Πρωτοχρονιάτικη πίτα 2015

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΊΤΑΣ

Η ΛΕΣΧΗ Λ.Σ., έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων της Λ.Α.Ε.Δ την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, στη διάρκεια της οποίας τίμησε τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Επίσης τίμησε και ανακήρυξε επίτιμο μέλος της ΛΕΣΧΗΣ τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, με την απονομή περγαμηνής και θυρεού της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Στην εκδήλωση προσήλθαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Αθανάσιος Μπούσιος Ναύαρχος-Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ., οι Πρώην Γεν. Γραμματείς κκ. Πέτρος Συνοδινός και Λάμπρος Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. κ. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Π., πρώην Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν. και Π.Σ., οι Ναύαρχοι – Επίτιμοι Αρχηγοί Λ.Σ. κ.κ. Γεώργιος Βασσόπουλος, Περικλής Ουσαντζόπουλος, Θεοδόσης Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Συρίγος, Χρήστος Δελημιχάλης και Δημήτριος Μπαντιάς, ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Νικόλας Μακρής, ο Α΄ Υπαρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος κ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος, Επίτιμοι Υπαρχηγοί Λ.Σ., ο γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, Υποναύαρχος Λ.Σ. ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Σαρηγιάννης.

Επίσης παρέστησαν οι Υποναύαρχοι Λ.Σ. κ.κ. Γεώργιος Μπουμπόπουλος, Ιάκωβος Σέργης, Νικόλαος Πατρινός, Ευάγγελος Τσάτζαλος, Γεώργιος Συβίτος, Σταμάτιος Ράπτης και Αλέξανδρος Ρεντούμης, οι Επίτιμοι Πρόεδροι της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. κ.κ. Δημήτριος Βαβούρης, Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. και Περικλής Κατσίνας, Αντιναύαρχος Λ.Σ. ε.α., καθώς και οι Πρόεδροι Μ.Τ.Ν Αντιναύαρχος Π.Ν. εα κ. Νικόλαος Βαζαίος, Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος Π.Ν. εα κ. Σπυρ. Περβαινάς, Ε.Α.Α.Λ.Σ. Υποναύαρχος Λ.Σ. εα κ. Γεώργιος Καλαρώνης, ο Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Θεόδωρος Γερούκης, ο Εφέτης των Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Νικόλαος Μπασέας, ο Εισαγγελέας κ. Φίλιππος Κοντιζάς, ο Δήμαρχος της Ιστορικής πόλεως Δήμου Πύλου-Νέστορος-Ναυαρίνο κ. Δημήτριος Καφαντάρης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Παλούμπη, ο εκπρόσωπος της COSTAMARE Ναύαρχος Λ.Σ. εα κ. Διαμαντής Μανός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου της εν Αθήναις Πυλίων «ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ» κ. Δημήτριος Μισυρλής και βέβαια οι συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία, μέλη της ΛΕΣΧΗΣ που κατέκλεισαν την αίθουσα.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος ο Β΄, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, πλαισιωμένος από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πατέρα Γεώργιο Καλαμάρη, Πρωθιερέα του Λ.Σ., τον πατέρα Δημήτριο Βαλσαμίδη, ιερέα του Λ.Σ. και τον πατέρα Ανδρέα Καβάσιλα εφημέριο του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Τυχεροί αναδείχθηκαν ο Υποναύαρχος Λ.Σ. εα Δημήτριος Νεόφυτος και ο δόκιμος Σημαιοφόρος Λ.Σ. ΜΑΡΙΝΟΣ-ΞΑΝΘΟΣ Ιωάννης, γιός του Υποναυάρχου Λ.Σ. ε.α. Κων/νου ΜΑΡΙΝΟΥ-ΞΑΝΘΟΥ αφού κέρδισαν τα δύο φλουριά της βασιλόπιτας.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. – επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός Λ.Σ. κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ανάφερε τους λόγους για τους οποίους απονέμονται σήμερα οι τιμητικές διακρίσεις στα τιμώμενα πρόσωπα.

Ακολουθούν οι ομιλίες του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ., Αντιναυάρχου Λ.Σ. ε.α. Πελοπίδα Αγγελόπουλου επίτιμου Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. και του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ, κ. Αθανασίου Αθανασόπουλου.

          

α.-   «Ομιλία του Προέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

 

«ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Αντιναυάρχου Λ.Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα

Επιτιμ. Α΄Υπαρχηγού την 05-02-2015

Ημέρα Πέμπτη και ώρα 1900 στην τελετή

Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Λ.Α.Ε.Δ. καθώς,

 

α) θα τιμηθεί ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Αθανάσιος Αθανασόπουλος με την περγαμηνή και θυρεού της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

β) ανακήρυξη Επίτιμου Μέλους της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. του σεβαστού-αγαπητού Capt. Παναγιώτη Τσάκου και απονομή περγαμηνής και θυρεού της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

 

Προσφωνήσεις:

Εκκλησία (Σεβασμιώτατε)

Αιδεσιμολογιώτατε –Πρωτοσύγκελλε Ιεράς Αρχ/πης Αθηνών

Αιδεσιμολογιώτατε Πατέρ- Γεώργιε Πρωθιερέα Λ.Σ.

Σεβαστοί Πατέρες

κ. εκπρόσωπε του Υπουργού

κ. πρώην Υπουργέ Ναυτιλίας Γεώργιε Ανωμερίτη

κ. Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

κ. Βουλευτές

κ. Γενικοί Γραμματείς

κ. Πρώην Γεν. Γραμματέα Πέτρο Συνοδινέ

κ. Πρώην Γεν. Γραμματέα Λάμπρο Λαμπρόπουλο

κ. εκπρόσωπε Α/ ΓΕΕΘΑ

κ. εκπρόσωπε Α/ Γ.Ε.Σ.

κ. εκπρόσωπε Α/ Γ.Ε.Ν.

κ. Αρχηγέ Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

κ. εκπρόσωπε Α/ Π.Σ

κ. Επίτιμοι Αρχηγοί

κ. Πρόεδρε Αναθεωρ. Δικαστηρίου κ. Νικόλαε Μακρή

κ. Υπαρχηγοί

κ. Επίτιμοι Υπαρχηγοί

κ. Γεν. Επιθ/τά Λ.Σ

κ. Λιμενάρχα Κ.Λ.Π.

κ. Ναύαρχοι

κ. Πρόεδρε Ε.Ε.Ε

κ. Πρόεδρε Μ.Τ.Ν

κ. Πρόεδρε Ε.Α.Α.Ν

κ. Πρόεδρε ΕΑΑΛ.Σ

κ. Αγαπητέ και Σεβαστέ capt. Παναγιώτη Τσάκο,

κ. Εφέτα των Διοικητ. Δικαστηρίων (κ. Νικόλαε Μπασέα)

Κε Δήμαρχε της Ιστορικής πόλεως Δήμου Πύλου-Νέστορος-Ναυαρίνο κ.

   Δημήτρη Καφαντάρη

Κα Πρόεδρε Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Παλούμπη

κ. Εκπρόσωπε της COSTAMARE Ναύαρχε κ. Διαμαντή Μανέ

κ. Πρόεδρε του Συλλόγου της εν Αθήναις Πυλίων «ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ» κ.

   Δημήτρη Μισυρλή

Αγαπητή κα Φερενίκη Θεοχάρη

κ’ αγαπητέ κ Αντώνη Ευσταθίου

Αγαπητοί Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία

 

Κυρίες και κύριοι,

Επίσης καλωσορίζουμε τον Επιτηρητή της Σ.Ν.Δ Πλωτάρχη ΛΣ Γεώργιο Μανδαλάκη με αντιπροσωπεία Δόκιμων Σημ/ρων Λ.Σ, τα νέα φυτώρια των Αξ/κών Λ.Σ. Τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία.

Η παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σημερινή εποχή, όταν τηρείται με απόλυτο σεβασμό. Η ορθόδοξη εκκλησία μας και το ποίμνιό της έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι οι παραδοσιακές επιταγές αποτελούν την κορωνίδα της πίστης τους.

Με την επιβαλλόμενη λοιπόν συνέπεια, βρισκόμαστε όλοι εμείς σήμερα εδώ να κόψουμε την βασιλόπιτα. Οι συμβολισμοί των εθίμων συνδυαζόμενοι με τον απολογισμό του έργου του οικοδεσπότη, δίνουν την επιβεβαίωση στο τέλος της εκδήλωσης ότι, ορίσθηκε ένα νέο ραντεβού, με τη θέληση του Θεού για την επόμενη χρονιά, με την προσδοκία πάντοτε ότι, η επόμενη χρονιά θα είναι πιο γόνιμη από την προηγούμενη.

Τα απολογιστικά στοιχεία, που θα απαριθμήσω ακολούθως, εκτιμούνται ως ικανοποιητικά, εάν κρίνουμε και την δυσκολία των καιρών.

Ειδικότερα (Επιγραμματικά)

  • Πραγματοποιήσαμε εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στο Εξωτερικό.
  • Εγένετο μνημόσυνο εις μνήμην όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος
  • Επίσης τιμητικές διακρίσεις σε προαχθέντες Ανώτερους και Ανώτατους Αξ/κούς Λ.Σ.
  • Κοπή Βασιλόπιτας στην Λ.Α.Ε.Δ 2014.
  • Ομιλία και χορήγηση τόμων Ιστορίας Λ.Σ στους Δόκιμους Σημ/ρους στη Σ.Ν.Δ. 2014.
  • Θεσμικές παρουσίες
  • Επισκέψεις στους ασθενείς συναδέλφους στο Ν.Ν.Α
  • Έγκριση του Πρωτοδικείου Πειραιά και κοινοποίηση του Νέου Καταστατικού της Λέσχης Λ.Σ.
  • Έκδοση ταυτοτήτων στα μέλη της Λέσχης Λ.Σ
  • Διοργάνωση εκδρομής για μήνα Μάιον 2015- Προσκύνημα στους Άγιους Τόπους

Μια ευχάριστη νότα στην αποψινή μας εκδήλωση είναι η απόφασή μας να τιμήσουμε δύο πρόσωπα σε ξεχωριστούς ρόλους στη Δημόσια Διοίκηση και στην Ελληνική Ναυτιλία.

Για να γίνω πιο σαφής αναφέρομαι:

  • Στον Αντιναύαρχο Αρχηγό Λ.Σ-ΕΛΑΚ Αθανάσιο Αθανασόπουλο και
  • Στον σεβαστό-αγαπητό capt Παναγιώτη Τσάκο, στυλοβάτη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας

(PROJECTOR να παίζει το VIDEO για το Λ.Σ (για κ. Αρχηγό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚ)

Για κ. Αρχηγό ΛΣ

Η πολιτεία κάθε φορά, με τους θεσμοθετημένους κανόνες της επιλέγει τον Αρχηγό Λ.Σ, με δικά της κριτήρια, τα οποία σαφώς είναι σεβαστά και αποδεκτά. Εμείς όμως από την πλευρά μας με τον προσήκοντα σεβασμό, τιμούμε τον εκάστοτε Αρχηγό Λ.Σ που συμπίπτει με την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρ. πίτας, η οποία είναι η κορυφαία της Λέσχης Λ.Σ, και αφορά τη νέα φυσική Ηγεσία Λ.Σ εκπροσωπούμενη από τον αρχηγό Λ.Σ.

Αρχηγέ μου,

Είμαστε πανευτυχείς, διότι από την ανάληψη της Αρχηγίας σας, παρακολουθήσατε από κοντά την διοικητική διάρθρωση του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Άρα με φάρο την υφιστάμενη πλέον δομή του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καλείσθε ως ο πρώτος του Λ.Σ. να διαχειριστείτε, το διπλό ρόλο Ναυτιλία – Αστυνόμευση. Οι εμπειρίες σας από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και κυρίως του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, οι επιτελικές σας γνώσεις στα Ναυτιλιακά θέματα, που για πολλά χρόνια βρεθήκατε σε εκείνο το μετερίζι καθώς και του Προξενικού Λιμεναρχείου Σίδνευ Αυστραλίας, σας έχουν εμπλουτίσει την ορθή κρίση, για να σταθμίζετε την κάλυψη κενών του φορέα, τη διόρθωση κινήσεων και την υιοθέτηση νέων διοικητικών παρεμβάσεων.

Με σύνεση, όπως πληροφορούμεθα τηρήσατε τις αναλογίες κατανομής προσωπικού στην κατάργηση, μετάταξη ή αναβάθμιση των Περιφερειακών μονάδων.

Ομολογουμένως είναι πολύ σημαντική η ενέργειά σας αυτή, διότι ο κύριος άξονας όλων των δράσεων, είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Επειδή τόσο σε εμένα προσωπικά, όσον και στην πλειονότητα των μελών της Λέσχης Λ.Σ, είναι γνωστή η εργατικότητά σας και η πολύωρη απασχόλησή σας σε σημείο, που το ρολόι το βλέπετε εχθρικά, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι εργάζεσθε σκληρά, διότι δεν σας ενδιαφέρει τόσο η υστεροφημία, όσο το να αφήσετε κάτι καλό για το Λ.Σ.

Το πιστεύουμε αυτό κ. Αρχηγέ και να ξέρετε ότι μας έχετε συμπαραστάτες στο σοβαρότατο έργο , που ήδη επιτελείτε.

Συνηθίζω δογματικά, αφού σε όλους είναι γνωστές οι σχέσεις μου με τα εκκλησιαστικά, να χρησιμοποιώ ιερατικούς όρους αντί άλλων ευχών, όπως ΑΞΙΟΣ! Καλή επιτυχία στο έργο σας, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και παρακαλείσθε όπως προσέλθετε για την παραλαβή της περγαμηνής και τιμητικής πλακέτας του θυρεού της Λέσχης Λ.Σ., του τόμου της Ιστορίας του Λ.Σ και του βιβλίου ποιημάτων Αξ/κών Λ.Σ.

Ευχαριστώ.

 

β.- Ομιλία Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. κ. Αθανασίου Αθανασόπουλου

 

«Σεβασμιότατε,

Κύριε Γενικέ,

Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί,

Κύριε Πρόεδρε της Λέσχης Λ.Σ.,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

       Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω την Λέσχη Λ.Σ., για την τιμή που μου κάνει με την αποψινή εκδήλωση και την ευκαιρία που μου δίνει να βρεθώ, με πολλή χαρά, ανάμεσα σε παλιούς συναδέλφους.

Στη διάρκεια της 32χρονης καριέρας μου στο Λιμενικό Σώμα είχα την τιμή να συνεργαστώ με πολλούς από εσάς, να μάθω πολλά από εσάς και με χαρά, σήμερα, να σας αποκαλώ δασκάλους μου.

       Θα ήθελα να επισημάνω, ότι από το 1982 που ιδρύθηκε η Λέσχη με πρώτο πρόεδρό της τον αείμνηστο Ναύαρχο και καθηγητή Ελευθέριο Γεωργαντόπουλο μέχρι σήμερα, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη του έργου του Σώματος και στη σφυρηλάτηση δεσμών συναδελφικότητας στα στελέχη του.

Σήμερα, μετά από 33 χρόνια λειτουργίας της και με το έργο που έχει προσφέρει η Λέσχη, θεωρώ ότι αποτελεί θεσμικό ορόσημο για το Λιμενικό Σώμα, ώστε να το συνδράμει στην πορεία του Σώματος προς το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και δοκιμασίες, κατά τις οποίες απαιτούνται ισχυροί δεσμοί ενότητας στις τάξεις του, στόχος που, για την επίτευξή του, μπορεί να σταθεί εγγυητής και η Λέσχη.

       Όλοι γνωρίζετε για την αστάθεια του περιβάλλοντος, εντός του οποίου λειτουργεί σήμερα το Λιμενικό Σώμα. Μια αστάθεια που προκαλείται από τις ραγδαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, από την παγκοσμιοποίηση, από τις πληθυσμιακές μετατοπίσεις που αν συνδυαστούν με τη δημοσιονομική συγκυρία της χώρας μας, καθιστούν αυτό το περιβάλλον περισσότερο ευάλωτο και τρωτό.

Επομένως, η πολιτεία μας χρειάζεται ένα ισχυρό Λιμενικό, με σταθερό προσανατολισμό και ρόλο, με σύγχρονες δομές, κατάλληλα μέσα, καταρτισμένο προσωπικό, με υψηλό φρόνημα, αίσθηση επαγγελματισμού και συλλογικής ευαισθησίας.

Στο χρόνο που μας πέρασε καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια από όλα τα στελέχη του Σώματος για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε για τη στήριξη της εμπορικής ναυτιλίας, την ασφάλεια στη θάλασσα, την προστασία των θαλασσίων συνόρων, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

       Βασικός άξονας των ενεργειών που εκδηλώσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Σώματος στο μέτρο και το βαθμό που επιτάσσουν οι σύγχρονες απαιτήσεις και οι καινοφανείς προκλήσεις.

       Χρέος μας είναι να μπορούμε, κάθε στιγμή, να υποστηρίξουμε τον κάθε Έλληνα πολίτη, το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό μέσα από την εμπειρία των 95 περίπου ετών της παρουσίας του Σώματος στα θαλάσσια δρώμενα της Χώρας.

       Θα αποτελούσε παράλειψη μου να μην αναφερθώ στον επαγγελματισμό και την συνέπεια που επιδεικνύει το σύνολο του προσωπικού στην εκτέλεση των σύνθετων καθηκόντων του και να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση γι΄ αυτό.

       Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου διότι απόψε είναι κοντά μας και τιμάται από την οικογένεια του Λιμενικού Σώματος, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής και παγκόσμιας Ναυτιλίας, η οποία αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του επιχειρηματικού δαιμονίου των Ελλήνων στη θάλασσα, ο καπταν-Παναγιώτης Τσάκος.

       Ένας άνθρωπος της θάλασσας που έχει προσφέρει πολλά τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο και το παράδειγμά του ευχόμαστε να το ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές.

Εύχομαι να έχει πάντα το κουράγιο και τη δύναμη να υπηρετεί την Ελληνική Ναυτιλία και να κάνει υπερήφανη την Πατρίδα μας στα πέρατα της οικουμένης.

   Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι Καλή Χρονιά.»

 

 

(Σεβαστέ και αγαπητέ capt. Παναγιώτη Τσάκο)

Ο καπετάν Παναγιώτης Νικολάου Τσάκος, γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου και είναι γόνος παραδοσιακής ναυτικής οικογένειας.

Ξεκίνησε το ναυτικό επάγγελμα, μετά την αποφοίτησή του από το Λιβάνειο Ναυτικό Γυμνάσιο Καρδαμυλίων, ως Δόκιμος Πλοίαρχος. Γρήγορα προχώρησε στην ιεραρχία φθάνοντας ως αρχιπλοίαρχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρίας.

Το έτος 1970, απέκτησε το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε την εταιρία TSAKOS SHIPPING and TRADING S.A, η οποία αποτελεί τον κορμό του Ομίλου Εταιριών TSAKOS και έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος και του Διεθνούς Ναυτιλιακού χώρου με περίπου 100 διαφόρων τύπων πλοία υπό διαχείριση, συνολικού τονάζ άνω της τάξης των 10 εκατομ. τόνων.

Σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στεγάζονται στο «Μέγαρο Μακεδονία» έχοντας περιφερειακά γραφεία εγκατεστημένα στη Νήσο Χίο, Μοντεβιδέο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χιούστον και στη Γκάνα.

Επίσης στις δραστηριότητες του Ομίλου, περιλαμβάνονται τα ναυπηγεία «TSAKOSINDUSTRIALNAVALES» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Το ίδρυμα «MARIATSAKOS» που ιδρύθηκε το 1978, με πρωτοβουλία του capt. Παναγιώτη Τσάκου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με στόχο την προαγωγή ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών Ελλάδος και Ουρουγουάης. Παρέχει το ίδρυμα συνεχώς τη δυνατότητα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και μεταφοράς στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού σε χιλιάδες Ουρουγουανούς σπουδαστές.

Για τη σημαντική αυτή προσφορά του έχουν απονεμηθεί πολλές τιμητικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, από πολλούς οργανισμούς και ιδρύματα.

Για την προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Άρχοντα Εξάρχου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ως και από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία για την θρησκοπολιτιστική προσφορά του.

Σε αναγνώριση της μακροχρόνιας συνεργασίας του Ομίλου Τσάκος με την ναυτιλιακή Βιομηχανία αλλά και την πολιτιστική δραστηριότητα του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ-ΤΣΑΚΟΣ», έχει τιμηθεί με παράσημα από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, στην Γκάνα, στην Ουρουγουάη, στην Κορέα και στην Ακαδημία Αθηνών.

Σε αναγνώριση της ύψιστης προσφοράς του στο χώρο της Ελληνικής Ναυτιλίας του απενεμήθη το ετήσιο βραβείο (2009) του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας.

Από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τιμήθηκε με το μετάλλιο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» για την εξαίρετη προσφορά του, η οποία ενδυναμώνει το διεθνές γόητρο της Πατρίδας μας.

Τέλος είναι μέλος πολλών διεθνών Οργανισμών και της αδελφότητας των Οφφικάλων «Παναγία η Παμμακάριστος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σημαντικές είναι οι προσφορές του σε κοινωφελή έργα και φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην γενέτειρα πατρίδα του Χίο και τα Καρδάμυλα.

Ο capt. Παναγιώτης Τσάκος είναι Επίτιμος Πρόξενος της Γκάνας στην Ελλάδα καθώς και εκείνη του Επίτιμου Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη.

Σε όλες του τις δραστηριότητες και το πολυσχιδές πολιτισμικό του έργο ο capt. Παναγιώτης Ν. Τσάκος είχε πάντοτε την ενεργό και πολύτιμη συμπαράσταση της συζύγου, διακεκριμένης Ιατρού-Καρδιολόγου, επίτιμης Διδάκτωρ του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συγγραφέως κ. Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου.

Απέκτησαν δύο παιδιά, τον αγαπητό Νικόλαο που τους χάρισε εγγονάκια, και την αείμνηστη Μαρία.

Το Δ.Σ της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. αποφάσισε την ανακήρυξη σας ως επίτιμου μέλους της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ και σας απονέμει την περγαμηνή της ανακηρύξεώς σας και τον θυρεό της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ καθώς και τον τόμο της Ιστορίας Λ.Σ μετά του σχετικού βιβλίου.

Σας ευχόμεθα υγεία, δύναμη και μακροημέρευση.

Αγαπητέ capt. Παναγιώτη, παρακαλείσθε να προσέλθετε για την απονομή.

(Απονομή περγαμηνής, θυρεού, Ιστορίας Λ.Σ και του βιβλίου «Παρ’ αθιναλός»

 

γ.-   Στην αντιφώνησή του ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΛΕΣΧΗΣ για την τιμητική διάκριση που του έγινε την οποία αφιέρωσε στους άξιους συνεργάτες του, ενώ θυμήθηκε και διάφορα ευτράπελα που του συνέβησαν κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Λιμενικό Σώμα ως ναύτης.

 

δ.- Ανάγνωση επιστολής Υπουργού Ναυτιλίας και Αγαίου κ. Θεοδώρου Δρίτσα

 

«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΛΙΑΣ

 

Π ρ ό ς

1/ τον Πρόεδρο της Λέσχης Λιμενικού Σώματος

Κ. Π. Αγγελόπουλο

Αντιν/ρχο Λ.Σ. (εα)

 

2/ τον Γεν. Γραμματέα κ. Α. Παπαδόπουλο

Πλοίαρχο Λ.Σ. (εα)

 

Πειραιάς 5 Φεβρουαρίου 2015

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

Αγαπητέ κύριε Γενικέ Γραμματέα

 

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας, να παραστώ στην εκδήλωση της κοπής της πίτας και εύχομαι ολόψυχα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη της Λέσχης, το 2015 να είναι για όλους, μια καλή και δημιουργική χρονιά.

 

Δυστυχώς, οι σημερινές άκρως δεσμευτικές πολιτικές και υπηρεσιακές υποχρεώσεις μου, δεν επιτρέπουν να βρίσκομαι μαζί σας.

 

Ευχαριστώ επίσης και για τις ευχές σας, για την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού, χαίρομαι που μπορώ

να σας διαβεβαιώσω –για μια ακόμη φορά- ότι προχωρούμε βασισμένοι στην προγραμματική μας θέση, για τη διατήρηση της αυτοτελούς υπόστασης του Υπουργείου και του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Τονίζω, ότι αποτελεί προτεραιότητά μας η ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας μας, εφαρμόζοντας πολιτικές που συνδράμουν το πλοίο, το ναυτικό, τη ναυτιλιακή επιχείρηση και τους πολίτες της νησιωτικής Ελλάδας, να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.

 

Θα ήθελα, επίσης αναφερόμενος στον τιμώμενο από τη Λέσχη Λ.Σ., Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, τον οποίο κι εγώ τιμώ, να υπογραμμίσω την εξαιρετική συνεργασία μας, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, και την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε το ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, παρέχοντας στο Αρχηγείο τις κατάλληλες δυνατότητες, ώστε να εκτελεί την αποστολή του με πληρότητα.

 

Όπως με πληροφορήσατε, στη σημερινή σας εκδήλωση, ανακηρύσσετε τον κ. Παναγιώτη Τσάκο επίτιμο μέλος της Λέσχης Λ.Σ. Το γεγονός αυτό, μου δίνει την ευκαιρίας να αναφερθώ στη συμβολή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου για την προβολή της πατρίδας μας και του ελληνικού πολιτισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Κλείνοντας επιθυμώ να τονίσω ότι επιθυμία μου είναι η διαβούλευση με κάθε κοινωνική ομάδα και θεσμικό φορέα, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Καλή Χρονιά

Με εκτίμηση,

 

Θοδωρής Δρίτσας»

 

Σας γνωρίζουμε ότι μετά την ευλόγηση της πρωτοχρονιάτικης πίτας και τη διανομή της, υπάρχουν δύο φλουριά, το ένα στην πίτα και το δεύτερο στα κομμάτια που θα σας διανεμηθούν. Στα δύο λοιπόν φλουριά αντιστοιχούν δύο δώρα.

Σεβασμιώτατε παρακαλούμε όπως ευλογήσετε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Ευλογία Πίτας

Κοπή Πίτας, προσφώνηση ονομάτων (μουσική-κάλαντα)

Διανομή κομματιών

Θα ακολουθήσει δεξίωση (μουσική DJ)

Καλή διασκέδαση –Καλή Χρονιά

Σας ευχαριστώ

 

Αθήνα 5-2-2015

Λ.Α.Ε.Δ

Πελοπίδας Αγγελόπουλος

Αντιναύαρχος Λ.Σ (εα)

Επίτιμος Α Υπαρχηγός

Πρόεδρος ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.»