Επέτειος απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό

Σαν σήμερα :  199 χρόνια

από την απελευθέρωση της Καλαμάτας

    Το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821, ο αγάς της πόλης Αρναούτογλου παρέδωσε την Καλαμάτα στον Ηλία Μαυρμιχάλη, αφού από το πρωί της ίδιας μέρας οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν πολιορκήσει και καταλάβει την πόλη.

   Το μεσημέρι όλοι οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν έξω από τον Ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων όπου το μεσημέρι και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.

    Στη δοξολογία παρευρίσκοντο μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και ο Νικηταράς, οι οποίοι ορκίσθηκαν πίστη στην επανάσταση που σηματοδότησε  την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας.

  Η προετοιμασία ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 1821 όταν οι πρόκριτοι της Μάνης, με αρχηγό τον Πετρόμπεη, ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη). Από εκεί, ο Πετρόμπεης και ο Κολοκοτρώνης, με 2000 άντρες, ξεκίνησαν για την Καλαμάτα, την οποία και απελευθέρωσαν.

    Την ιστορική επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό εόρταζε πανηγυρικά κάθε χρόνο με εξαιρετική επιτυχία η εν Αθήναις ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ.

    Οι εκδηλώσεις που ματαιώθηκαν για το 2020 λόγω των εκτάκτων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ξεκινούσαν με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών, μετά το πέρας της οποίας, ακολουθούσε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και αμέσως μετά καταθέσεις στεφάνου στο άγαλμα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.