματίζει ο ποταμός Εδεσσαίος ή Βόδας, ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας μας.

Η πόλη ιδρύθηκε το 814 π.Χ. από τον Ηρακλείδη Κάρανο ως πρωτεύουσα του πρώτου βασιλείου της Μακεδονίας και το  όνομα της έχει φρυγική προέλευση και σημαίνει “πύργος/πόλη μες στο νερό”.

Η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αρχίζει από το 1942, όταν ο λοχίας της Γκεστάπο Φριτς,  υποχρέωνε τούς περαστικούς από το σημείο, να εργασθούν στο εργοτάξιο των καταρρακτών.

Τα παραδοσιακά κούλουμα γιορτάσαμε στον Τύρναβο όπου οι αποκριάτικες γιορτές κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το μοναδικό καρναβαλικό έθιμο στον κόσμο, το γνωστό Μπουρανί, (χορτόσουπα χωρίς λάδι) και πλαισιώνεται με Διονυσιακές τελετές, τολμηρές μεταμφιέσεις και πειράγματα.

Το βράδυ  της Κυριακής  στο ξενοδοχείο μας πραγματοποιήθηκε με πολύ κέφι το καθιερωμένο αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή μουσική. Από τις πολλές επιτυχημένες μεταμφιέσεις ξεχώρισαν, ο  Ιντιάνα Τζόουνς, η Σπανιόλα, τα Μωρά, η Μαντάμ Πομαντού, ο Σουλεϊμάν, ο Δόγης, ο Ρεμπέτης, η Κινέζα, ο Ρουβίκωνας, ο Κατρούγκαλος, ο Βαρουφάκης, η Μάγισσα, ο Τζιχαντ, η Αγαπημένη του Φραγκεσταϊν, η Ότι νάναι, κ.α.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον πολύ καλό οδηγό κ. Θανάση που όλες αυτές τις μέρες, μας μετέφερε με ασφάλεια, καθώς και τον κ. Δημήτρη Φαρούπο, που με την κιθάρα του και τον βαρύτονο κ. Μπάμπη Σαμόλη μας χάρισαν ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης το προηγούμενο βράδυ στο ξενοδοχείο.