Μονοήμερη εκδρομή στην Αιγιαλεία

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 γράφει ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ε.α. Νικόλαος Γκλεζάκος

Σε μια πανέμορφη περιοχή, λίγο έξω από το χωριό Άνω Μαυρίκι Αιγίου, δίπλα στον ποταμό Σελινούντα, βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Η Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Λεόντιο τον Μονεμβασιώτη και κτίστηκε πιθανότατα μεταξύ 1430 και 1460 από τους Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγο.

Στον περίβολο της Μονής βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Στο ιστορικό αυτό μοναστήρι, που προσέφερε πολλά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, λειτούργησε και κρυφό σχολειό, ενώ οι εγγράμματοι μοναχοί εργάστηκαν στα γύρω χωριά σαν εφημέριοι, δάσκαλοι, συμβολαιογράφοι αλλά και δικολάβοι (δικηγόροι).

Η μονοήμερη απόδραση των μελών και φίλων της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. συνεχίστηκε με το προσκύνημα στον περικαλλή, μεγαλοπρεπή και επιβλητικό Ναό της Παναγίας Τρυπητής, που βρίσκεται σε απόκρημνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα) στην παραλία του Αιγίου.

Το δροσερό μαϊστράλι του Κορινθιακού κόλπου και η τοποθεσία της ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα, συμπλήρωναν την απόλαυση του μεσημεριανού μας φαγητού στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας,  ενώ με το σεργιάνι στην παραλία του Ξυλόκαστρου ολοκληρώθηκε η μονοήμερη απόδρασή μας.