Προσκυνηματική εκδρομή στη Βόρεια Εύβοια

ΠΡΟΚΟΠΙ (ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΣΣΟΣ)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ

ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΧΑΛΚΙΔΑ

Πλοιάρχου Λ.Σ. εα Νικολάου Γκλεζάκου,

Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

           Σάββατο πρωί μέλη και φίλοι της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική εξόρμηση στη Βόρεια Εύβοια.

Στην κοιλάδα του ποταμού Κηρέα, 47 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, βρίσκεται το Προκόπι Ευβοίας, με τον  περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που κτίστηκε για να στεγάσει το ιερό σκήνωμα του Αγίου, σε ειδική λάρνακα.

Ο ιερός ναός σήμερα λειτουργεί ως Προσκυνηματικός, αλλά επιτελεί και σπουδαίο  πνευματικό και κοινωνικό έργο. Στους ξενώνες των 160 κλινών, περιλαμβάνονται και αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων που έχουν  φιλοξενήσει μέχρι σήμερα Ιερατικά Συνέδρια και πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις.

Στη μετώπη του γυναικωνίτη  εντός του ναού αγιογραφείται με εξαιρετική επιτυχία η πορεία μετακομιδής του ιερού λειψάνου από το Προκόπι της Καππαδοκίας μέχρι το νέο Προκόπι της Εύβοιας.

Η εντυπωσιακή Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του γέροντος βρίσκεται σε μια παραδεισένια περιοχή μέσα σε πυκνό δάσος ελάτων και πευκών κοντά στον οικισμό Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια.

Το Μοναστηριακό συγκρότημα, περιλαμβάνει πτέρυγες κελιών περιμετρικά και στο κέντρο το καθολικό, που είναι ναός σταυρεπίστεγος με τρούλο. Στη μονή φυλάσσεται το λείψανο του οσίου Δαυίδ, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, ενώ λίγο πιο μακριά βρίσκεται το σπήλαιο όπου ασκήτευσε.

Νοτιότερα της Μονής  συναντήσαμε τη  Λίμνη να λούζεται στα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού, κτισμένη αμφιθεατρικά, ώστε όλα τα σπίτια να έχουν θέα προς τη θάλασσα με το γραφικό λιμανάκι και το νησιώτικο στυλ.

Η περιοχή είναι πλούσια σε λαογραφική παράδοση με ιστορικούς χώρους, Μοναστήρια και πολλαπλή φυσική ομορφιά, ενώ παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό και προσφέρεται για παραθερισμό.

Το απογευματινό καφεδάκι μας το απολαύσαμε στην ιστορική και πανέμορφη Χαλκίδα με θέα τον Εύριπο και το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας, κλείνοντας έτσι την μονοήμερη απόδρασή μας μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.