Αφιέρωμα – Αντί επικηδείου για το Ναύαρχο – επίτιμο Αρχηγό Λ.Σ. Δημήτριο Ορφανό

Αντί επικηδείου

για τον αείμνηστο Ναύαρχο επίτιμο Αρχηγό Λ.Σ.

Δημήτριο Ορφανό, τον αρχαιότερο  Ναύαρχο-Επίτιμο Αρχηγό του Λ.Σ.,

ο οποίος έφυγε από κοντά μας την 5 Φεβρουαρίου 2021

σε ηλικία 91 ετών.

 από τον Ναύαρχο – Επίτιμο Αρχηγό

Ανδρέα Συρίγο

      Ο εκλιπών αφήνει πίσω του, σε εμάς τους νεότερους, τις θετικές εκείνες αναμνήσεις του θάρρους γνώμης, της αποφασιστικότητας στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και της ειδικότερης γνώσης και εμπειρίας στον χειρισμό των όποιων θεμάτων.

     Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον θορυβώδη τρόπο της παραίτησής του, την 22-11-1982, όταν, μετά το πέρας της ορκομωσίας των νέων Σημαιοφόρων ΛΣ, πληροφορήθηκε το πρόγραμμα της τότε Κυβέρνησης για πολιτικοποίηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).

     Ο Αρχηγός δεν δίστασε να γράψει σε ένα απλό χαρτί την παραίτησή του και τυλίγοντας αυτή στο ξίφος του, την πέταξε κυριολεκτικά στον τότε Υπουργό Ναυτιλίας, επισημαίνοντας με βροντερή φωνή τα ολέθρια, από την ενέργεια αυτή, αποτελέσματα.

     Η ιστορία τον δικαίωσε και οι επόμενες γενεές, εμείς που τον γνωρίζαμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα τον έχουμε παράδειγμα για μίμηση, θάρρους και αποφασιστικότητας, αλλά και υπέρμετρης αγάπης προς το Λιμενικό Σώμα, που για χρόνια πιστά υπηρέτησε.

     Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

    Το έτος 1954 απεφοίτησε από τη Σχολή Λιμενικών Δοκίμων ως Αρχηγός της σειράς του.

    Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων για την Εμπορική Ναυτιλία και έχει δώσει σειρά διαλέξεων για τα Ναυτικά Ατυχήματα,την ασφάλεια των Ελληνικών Επιβατηγών Πλοίων κ.α.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΟΣΑ. κ.α.) για ναυτιλιακά θέματα.Υπηρέτησε επί διετία ως Ναυτιλιακός Ακόλουθος (Shipping Consul of Greece) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

    Σε ηλικία 50 ετών επιλέχθηκε από το ΚΥΣΕΑ  ως Αρχηγός Λ.Σ.Τον Νοέμβριο του 1982 παραιτήθηκε,  διαφωνήσας με τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική πολιτική κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος μεταξύ άλλων Υπουργείων, εκτός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Έκτοτε φέρει τιμητικώς τον βαθμό και τον τίτλο του Ναυάρχου-Επιτίμου Αρχηγού Λ.Σ.

Με σεβασμό και αιώνια η μνήμη του