Παρουσίαση του λευκώματος «Η Πύλη της Μεσογείου»

  Λεύκωμα «Η Πύλη της Μεσογείου» για τον Δήμο Πύλου – Νέστορος με τις δημοτικές ενότητες του  (Πύλου, Ναυαρίνου, Νέστορος, Μεθώνης, Κορώνης, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα)

Στην Αθήνα και τη φιλολογική αίθουσα «ΠΑΡΝΑΣΟΣ», Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρίτση, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 19:30 η παρουσίαση του λευκώματος «Η Πύλη της Μεσογείου».

      Το εξαιρετικό λεύκωμα προλόγισε ο Πύλιος Αντιναύαρχος – Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, όπως παρακάτω :

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Με χαρά χαιρετίζω την παρουσίαση του λευκώματος «Η Πύλη της Μεσογείου» για τον Δήμο Πύλου – Νέστορος με τις δημοτικές ενότητες του  (Πύλου, Ναυαρίνου, Νέστορος, Μεθώνης, Κορώνης, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα) και θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία αυτού του λευκώματος.

Το λεύκωμα είναι εξαιρετικός, πραγματικός ύμνος στην ιστορία και τις ξεχωριστές ομορφιές της Πύλου, Νέστορος, Μεθώνης, Κορώνης, δημιουργήθηκε από ανθρώπους με πολύ μεράκι και προσωπική εργασία, καταφέρνοντας να παντρέψουν το χθες με το σήμερα, να τοποθετήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πολυαγαπημένης μας Πύλου και της ευρύτερης περιοχής στο χώρο και στο χρόνο, ως αναπόσπαστο κομμάτι.

Το πολυσέλιδο επετειακό λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα, είναι αποτέλεσμα δουλειάς ανθρώπων που λατρεύουν τον τόπο τους, ταξιδεύεις μαζί τους στην μνήμη, το χώρο και το χρόνο.

Αποτελεί παρακαταθήκη, καθώς αποτυπώνει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, ενώ τιμά το παρελθόν μεταφέροντας κληρονομιά στις νεότερες γενιές.

Ένας τόπος εξαίσιου φυσικού κάλλους και αδιάλειπτης ιστορικής παρουσίας διαμέσου των αιώνων από την εποχή του Ομηρικού Νέστορος ως σήμερα η Πύλος, η ιδιότυπη πολιτεία του Νότου, και η περιοχή της με τα κάστρα και τα μνημεία της, το Νιόκαστρο, το ιστορικό λιμάνι, με την ένδοξη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, την Σφακτηρία, το Φανάρι, το Χελωνάκι, τον υδροβιότοπο Ντιβαρίου, την Βοϊδοκοιλιά, το Παλιοναβαρίνο, την Γιάλοβα, το ανακτορικό συγκρότημα του Νέστορος αλλά και την ιστορική Μεθώνη, την βενετσιάνικη Κορώνη και τα ταμπούρια του Παπαφλέσσα στο ηρωικό Μανιάκι, αποτυπώνονται στην πολυτελή έκδοση του λευκώματος με θέμα «Η Πύλη της Μεσογείου».

Το λεύκωμα περιλαμβάνει γλαφυρή λογοτεχνική εισαγωγή, ιστορικό σημείωμα, παλιά καρτποστάλ, γκραβούρες, χάρτες, πίνακες και φωτογραφίες που συνοδεύονται από δίγλωσσο σχολιασμό (Ελληνικά και Αγγλικά) με πολλή φροντίδα.

Σε αυτούς τους όμορφους τόπους των κάστρων και της θάλασσας, της ελιάς, της λεμονιάς, της μουσμουλιάς και του αμπελιού, στον τόπο της Σιωπής που στοίχειωσε και εννοώ την Σφακτηρία, όπου η Δόξα μας θυμίζει το στιχάκι «Σιγά εδώ, μη ταράξεις την ιεράν ανάπαυση των τεθνημένων» μας καλοδέχεται και πάλι με την έκδοση αυτού του λευκώματος.

Αποτελεί χρήσιμο βοήθημα τόσο για τους κατοίκους του Δήμου Πύλου – Νέστορος όσο και για τους επισκέπτες.

Σας Ευχαριστώ.