Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη εκλιπόντων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Η ΛΕΣΧΗ Λ. Σ. ΜΕ ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ  –  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου, Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Στον ιστορικό Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική λαμπρότητα,  η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των εκλιπόντων στελεχών (Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων) ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επέστρεψαν στον δημιουργό ή έπεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

      Η τελετή τελέσθηκε από τους πατέρες του Ιερού Ναού, Ανδρέα Μαρκόπουλο, Ανδρέα Καβάσυλα και π. Πρόδρομο με συλλειτουργούς τον πατέρα Γεώργιο Καλαμάρη, απόστρατο Ναύαρχο Λ.Σ. και τον ιερέα του Λ.Σ. πατέρα Δημήτριο Βαρσαμίδη,  παρουσία του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. κ. Σταματίου Ράπτη.

     Η εκπροσώπιση του Σώματος στην εκδήλωση ήταν εξαιρετικά δυναμική,  αφού εκτός από τον Αρχηγό, παρέστησαν ο Α΄. Υπαρχηγός  Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ.κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Ντούνης, Γενικός Επιθεωρητής, οι Κλαδάρχες Υποναύαρχοι Λ.Σ. κ.κ. Αϊβαλιώτης, Σεφεριάδης, Καλογείτων, οι Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. κ.κ. Λαγουρός Διευθυντής του γραφείου Αρχηγού Λ.Σ, Λεονταράς,  Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, ο Υπολιμενάρχης  Πλοίαρχος Λ.Σ.  κ. Πολέμης, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία  Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Λ/Φ (ανδρών και γυναικών).

     Στην τελετή παρέστησαν οι Ναύαρχοι-Επίτιμοι Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος κ.κ. Ανδρέας Συρίγος, Χρήστος Δελιμηχάλης, Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, οι επίτιμοι Υπαρχηγοί Λ.Σ. κ.κ. Σπαρτιώτης, Κυπριαδάκης, Κουνουγέρης, Τσιαδής, ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Μακρής, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. Υποναύαρχος Λ.Σ. εα κ. Δημήτριος Βαβούρης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Λ.Σ. Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. κ. Γεώργιος Καλαρώνης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος ε.α. κ. Σπυρίδων Περβαινάς Π.Ν,  η  Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου κ. Αναστασία Παλούμπη, ο Εισαγγελέας του Στρατοδικείου κ. Φίλιππος Κοντιζάς, ο πρώην Νομικός Σύμβουλος του Υ.Ε.Ν. κ. Κων/νος Βολτής.

     Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης παρέστησαν ο Πρόεδρος Αντιναύαρχος-Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός Λ.Σ. Αγγελόπουλος Πελοπίδας, ο Αντιπρόεδρος  Πλοίαρχος Λ.Σ. ε.α. Γκλεζάκος Νικόλαος, ο Ταμίας Υποναύαρχος Λ.Σ. Νεόφυτος Δημήτριος, ο Έφορος Δημ. Σχέσεων & Αθλητισμού Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.  ε.α.  Καρλάφτης  Ευάγγελος, ο Έφορος Εντευκτηρίου  Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Βαφειάδης Δημήτριος και τα Τακτικά Μέλη   Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Παπαλεονάρδος Δημοσθένης, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Τσίκλος Δημήτριος,

     Την  τελετή  παρακολούθησαν επίσης Βουλευτές, οι Αντιπεριφερχειάρχες Α΄. και Β΄. Πειραιά, εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Κυκλάδων νήσων κ. Πασχάλης Συρίγος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και πλήθος αξιωματικών ε.ε. και ε.α. όλων των βαθμών και ειδικοτήτων (Ανώτατοι, ανώτεροι, κατώτεροι, Ανθυπασπιστές, υπαξιωματικοί, Λ/Φ), μέλη οικογενειών εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και φίλοι του Λιμενικού Σώματος, που πλημύρησαν με την παρουσία τους την αίθουσα του ιερού ναού.

Ο Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. Αντιναύαρχος ε.α. – Επίτιμος  Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος στη σύντομη ομιλία του, χαιρέτισε όλους τους παρευρισκομένους, λέγοντας:

«Σεβασμιότατε

Σεβαστοί Πατέρες

Κε Υπουργέ

Κε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Κοι Βουλευτές

Κ. Γεν. Γραμματείς

Κ. Δήμαρχε ή εκπρόσωπε του Δημάρχου Πειραιώς

Κ. Αρχηγέ

Κοι Υπαρχηγοί

Κοι Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί Λ.Σ.

Κ. Γεν. Επιθ/τά

Κοι Ναύαρχοι

Κοι Επίτιμοι Πρόεδροι ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Κε Πρόεδρε του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου

Κοι Πρόεδροι ενεργεία κ΄ αποστρατεία Ενώσεων Αξ/κών Π.Ν. – Λ.Σ.

Κε Πρόεδρε του Μ.Τ.Ν.

Κα Πρόεδρε του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος

Κε Πρόεδρε του Ιδρύματος Ευγενίδου

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Κοι Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία 

Κυρίες και κύριοι,

       Η σημερινή προσευχή μας, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Η σκέψη μας ξεκινά πάντοτε από τα ιδρυτικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος και γεφυρώθηκαν στην πορεία με τον αείμνηστο Ελευθέριο Γεωργαντόπουλο ως και τον αείμνηστο Σπύρο Δόλα και τελειώνει σε όλους τους προσφάτως εκδημήσαντες στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως τιμούμε τους πεσόντες σε καιρό πολέμου συναδέλφους όπως ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, Αναστάσιος Σβώλης, τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος όπως, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάκης και Αθανάσιος Μακρής. Επίσης όλους τους εκδημήσαντες-στελέχη σε καιρό ειρήνης όπως Αμαραντίδης, Θεοχάρης, Κλειώσης, Ντούνης, Σκιαδάς, Πρωτονοτάριος, Πελοποννήσιος, Βασόπουλος, Χρυσανθακόπουλος, Κατσίνα, Δημαράκης, Δημητρακόπουλος, Κοντογιάννης, Ρεντζεπέρης, Μπατσολάκης, Μαντάς, Τζιβιάς, Ζησιμάτος, Πατέλης, Χαβατζόπουλος, Πολύμερος, Πανόπουλος, Σινογιώργος, Καραγιάννης, Γεωργάκος και πολλοί άλλοι.

     Ιδιαίτερες σχέσεις που μας χαρακτηρίζουν το Λιμενικό Σώμα, σε συνδυασμό με τα βαθιά συναισθήματα συναδελφοσύνης που απορρέουν από τις ρίζες, ως διατελέσαντα μέλη της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος, μας επιβάλλουν, να παρακολουθούμε την εξέλιξη του Σώματος που τόσο αγαπήσαμε και ανατραφήκαμε από αυτό.   

     Η σημερινή εικόνα του Λιμενικού Σώματος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακολουθεί μία ήρεμη πορεία, αφού βρήκε τον προσανατολισμό του και τις υγιείς βάσεις που είχαν οι προκάτοχοι, άλλοι ζώντες και άλλοι τεθνεώτες, σε συνδυασμό πάντοτε με τις επικαιροποιημένες απόψεις της σημερινής Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας – Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

     Τονίζουμε ότι το κατ΄έτος τελούμενο μνημόσυνο των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην ψυχή μας, ότι οι ζώντες συνάδελφοι αποτίνουν τιμή στην μνήμη των εκλιπόντων συναδέλφων για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν εν ζωή.

Επίσης σας πληροφορούμε ότι η πρωτοβουλία μας για την ανέγερση Μνημείου αντάξιου για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν εν καιρώ πολέμου ως και εν ώρα καθήκοντος, έπιασε τόπο. Το μνημείο ήδη βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας –Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για να θυμίζει σε μας τους ζώντες, την διαχρονική πορεία του Λιμενικού Σώματος. Αναμένονται τα αποκαλυπτήριά του.

    Τέλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ., εύχομαι από καρδιάς, υγεία και δύναμη σε όλους μας, να δίνουμε κάθε χρόνο το παρόν στον Ιερό αυτό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε στην σκέψη μας τους εκλιπόντες και με ταπεινότητα να αναφωνήσουμε ¨Αιωνία η μνήμη τους¨.

        Ο καφές θα προσφερθεί στην αίθουσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς (ακριβώς απέναντι).

Ευχαριστώ.

 Πειραιάς, 03/12/2017

Με εκτίμηση,

Αντιναύαρχος ΛΣ

Αγγελόπουλος Πελοπίδας

Επιτιμ. Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.

Πρόεδρος ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.»

      Μετά το πέρας της δέησης παρατέθηκε από τη ΛΕΣΧΗ Λ.Σ. ο παραδοσιακός καφές με τα απαραίτητα βουτήματα στην αίθουσα εντευκτηρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς, που κατακλύσθηκε από Αξιωματικούς Λ.Σ. ε.ε., ε.α. και φίλους της ΛΕΣΧΗΣ και του Λιμενικού Σώματος.