Διήμερη εκδρομή στην Καλαμάτα, Μεθώνη και Πύλο

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου, Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ ΛΣ

Ένα θαυμάσιο Σαββατοκύριακο είχαμε την τύχη να απολαύσουμε μέλη και φίλοι της ΛΕΣΧΗΣ Λιμενικού Σώματος, που πήραμε μέρος στην διήμερη εκδρομή στα πανέμορφα μέρη της νότιας Πελοποννήσου.

Στην ιστορική Καλαμάτα  με τις θαυμάσιες πλατείες και την υπέροχη παραλία όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό μας φαγητό, επισκεφθήκαμε τη Μονή Καλογραιών με τα περίφημα υφαντά, ενώ το προσκύνημα στη Μητρόπολη της Υπαπαντής μας πλημμύρισε με δέος και συγκίνηση.

Σε κοντινή απόσταση ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Αποστόλων, κτίσμα του 12ου αιώνα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό, διότι την 23η  Μαρτίου 1821 εψάλη ευχαριστήριος δοξο­λογία στον Θεό απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες με επικε­φαλής τους οπλαρχηγούς Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά.

Στην υπέροχη Μεθώνη στέκει αγέρωχο, ακοίμητος φρουρός μπροστά στο πέλαγος, το ονομαστό καλοδιατηρημένο κάστρο της, το οποίο  χτίστηκε από τους Βενετούς το 1209 μ.Χ., ενώ στα νότια υψώνεται περήφανος ο οκταγωνικός πύργος Μπούρτζι, πάνω σε μία μικρή βραχονησίδα.

Στην πανέμορφη Πύλο, το Βασίλειο του Νέστορα κατά τον Όμηρο, με το θαυμαστό της Νιόκαστρο, την εξαιρετική ρυμοτομία της, την βαθύσκιωτη πλατεία των τριών ναυάρχων και την ηρωική Σφακτηρία απέναντί της που μας θυμίζει την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, ζήσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες δεδομένου ότι η επίσκεψή μας συνδέθηκε με τον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και την  πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνας.

Την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλ. Επισκόπου Μοζαμβίκης (Πατριαρχείου Αλεξανδείας) κ. Χρυσοστόμου και του  Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της χαριτοβρύτου Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της Πύλου, που ήταν στρωμένοι με μυρτιές και ροδοπέταλα, ενώ κάτοικοι έστρωναν χαλιά για να περάσει η ιερά εικόνα και να έχουν την ευλογία της Παναγίας μας.

Την ιερά εικόνα πλαισίωναν άνδρες του Λιμενικού Σώματος και νέοι με παραδοσιακές φορεσιές με τη συνοδεία της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου- Νέστορος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλου και των σχολείων της περιοχής,  ενώ οι πιστοί τηρώντας την παράδοση, έραιναν με άνθη την Ιερή Εικόνα της Παναγίας.

Ο Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. Αντιναύαρχος – Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, στην δεξίωση που παρέθεσε, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη, τους άρχοντες του τόπου, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης τα μέλη και τους φίλους της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. που έλαβαν μέρος στην διήμερη εκδρομή.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνταξιδιώτες μου, που με την θετική και χαρούμενη διάθεσή τους, ολοκληρώθηκε άλλη μία επιτυχημένη εκδρομή μας, η οποία μας γέμισε από αισθήματα ικανοποίησης, συγκίνησης και υπερηφάνειας, αφού οι περιοχές που επισκεφθήκαμε μας θύμισαν  σελίδες δόξας και ηρωισμού των προγόνων μας.