Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών του Λ.Σ.– ΕΛ.ΑΚΤ.

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

      Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 η Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ. πραγματοποίησε, στον ιστορικό Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση, τιμώντας τη μνήμη  όλων των εκλιπόντων στελεχών (Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων) ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επέστρεψαν στον δημιουργό ή έπεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

      Η τελετή τελέσθηκε από τους πατέρες του Ιερού Ναού, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων κ.κ. Ευσεβίου με την συμμετοχή του πατρός Δημητρίου Βαλσαμίδη, ιερέως του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με την τήρηση όλων των θεσπισθέντων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID–19, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου. του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. κ. Θεοδώρου Κλιάρη, των Υπαρχηγών Αντιναυάρχων Λ.Σ. κ.κ. Νικολάου Ισάκογλου και Γεωργίου Αλεξανδράκη, καθώς και του Γενικού Επιθεωρητού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναυάρχου Λ.Σ. κ. Γεωργίου Καραγεώργου και του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ. κ. Γεωργίου Σκανδάλη, των Υποναυάρχων και Αρχιπλοιάρχων, Κλαδαρχών και Διευθυντών του ΥΝΑΝΠ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

        Στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής Πειραιά κ. Νικόλαος Μανωλάκος, τον βουλευτή κ. Χριστόφορο Μπουτσικάκη, εκπροσώπησε ο συνεργάτης του κ. Σπύρος Ανδρουτσάκος, η πρώην Νομάρχης Πειραιά κ. Μαρία Τσανάκη, Πρόεδροι Ενώσεων, Συλλόγων και Ναυτεργατικών Σωματείων

     Επίσης παρέστησαν Ναύαρχοι-Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ., οι Πρόεδροι του Μ.Τ.Ν., Π.Ν.Ο., την Ε.Α.Α.Ν. εκπροσώπησε ο Ναύαρχος – Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. κ. Θεόδωρος Φουστάνος, της Ε.Α.Α.Λ.Σ., του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας κ. Φίλιππος Κοντιζάς, τα Μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ., καθώς και πλήθος αξιωματικών ε.ε. και ε.α. όλων των βαθμών και ειδικοτήτων, μέλη οικογενειών εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και φίλοι του Λιμενικού Σώματος, που πλημμύρησαν με την παρουσία τους την αίθουσα του Ιερού Ναού, τηρώντας τα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Ομιλία Προέδρου Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.

Αντιναυάρχου – Επιτίμου Α’. Υπαρχηγού Λ.Σ.

Πελοπίδα Αγγελοπούλου

«Προσφωνήσεις

………………

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Κοι Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία 

Κυρίες και κύριοι,

¨Χρέος σ΄ αυτούς που φύγανε, οφειλή σ΄ αυτούς που ζούνε¨

         Η σημερινή απλή –λιτή τελετή, γίνεται όπως κάθε χρόνο, για την ανάπαυση των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Υποκλινόμεθα με ευλάβεια στους νεκρούς Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς, Λιμενοφύλακες άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος είτε εν καιρώ πολέμου είτε εν καιρώ ειρήνης πεσόντες κατά την διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας.

¨Οι νεκροί ξεχνιούνται, εάν εμείς τους ξεχάσουμε.

Εμείς όμως δεν τους ξεχνάμε γι΄ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ¨.

       Η σημερινή προσευχή μας, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Η σκέψη μας ξεκινά πάντοτε από τα ιδρυτικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος και γεφυρώθηκαν στην πορεία με τον αείμνηστο Ελευθέριο Γεωργακόπουλο ως και τον αείμνηστο Σπύρο Δόλα και τελειώνει σε όλους τους προσφάτως εκδημήσαντες στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως τιμούμε τους πεσόντες σε καιρό πολέμου συναδέλφους όπως ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, Αναστάσιος Σβώλης, τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος όπως, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάκης και Αθανάσιος Μακρής.

    Επίσης όλους τους εκδημήσαντες-στελέχη σε καιρό ειρήνης όπως Αμαραντίδης, Θεοχάρης, Δ. Αλουπογιάννη, Κλειώσης, Ντούνης, Σκιαδάς, Πρωτονοτάριος, Πελοποννήσιος, Βασόπουλος, Χρυσανθακόπουλος, Κατσίνα, Δημαράκης, Δημητρακόπουλος, Κοντογιάννης, Γεωργάκης Ι., Νικολάτος Ν., Ρεντζεπέρης, Μπατσολάκης, Μαντάς, Τζιβιάς, Ζησιμάτος, Πατέλης, Χαβατζόπουλος, Πολύμερος, Καλογείτων, Πανόπουλος, Σινογιώργος, Αρχίατρος Σπέντζας, Καραφωτιάς, Νησιανάκης Δημήτρης, Καλαρώνης Ανδρέας, Πατσάς Νικόλαος, Μιναντζής Μιχαήλ, Σταμάτης Κωνσταντίνος, Σκαρμέας Παναγιώτης, Μαλλιαρός Γεώργιος, Καϊμάρας Αθανάσιος, Σιούτης Ιωάννης, Δάρας Ιωάννης, Μαρτίνος Χαράλαμπος, ο Αρχηγός Ορφανός Δημήτριος, Περιμένης Δημήτριος, Πολίτης Απόστολος, Πατεράκη Ιωάννα, Βασιλείου Εμμανουήλ, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΑΛΣ Παπαγεωργίου Τριαντάφυλλος, Παπαλεονάρδος Δημοσθένης, Τσανάκης Βασίλειος, Καλύβας Νικόλαος, Κουφάκης Εμμανουήλ, Μαλέρμπας Μιχαήλ, Στυλιανός Γεώργιος, Μπιτζής Ιωάννης, Πέτρου Δήμος, Μαζαράκης Γρηγόριος, Μπαρκάτσας Αναστάσιος, Καρατζιούνης Γεώργιος, Καραγκούνης Δημήτριος και άλλοι συνάδελφοι αξιωματικοί- ανθυπασπιστές- υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες που έφυγαν την τελευταία χρονιά λόγο της πανδημίας COVID-19 .

     Επίσης ιδιαίτερα  μνεία στον αείμνηστο στο εμβληματικό ήρωα του Αιγαίου Πλωτάρχη ΛΣ Κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου Αιωνία του η μνήμη. Το Λιμενικό Σώμα συμπλήρωσε τα εκατό χρόνια της ιστορικής διαδρομής του. Από την ίδρυση του, το Λιμενικό Σώμα αποτελεί τον φορέα στον οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει εμπιστευθεί τον έλεγχο και την ασφάλεια του Θαλάσσιου χώρου και των ακτών της Πατρίδας μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και την υποστήριξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και του Έλληνα Ναυτικού.

     Διότι είναι γεγονός ότι, πέραν του συναισθηματικού και ηθικού δεσμού και της σύσφιξης σχέσεων που έχουν πετύχει τα μέλη μας, πάντα βρίσκουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη του Λ.Σ.-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

     Η σημερινή εικόνα του Λιμενικού Σώματος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακολουθεί μία ήρεμη πορεία, αφού βρήκε τον προσανατολισμό του και τις υγιείς βάσεις που είχαν οι προκάτοχοι, άλλοι ζώντες και άλλοι τεθνεώτες, σε συνδυασμό πάντοτε με τις επικαιροποιημένες απόψεις της σημερινής Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας – Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Τονίζουμε ότι το κατ΄έτος τελούμενο μνημόσυνο των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην ψυχή μας, ότι οι ζώντες συνάδελφοι αποτίουν τιμή στην μνήμη των εκλιπόντων συναδέλφων για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν εν ζωή.

      Σας υπενθυμίζουμε ότι, στον προαύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας –Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος βρίσκεται από το 2018 Μνημείο αντάξιο για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν εν καιρώ πολέμου ως και εν ώρα καθήκοντος, του οποίου τα αποκαλυπτήρια εγένεντο με κάθε επισημότητα παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράκληση στην Ηγεσία του Λ.Σ. να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις έμπροσθεν του Μνημείου την 19 Μαρτίου, ημέρα ίδρυσης Λ.Σ. ως και παραμονές των Εθνικών Επετείων.

      Τέλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ., εύχομαι από καρδιάς, υγεία και δύναμη σε όλους μας, να δίνουμε κάθε χρόνο το παρόν στον Ιερό αυτό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι, έχουμε στην σκέψη μας τους εκλιπόντες και με ταπεινότητα να αναφωνήσουμε

¨Αιωνία η μνήμη τους¨.

      Μετά το πέρας της δέησης και λόγω του περιορισμού συνάθροισης ατόμων σε κλειστούς χώρους, προσφέρθηκε από τη Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ. έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς το παραδοσιακό αρτίδιο.