Ημερήσια εκδρομή στην Ι. Μονή Οσίου Λουκά και την Αράχωβα

Ιερά Μονή Οσίου Λουκά του εν Στειρίω

 Δίστομο – Αράχωβα

   Με σύμμαχο τον καλό καιρό ξεκίνησε μια θαυμάσια μέρα για περιήγηση στα ορεινά της Βοιωτίας με πρώτο σταθμό την επίσκεψη – προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, στις δυτικές πλαγιές του όρους Ελίκιον κάτω από την Ακρόπολη της αρχαίας Στεΐρης.

     Το Μοναστικό συγκρότημα αποτελεί κόσμημα της Βυζαντινής τέχνης του 11ου αιώνα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το δε καθολικό της Μονής είναι πιστό αντίγραφο σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας. Οι δύο μεγάλες εκκλησίες προκαλούν έκπληξη και εμπνέουν δέος στο πλήθος των προσκυνητών που προσέρχονται καθημερινά για να προσκυνήσουν με ευλάβεια το σεπτό σκήνωμα του Οσίου Λουκά του Στεριώτη (896 – 953 μ.Χ.) και τον τάφο του στην κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας.

     Το ταξίδι μας συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο μαρτυρικό χωριό Δίστομο, όπου επισκεφθήκαμε το μεγαλοπρεπές μνημείο – Μαυσωλείο που στήθηκε στο λόφο «Καναλες», για απότιση φόρου τιμής στα 228,  αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας (117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 ετών), τα οποία εκτελέσθηκαν στις 10 Ιουνίου 1944.

    Στο δρόμο προς την Αράχωβα, τον τελευταίο σταθμό της περιήγησής μας, μικρή στάση στο Χάνι του Ζεμενού  όπου απολαύσαμε την εκπληκτική κουζίνα τη περιοχής.

     Η επίσκεψη στην πανέμορφη και φημισμένη Αράχωβα, τη Μύκονο του Χειμώνα, όπως δικαίως αποκαλείται με το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,  τον ήρωα Καραϊσκάκη, το ρολόι, τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως πάντα ήταν ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.

     Αφού  απολαύσαμε τον απογευματινό καφέ μας και σεργιανίσαμε στην πόλη, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα που προσφέρει η εκπληκτική τοποθεσία της, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής  με χαρούμενη διάθεση για την ωραία περιήγησή μας,