Χριστούγεννα στο Μπάνσκο

 

ΜΠΑΝΣΚΟ η … “ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ”

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α Νικολάου Γκλεζάκου, Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Τα φετινά Χριστούγεννα, γιορτάσαμε  στο Bansko της Βουλγαρίας ή αλλιώς την… «Ελβετία των Βαλκανίων» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι επισκέπτες του,  100 χλμ. από τα σύνορα μας, που έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων με φόντο το μαγευτικό όρος Pirin.

Το χειμερινό  θέρετρο του Μπάνσκο,  αποτελεί έναν από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς για τους Έλληνες, που το «βούλιαξαν» με την παρουσία τους και κυρίως για τους Βορειοελλαδίτες. Τα πολλά ξενοδοχεία,  χτισμένα με παραδοσιακό Βουλγάρικο στυλ  προσφέρουν πολλές υπηρεσίες χαλάρωσης και  spa, με εσωτερική πισίνα και  spa center.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο οι λάτρεις του σκι βρίσκουν ιδανικές συνθήκες  για το αγαπημένο τους  άθλημα, αν και η ώρα αναμονής για να πάρει κανείς το τελεφερίκ ξεπερνούσε τα τριάντα λεπτά.

Περιδιαβαίνοντας την πόλη με τους 9.200 κατοίκους, στα 936 μέτρα υψόμετρο από την επιφάνεια της θαλάσσης, αισθανόσουν ότι βρίσκεσαι σε Ελληνική πόλη, αφού η Ελληνική διάλεκτος  και σε πολλές ρεκλάμες καταστημάτων  κυριαρχούσε η Ελληνική γλώσσα, ενώ  κουδουνάτοι  (μικροί και μεγάλοι), Χριστουγεννιάτικο τοπικό έθιμο, διέσχιζαν τους κεντρικούς δρόμους, με κλαρίνα τύμπανα και βιολιά, με τα κουδούνια που ηταν ζωσμένοι, να δημιουργούν μια ιδιαίτερη εορταστική ατμόσφαιρα καθώς χοροπηδούσαν.

Στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, δεσπόζει η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία αποτελεί και το σύμβολο της πόλης του Μπάνσκο με το επιβλητικό καµπαναριό ύψους 30 µ., και λίγα µέτρα πιο πέρα το σπίτι του Βούλγαρου µοναχού Νeofit Rilski, που λειτουργεί ως µουσείο,  ενώ από το ιστορικό κέντρο που σφίζει από κόσμο, ξεκινά ο κεντρικός δρόμος  Ul Pirin, προς  το βουνό και το χιονοδρομικό κέντρο.

Η πόλη κατακλύζεται από πολλές ταβέρνες και εστιατόρια (Mexana), ενώ  τα προσφερόμενα φαγητά έχουν ομοιότητες με τις Ελληνικές γεύσεις.

Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού βρίσκεται στα 2560 μέτρα και το χαμηλότερο στο 1000 μέτρα, ενώ διαθέτει 75 πίστες για σκι  (για αρχάριους, έμπειρους και πεπειραμένους). Επίσης είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού και η σαιζόν ξεκινάει εγγυημένα από τον Δεκέμβριο και τελειώνει τον Μάϊο. Οι μετακινήσεις στο χιονοδρομικό γίνονται με τελεφερίκ  και αναβατήρες για ski.

Στην διάρκεια της πενταήμερης Χριστουγεννιάτικης εκδρομής που οργανώθηκε από τη ΛΕΣΧΗ Λ.Σ., επισκεφθήκαμε για απογευματινό καφεδάκι τα διπλανά χωριά Ραζλόγκ  με τον Εθνικό δρυμό  και Μπάνια με τις 27 ιαματικές πηγές.

Επίσης η γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας τη Σόφια, είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και η επίσκεψή μας στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου της Ρίλα.

Στη Σόφια (София) που είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, με πληθυσμό πάνω από 1,3 εκατομμύρια κατοίκους και με ιστορία που αρχίζει πριν από  2.400 χρόνια, επισκεφθήκαμε τον ναό-μνημείο  «Αλέξανδρος Νιέφσκι», χτισμένο κατά την περίοδο 1904-1912, την βασιλική της Αγίας Σοφίας, την ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, το ιστορικό κέντρο κ.α.

Τα χιόνια, ο πάγος και η πυκνή ομίχλη δεν εμπόδισαν την επίσκεψή μας-προσκύνημα στο επιβλητικό και ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα (Рилски манастир, Rilski manastir), σε υψόμετρο 1.147 μέτρων, στη κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα. Ιδρύθηκε από τον ερημίτη Ιωάννη (Ιβάν) της Ρίλα τα έτη 876 – 946 μ.Χ. και είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία.

Ολόκληρο το συγκρότημα της μονής καταλαμβάνει μια έκταση 8.800 και αποτελείται από μια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί και έναν πύργο, ενώ εχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το μουσείο του Μοναστηριού της Ρίλα φημίζεται ιδιαίτερα για το Σταυρό του Ραφαήλ, ένα ξύλινο σταυρό φτιαγμένο από ένα κομμάτι ξύλου (81 Χ 43 εκ.). Σκαλίστηκε από ένα μοναχό, ονόματι Ραφαήλ, με τη χρήση λεπτού κοπιδιού και μεγεθυντικών φακών για την αναπαραγωγή 140 θρησκευτικών σκηνών και 650 μορφών σε μικρογραφία.

Η διαδρομή από και προς το μοναστήρι είναι εκπληκτική, ο δρόμος είναι γραφικός σκεπασμένος από δένδρα και με εναν παραπόταμο του Στρυμώνα να κυλάει δίπλα μας.

Αφήνοντας το Μοναστήρι της Ρίλα που έχει ανακηρυχθεί ως εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας, παραλείψαμε την περιήγησή μας στην πόλη  Μπλαγκόεβγκραντ (Благоевград), ως το  1950 ονομαζόταν Άνω

Τζουμαγιά, λόγω της πυκνής νέφωσης με περιορισμένη ορατότητα.

Το Σαντάνσκι (Сандански, πρώην Σβέτι Βρατς μέχρι το 1949) είναι πόλη στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, ανήκει στην επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ με πληθυσμό 26.959 κατοίκους  και αποτελεί πόλο έλξης για τους διερχόμενους τουρίστες.

Στη Θεσσαλονίκη απολαύσαμε το κρασάκι μας στα γνωστά Λαδάδικα, περάσαμε για προσκύνημα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη και μετά από σύντομη ξενάγηση της πόλης, συνεχίσαμε την πορεία μας προς Αθήνα και Πειραιά, περνώντας από τον αρχαιλογικό χώρο της Βεργίνας

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους που συμμετείχαν στην εκδρομή μας αυτή, για την καλή συνεργασία και την καλή τους διάθεση καθ΄ όλη τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης απόδρασής μας.

Επίσης ευχαριστώ τον οδηγό και καλό μας φίλο κ. Θανάση Λαϊνά, ο οποίος μας ταξίδεψε όλες αυτές τις μέρες χωρίς να κουραστούμε, οδηγώντας με δεξιοτεχνία και ασφάλεια το λεωφορείο μας, ξεπερνώντας ολες τις δυσμενείς οδικές συνθήκες που συναντήσαμε (χιόνι, πάγος, ομίχλη, κ.α).