Εορτή μνήμης Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά

ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Ο Σύλλογος Αποστράτων Στελεχών Λιμενικού Σώματος Νομού Αργολίδος, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού  COVID 19, εόρτασε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020,  τιμώντας την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά που έχει ορισθεί ως προστάτης του Συλλόγου.

      Η εορτή μνήμης του Αγίου τελέσθηκε στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδας Μέρμπακα Αργολίδος με δοξολογία και αρτοκλασία, χοροστατούντος του πατρός Γεωργίου Μητροσύλη που είναι επίτιμο μέλος και πνευματικός του Συλλόγου.

       Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πλοίαρχος Λ.Σ. ε.α. κ. Χρήστος Γκούμας, ευχαρίστησε τα μέλη για την παρουσία τους και αναφέρθηκε για τον βίο του Αγίου ως ακολούθως:

  Ομιλία Προέδρου Συλλόγου Αποστράτων Στελεχών Λιμενικού Σώματος Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. κ. Χρήστου Γκούμα

 «Αξιωθήκαμε και φέτος, 22 Σεπτεμβρίου 2020, να βρεθούμε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας (Μέρμπακα) προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία και την Ονομαστική Ακολουθία του Αγίου Προστάτη Μας Ιερομάρτυρα Φωκά, να προσκυνήσουμε και να ευλογηθούμε.

Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου.

Οι γονείς του ήταν ο Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και η Μαρία.

Πίστευε ότι Εκείνος που αγαπά τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Φανερώθηκε αρκετές φορές σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντιστούν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό.

Άλλοτε πάλι φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάσει τρικυμία.

Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή βράχους.

Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο. Όταν, λοιπόν καθόντουσαν στο τραπέζι αγόραζε ένας από τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου, την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος και έτσι συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του τα μοίραζαν στους φτωχούς.

Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης.

Εμαρτύρησε επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98-117 μ.Χ) και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου του έτους 101 μ.Χ. ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.

 Και του Χρόνου με Υγεία σε Όλους».