Οδοιπορικό και περίπλους στη φύση και την Ιστορία

Οδοιπορικό και περίπλους

στη φύση και στην Ιστορία

        Η Λέσχη Λιμενικού Σώματος πρόσφερε στα Μέλη της και στους φίλους της, το Σαββατοκύριακο 28-29 Απριλίου διήμερη ανοιξιάτικη εκδρομή σε Πόρτο Χέλι – Σπέτσες – Ύδρα.

       Με δύο πολυτελή, κλιματιζόμενα, υπερυψωμένα πούλμαν, με τους εξαίρετους φιλικούς «καπετάνιους – οδηγούς», άρτια οργάνωση από τον κ. Νίκο Γκλεζάκο, παρά τον δύσκολο συντονισμό οδικής και θαλάσσιας εκδρομής, πέτυχε και πάλιν το άριστο αποτέλεσμα στο δοκιμασμένο πια στέρεο προσανατολισμό. Ευλάβεια, Ιστορία, Θάλασσα, Φύση, Γνώση, Ψυχαγωγία, με την επιλογή των προορισμών και με την παροχή (όλων των υπηρεσιών, γεύμα, διανυκτέρευση, πρωινό, ναύλωση  θαλάσσιων μέσων, επισκέψεις) στο βέλτιστο μέτρο ποιότητας και κόστους.

       Για τούτο είναι κοινή διαπίστωση, ότι ακόμα και αν κάποιοι προορισμοί είναι γνωστοί, η επανάληψη της επίσκεψής τους με τη ΛΕΣΧΗ αξίζει, γιατί πάντα προσφέρει κάτι νέο και καλλίτερο.

      Μετά τον ευεργετικό πρωινό καφέ στην ήσυχη από την  πλευρά προς Επίδαυρο πλευρά του Ισθμού της Κορίνθου (στην ιστορία του οποίου αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Γκλεζάκος) και την απολαυστική διαδρομή της πευκόφυτης Σολυγίας, μια καινούργια αφετηρία Ένα κεράκι στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγνούντας στο δρόμο της Επιδαύρου. Ένα Χριστιανικό – Βυζαντινό μνημείο, που άκμασε από τον ενδέκατο αιώνα ως Μοναστήρι και παράλληλα κάστρο άμυνας κατά επιδρομών. Ο Ναός έχει εξαιρετικό τέμπλο και τοιχογραφίες.

    Η Ηγουμένη της γυναικείας Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών μας πρόσφερε «καλωσόρισμα» και μας μίλησε για το παλιό Μοναστήρι και τον Ναό.

         Με την ευλογία του Θεού φθάσαμε στον προορισμό μας, στο όμορφο παραλιακό Ξενοδοχείο GALAXY στο Πόρτο Χέλι. Μικρή ξεκούραση, πλούσιο γεύμα και μετά από το λιμάνι πλώρη για τις Σπέτσες.

    Έγινε η πρώτη ενημέρωση για το πόρτο Χέλι από τον κ. Νίκο Γκλεζάκο και στη συνέχεια κατά τον περίπλου της ακτής μια αναλυτική αναφορά από τον καπετάνιο του «ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» στις πολυτελείς βίλλες  της πευκόφυτης ακτής, τα αγκυροβόλια τους για τα σκάφη αναψυχής και στους ιδιοκτήτες τους, γνωστά ονόματα του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου.

       Απέναντι στην ακτή των Σπετσών πρόβαλε από μόνης της η πραγματική αρχοντιά, το φυσικό και ανθρώπινο ιστορικό μεγαλείο. Αυθόρμητα, χωρίς κακόζηλη διάθεση (δικαίωμα καθενός είναι να απολαμβάνει την προσωπική του ζωή, όπως μπορεί και θέλει, πολύ περισσότερο όταν αποδειγμένα κάποιοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με προσφορά στο σύνολο), έκανα μια σύγκριση.

      Από τη μια η  ακτή της «Ματαιοδοξίας» και από τη  άλλη η ακτή της «Δόξας»!.

      Το άγαλμα της Μπουμπουλίνας δεσπόζει στο λιμάνι, η εθνική ευεργεσία προβάλλει το μεγαλείο της με την «Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή» και το υπέροχο κτίριο του «Ποσειδωνίου».

Αποβίβαση στο λιμάνι.

     Η γαλήνια φυσική ομορφιά του νησιού πορφυρώνει στις σελίδες της Ιστορίας, ακούγεται ο αχός των κανονιών της περίφημης Ντάπιας και στο βάθος στο πέλαγος ο ορυμαγδός από τα πυροβόλα του Σπετσιώτικου πολεμικού στόλου. Της εποχής του Ορλώφ και του Κατσώνη και της κυριαρχίας του στη θάλασσα, όταν μαζί με τα πλοία των Υδραίων και των Ψαριανών, καταναυμαχούσαν τα Τουρκικά.

         Ισχυροί πλοιοκτήτες και Πρόκριτοι των Σπετσών μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και μετά διέθεσαν τα εξοπλισμένα πλοία τους στον κατά θάλασσα απελευθερωτικό Αγώνα.

      Φόρος τιμής και προτεραιότητα η επίσκεψη στο Μουσείο Σπετσών, που στεγάζεται στο παλιό διατηρητέο αρχοντικό του προκρίτου των Σπετσών Χατζηγιάννη Μέξη. Ευλαβικό ξεκίνημα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας. Ρίγη Ιστορικής μνήμης μπροστά στη Σημαία των Σπετσών και τη λειψανοθήκη των οστών της Μπουμπουλίνας και στα ακρόπρωρα ιστορικών πλοίων του αγώνα. Οι πλοιοκτήτες τους (Χατζηγιάννης Μέξης. Μπότασης, Κυριακός, κ.α.) με σεβασμό στην Ιστορία βάφτισαν τα πλοία τους με το αρχαίο μεγαλείο. «Θεμιστοκλής», «Ποσειδών», «Αγαμέμνονας», κ.α. Αρχαίες παραστάσεις δένουν με τις παραδοσιακές φορεσιές και σκεύη της καθημερινής ζωής.

       Θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα από ναυάγιο Κυπρο-Μυκηναϊκού πλοίου του 1200 π.Χ. στο ακρωτήριο των Ιρίων.

       Αποχαιρετούμε τις προτομές του Χατζηγιάννη Μέξη, της Μπουμπουλίνας και του Γεωργίου Ανδρούτσου στον κήπο του Μουσείου για να αφιερώσουμε πλούσιο χρόνο αναψυχής στις γραφικές Σπέτσες.

      Επιστροφή και δείπνο στις ωραίες ταβέρνες του Πόρτο Χέλι.

      Την επόμενη ημέρα μετά από το πλούσιο πρωινό ένας άλλος θαλάσσιος πλους από Μετόχι για Ύδρα. Άλλο νησί η «Πιτυούσα» (πευκόφυτη, από το πιτύς-υος, πεύκο) οι Σπέτσες και άλλο η Ύδρα. Παρά το όνομά της είναι άνυδρη, βραχώδης με αραιή χαμηλή βλάστηση.

 Ο Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Μανδαλάκης μας κολωσόρισε στο επιβλητικό κτήριο του Λιμεναρχείου, δίπλα στο Τελωνείο. Και τα δυο συμβολίζουν την ακμή της Ύδρας στη ναυτιλία και το εμπόριο. Περπατήσαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια. Απολαύσαμε το γεύμα μας στην ήσυχη Ύδρα.

       Όπως είναι γνωστό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και η κυκλοφορία αφήνεται στα υπομονετικά τετράποδα, ενώ οι μεταφορές αποσκευών των πολλών επισκεπτών γίνονται με χειροκίνητα τροχήλατα καρότσια.

      Τα επιβλητικά αρχοντικά (Τομπάζη, Κριεζή, Τσαμαδού, Κουντουριώτη, Μιαούλη, κ.λ.π.) δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι.

Η ναυτική ιστορία επιδεικνύει περήφανα τις πηγές της.

Εκεί ιδρύθηκε και λειτούργησε η πρώτη Ναυτική Σχολή και διδάχθηκε η Ναυτική τέχνη.

         Μία επιγραφή συνοψίζει την ελληνική σοφία : «Ερέτην χρήναι πρώτα γίνεσθαι, πριν πηδαλίοις επιχειρείν» (από τους Ιππής του Αριστοφάνη).

  Συνειρμικά παραπέμπει και στο μεγαλείο της ταπεινότητας του ήρωα μπουρλοτιέρη Ματρόζου (διαβάστε το ποίημα του Σπετσιώτη ποιητή Γεωργίου Στρατήγη, «Ο Ματρόζος».

Εκεί λειτουργεί και σήμερα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

      Μία ξεχωριστή πτυχή της σημερινής Ύδρας είναι οι πλούσιες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ο κ. Νίκος Γκλεζάκος αναφέρθηκε σχετικά και μας πληροφόρησε για το Υδραίϊκο έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου και μέσα στη θάλασσα.

       Η επίσκεψη στα δύο νησιά εντυπωσιάζει βαθειά για την άρρηκτη σύνδεση της εθνικής ιστορίας μας και της ατομικής τους ιστορίας. Και στα δύο δίπλα στη  Εθνική Σημαία ξεδιπλώνεται και ανεμίζει στο θαλασσινό αεράκι η τιμημένη δική τους σημαία.

       Σημαίες με κοινούς ισχυρούς συμβολισμούς. Ο σταυρός της Ορθοδοξίας και η ανεστραμμένη ημισέληνος. Η νίκη των πιστών κατά των απίστων. Το δόρυ και ή Άγκυρα. Η δύναμη των Ελλήνων, η επιμονή στον αγώνα και τη νίκη. Το γαλάζιο φόντο και το κόκκινο πλαίσιο. Η ελεύθερη γαλάζια θάλασσα και η επανάσταση, χρειάζονται τα αίμα της θυσίας. Το φίδι γύρω από την άγκυρα. Στη Σπετσιώτικη από το στόμα του βγαίνει η κουκουβάγια (μια ερμηνεία), σύμβολο της δύναμης της γνώσης. Στην Υδραίϊκη το περιστέρι, σύμβολο της ελευθερίας του γένους. Στην πρώτη το παράγγελμα «Ελευθερία ή Θάνατος», στη δεύτερη η προσταγή της Σπαρτιάτισσας μάνας «Η Ταν ή επί Τας».

   Η Υδραίϊκη σημαία έχει δεξιά παράσταση της κεφαλής του Θεμιστοκλή, αριστερά τον Οφθαλμό της Θείας Πρόνοιας. Σύμβολα νικηφόρων ναυμαχιών και της μέριμνας του Θεού για την επικράτηση του δίκαιου αγώνα.

          Η Λέσχη Λιμενικού Σώματος μας πρόσφερε μια απολαυστική εκδρομή στη θάλασσα και το συναίσθημα της περηφάνιας με την αύρα της ιστορίας μας. Μας καλομαθαίνει όμως. Όλοι θα θέλαμε το ιστορικό χρέος να συμπληρωθεί και τη γνώση της εθνικής ναυτικής συνεισφοράς του ένδοξου «τρινήσιου στόλου» (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά) να ολοκληρώσει μια εκδρομή – προσκύνημα στα Ψαρά. Σίγουρα το σκέφτεται ο κ. Νίκος Γκλεζάκος.

        Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη για νέους δημιουργικούς και ψυχαγωγικούς προορισμούς.

Ένας τυχερός εκδρομέας

Κώστας Βολτής