Ιστορική επέτειος απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων

 εορτάσθηκε η  ιστορική επέτειος

απελευθέρωσης της Καλαμάτας

γράφει ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ε.α. Νικόλαος Γκλεζάκος

Αντιπρόεδρος Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.

     Η ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, όπως κάθε χρόνο, τίμησε πανηγυρικά την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό την 23η Μαρτίου 1821.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν, με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών, το πρωί του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019.

  Μετά το πέρας της δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ενώσεως Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. κ. Αλέξανδρος Δασκαρόλης, ο οποίος  αναφέρθηκε στο χρονικό της επανάστασης της 23ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, καθώς και στα γεγονότα που επακολούθησαν.

     Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνου στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων που κάλυψε την εκδήλωση.

      Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση δεξίωσης στο σύγχρονο πολυχώρο της Αίγλης Ζαππείου.

      Στην εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου,  παρέστησαν επίσης από την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Αθανάσιος Αλεξίου, από τον Δήμο Αμαρουσίου ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος που είναι και πρόεδρος των Μεσσηνίων Αμαρουσίου, ο Αντιπρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπουλούκος ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών, η κ. Καίτη Καγκαράκη, Νομικός – ποιήτρια, καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες από τη Μεσσηνία.

      Τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος , εκπροσώπησαν ο Μεσσήνιος Πρόεδρος Αντιναύαρχος Λ.Σ. – Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός Λ.Σ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος και ο Μανιάτης Αντιπρόεδρος Πλοίαρχος Λ.Σ. ε.α. Νικόλαος Γκλεζάκος, ενώ την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού εκπροσώπησαν οι Πλοίαρχοι ε.α. κ.κ. Χαράλαμπος Αϊδίνης Π.Ν. και Ιωάννης Καστελιώτης Λ.Σ.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΜΜΕΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ Λ.Σ. (εα)

  1. Κε Α. Αλεξίου Εκπρόσωπε της Περιφέρειας.
  2. Κε Πελοπίδα Αγγελόπουλε Πρόεδρε της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.
  3. Κε Άγγελε Συρίγο Υποψήφιε Ευρωβουλευτή
  4. Κοι Εκπρόσωποι Συλλόγων Μεσσηνίας.
  5. Κε Γεώργιε Μπουλούκο τέως Αντιπρόεδρε του ΔΣΑ, Υποψήφιε Περιφερειακέ Σύμβουλε.

Το 1821 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Έπειτα από 400 χρόνια Οθωμανικό ζυγό το μικρό αυτό ΕΘΝΟΣ κατάκτησε την ελευθερία του με αγώνες πολεμικούς αλλά και με αγώνες καρδιάς και ψυχής. Έχοντας προηγούμενα παραδείγματα από την Γαλλική Επανάσταση και τον αγώνα για την Ανεξαρτησία των αποικιών της Αμερικής καθώς και από τα κινήματα αυτοδιάθεσης στη Λατινική Αμερική η Επανάσταση στην Ελλάδα ξέσπασε το Μάρτιο του 1821.

Οι μοναρχίες της Ευρώπης καταδίκαζαν κάθε προσπάθεια αυτοδιάθεσης. Η στάση των όμως άλλαξε μετά την αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στην ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1927 όπου οι Ενωμένες δυνάμεις των Ευρωπαίων (Άγγλοι-Γάλλοι-Ρώσσοι) κατατρόπωσαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είχε αρχίσει από τον 18ο αιώνα όταν τα βλέμματα στράφηκαν στο αρχαίο κλασσικό παρελθόν της Ελλάδος μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη της Πομπηίας και την γνωριμία με την αρχαία Ελληνική Τέχνη μέσα από τα ρωμαϊκά αντίγραφα/ Τότε κυριάρχησε η αγάπη για την Ελλάδα και ενέπνευσε την τέχνη, την λογοτεχνία την μουσική αλλά επηρέασε και την καθημερινή ζωή. Έτσι με την έναρξη της Επανάστασης πολλοί ενθουσιώδεις Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν την Πατρίδα και ήρθαν να πολεμήσουν στην Ελλάδα στο πλευρό των Αγωνιστών. Ο φιλελληνισμός έγινε κίνημα και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Το 1823 οργανώθηκε η ελληνική επιτροπή του Λονδίνου και το 1825 το Κομιτάτο του Παρισιού. Οι φιλελληνικές οργανώσεις διοργανώνουν εορτές, εράνους, δημοπρασίες έργων τέχνης κ.α. με σκοπό να διαθέσουν τα έσοδα στον αγώνα. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τον αγώνα των Ελλήνων όπως ο Βύρων, Ο Λαμαρτίνος, ο Ουγκώ και υμνούν τον αγώνα της Ελλάδας με πολλά φιλελληνικά έργα (ποιήματα, λογοτεχνικά βιβλία, πίνακες, χαρακτικές, χαλκογραφίες, ξυλογραφίες) με τα κατορθώματα των Ελλήνων. Οι εφημερίδες της Ευρώπης αφιερώνουν πρωτοσέλιδα για τον πόλεμο Ελλήνων και Τούρκων που αναγάγουν και σε πόλεμο μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ κατά του Σατωμπριάν. Αυτός ο ενθουσιασμός για την Ελλάδα που αγωνιζόταν για την ελευθερία της κράτησε το ενδιαφέρον για τη χώρα ζωντανό και στήριξε την Επανάσταση της οποίας αναφέρω το ημερολόγιο του Αγώνα έχει ως εξής :

1814 Νοέμβριος Ιδρύεται η Φιλική Εταιρία.

1819 Πωλείται η Πάργα από τους Άγγλους στον Αλή Πασά.

1820 Ιούλιος ο Αλή Πασάς κηρύσσεται από την Υψηλή Πύλη αποστάτης.

1820 Δεκέμβριος Ο Παπαφλέσσας φθάνει στην Πελοπόννησο.

1821 Ιανουάριος. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φθάνει στην Πελοπόννησο και συζητά με προκρίτους και Παπαφλέσσα.

1821 Φεβρουάριος. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο όπου κηρύττει την Επανάσταση

1821 Μάρτιος . Συγκροτείται ο Ιερός Λόχος στη Μολδαβία. Ο Τσάρος Αλέξανδρος αποκηρύττει την προσπάθεια εξέγερσης του Υψηλάντη.

Μετά από αποκλεισμό οι Τούρκοι των Καλαβρύτων παραδίδονται στους Πετμεζαίους. Πρόκριτοι συγκεντρώνονται στη Μονή Αγίας Λάβρας εν τω μεταξύ στην Καρδαμύλη είχε προσορμίσει το πλοίο που είχε ναυλώσει ο Παπαφλέσσας και στο οποίο επέβαινε προσωπικά και ήταν γεμάτο με βαρέλια πυρίτιδα που είχε φέρει από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη για ενίσχυση του Αγώνα. Η ανησυχία μήπως η τουρκική Διοίκηση προβεί στη λήψη σκληρών μέτρων και ο φόβος μήπως τις κινήσεις των οπλαρχηγών πληροφορηθούν οι Τούρκοι ανάγκασαν τον Πετρόμπεη την 22η Μαρτίου να κηρύξει στη Μάνη την Επανάσταση συγκεντρώνοντας δυνάμεις στη Μεσσηνία για να προσβάλλει την Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ είχαν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εφοδιασμό των επαναστατών με πυρίτιδα από το πλοίο του Παπαφλέσσα.

Ο Αρναούτογλου αντιλήφθηκε ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε και έδωσε εντολή στους Τούρκους της πόλεως να φύγουν για την Τριπολιτσά. Πλέον όμως ήταν αργά για τον Πετρόμπεη. Την ίδια μέρα 23 Μαρτίου 1821 εισήλθε στην Καλαμάτα ο Ηλίας Μαυρομιχάλης γιος του Πετρόμπεη και οι θείοι του Ιωάννης Αντώνιος οι οποίοι επικεφαλής της επαναστατικής δύναμης κατέλαβαν κεντρικά σημεία της πόλεως. Ο Πετρόμπεης βρισκόταν καθοδόν με δύο χιλιάδες ενόπλους ως Αρχιστράτηγος των επαρχιακών δυνάμεων όπως ονομάζονταν τότε οι Μανιάτες. Με τον Πετρόμπεη συμμάχησαν τότε οι Καπετανάκηδες, ο ΗΣΤΕΑΣ ΚΟΥΜΟΥΝΡΑΚΗΔΕΣ, οι Κύβελοι και οι Μεσσήνιοι – αρχηγοί ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ – ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ-ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ –ΚΕΦΑΛΑΣ και οι άλλοι με τα ένοπλα τμήματά τους.

Αναφέρονται όλοι διότι στον ιερό αυτό αγώνα που διεξήγαγε το Έθνος το 1821 συμμετείχαν όλοι αρματωλοί, κλέφτες, λόγιοι, ο έμπορος, ο βασανισμένος Ραγιάς, η ηρωική μητέρα καθένας με τον τρόπο του και με τις δυνάμεις του.

Το σώμα αυτό ανομοιόμορφο βέβαια αλλά με μία θέληση για νίκη ή θάνατο εισήλθε στην Καλαμάτα ενώ ο Αρναούτογλου και άλλοι Τούρκοι είχαν κλεισθεί στα σπίτια τους. Ο λαός υποδέχτηκε τον Πετρόμπεη με αλαλαγμούς χαράς. Η Καλαμάτα ήταν πλέον ελεύθερη, η πρώτη Ελληνική σημαία και η φλόγα της Επανάστασης δονεί όλους τους Έλληνες. Ακολούθησε δοξολογία στον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και ευλογία των όπλων από τον κλήρο παρουσία του λαού, ενόπλων δυνάμεων και οπλαρχηγών ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, ΝΙΚΗΤΑΡΑ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ. Στη συνέχεια δόθηκε όρκος και πρώτος ορκίστηκε ο Πετρόμπεης που εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα όπου συγκρότησε επαναστατική Επιτροπή που ονομάστηκε ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ.

Ο Αρναούτογλου φοβήθηκε για την τύχη του και παρεδόθη στον Έλληνα αρχηγό με 150 ενόπλους τα όπλα των οποίων παραδόθηκαν στους Επαναστάτες. Την 25η Μαρτίου ο Πετρόμπεης κοινοποίησε προκήρυξη προς τις αυλές των μεγάλων δυνάμεων στις οποίες αναγγέλλεται η Επανάσταση και ζητείται ενίσχυση του αγώνα δια χρημάτων, όπλων και συμβουλών.

Η προκήρυξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας και θεωρείται διακοίνωση προς τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών και ειδικά προς τον Αυτοκράτορα της Ρωσίας ο οποίος διακυβεύετο ευμενώς προς τον Ελληνικό Αγώνα. Ο αγώνας αυτός του 1821 ξεκίνησε από την Καλαμάτα αλλά πέρασε από πολλά στάδια μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί σήμερα ελεύθερη να τιμά τους άνδρες εκείνους οι οποίοι με τους αγλωνες και τις θυσίες τους μας παρέδωσαν την πατρίδα ελεύθερη.

Στο σημείο αυτό θα τονίσουμε την αιτία που η Επανάσταση ξεκίνησε από την Καλαμάτα. Ο κύριος λόγος είναι διότι οι Τούρκοι είχαν πληροφορηθεί τις κινήσεις των οπλαρχηγών και έτσι αυτοί φοβούμενοι ότι θα πάρουν μέτρα άρχισαν την Επανάσταση πριν ακόμα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από τα Καλάβρυτα κηρύξει την έναρξη του αγώνα από την Αγία Λαύρα.

Η ΠΑΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΩΝ με τη σημερινή εκδήλωση έχει ως σκοπό της να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821 και να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Η Ελλάδα χρειάζεται να αποκτήσει προοπτική και αισιοδοξία ώστε να διατηρήσουμε αυτά που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας με τις θυσίες τους.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας και σας καλώ να αναφωνήσουμε

ΖΗΤΩ Η 23η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821-

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

                                       Ο Πρόεδρος της ΠΑΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΑΣΚΑΡΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ. (εα)