Πόρτο Χέλι, Σπέτσες και Ύδρα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΑΙ ΥΔΡΑ

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου,

Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ        

        Τα ιστορικά, ηρωικά και γραφικά νησιά του Αργοσαρωνικού, τις ΣΠΕΤΣΕΣ «το νησί της Μπουμπουλίνας» και την ΥΔΡΑ το  «διαμάντι του Σαρωνικού» επισκεφθήκαμε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου με λιμάνια εξορμήσεως το Πόρτο Χέλι και το Μετόχι της Ερμιόνης.

       Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Λιμεναρχείο ΥΔΡΑΣ.

     Προσφωνήσεις  και ανταλλαγή θυρεών και αναμνηστικών από τον πρόεδρο της ΛΕΣΧΗΣ Αντιναύαρχο – Επίτιμο Α΄. Υπαρχηγό Λ.Σ. Αγγελόπουλο Πελοπίδα και τον Λιμενάρχη ΥΔΡΑΣ Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Μανδαλάκη Γεώργιο.

    Αφήνοντας το λιμάνι του Πόρτο Χελιού με προορισμό το ηρωικό νησί των Σπετσών  και καθώς πλέαμε με το τουριστικό πλοιάριο “BARBAΥANNIS” στα Νότια παράλια της Αργολίδος ο καλός κυβερνήτης του, καπτά Γιάγκος Φωστίνης, μας ξεναγούσε από τη γέφυρα του σκάφους και με πολύ εύγλωττο τρόπο μας ενημέρωσε, για την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής που από μικρό ψαροχώρι μεταμορφώθηκε σε πλούσια παραθεριστική περιοχή με πανάκριβες κατοικίες που διαθέτουν ιδιωτικά αεροδρόμια, ελικοδρόμια, λιμανάκια και πολλές άλλες παροχές και ανέσεις.

      Το αρχαίο όνομα των Σπετσών ήταν «Πιτυόνησος» και «Πιτυούσα» που σημαίνει πευκόφυτος, ενώ οι Φράγκοι  αποκαλούσαν το νησί ως  “Ιζόλα ντι Σπέσια”, δηλαδή «αρωματοφόρος νήσος».

         Στο νησί, που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει κατοικηθεί από την Πρωτοελλαδική εποχή, περίπου από το 2300 π.Χ., επισκεφθήκαμε το πολύ ενδιαφέρον Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίον στεγάζεται στο διατηρητέο αρχοντικό του ισχυρού προκρίτου των Σπετσών Χατζηγάννη Μέξη. Επίσης σεργιανίσαμε στο εμπορικό κέντρο την Ντάπια που είναι σήμερα η ψυχή του κοσμοπολίτικου νησιού, στην πλατεία της επαναστάσεως όπου βρισκόταν το πυροβολείο με τα κανόνια, τα στενά δρομάκια με τα πολλά μαγαζάκια, τα νεοκλασικά αρχοντικά κ.α..

        Η Ύδρα που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πήρε το όνομα της από τα άφθονα νερά που ανάβλυζαν κατά την αρχαιότητα, ενώ σήμερα υδρεύεται με νερά που μεταφέρονται, όπως σε όλα τα νησιά του αργοσαρωνικού, με υδροφόρα πλοία. Η Ύδρα σήμερα είναι από τα πλέον κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας μας, δεν διαθέτει αυτοκίνητα, έχει πανέμορφα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και οι μεταφορές και μετακινήσεις γίνονται με τα περίφημα γαϊδουράκια.

    Δεξιά και αριστερά στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν τα κανόνια που προστάτευαν το νησί από τις εχθρικές επιδρομές. Στο κέντρο του λιμανιού ο Καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το Εκκλησιαστικό Μουσείο, κτίσμα του 1648.

     Άλλα αξιοθέατα της Ύδρας είναι τα επιβλητικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, η παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη που στεγάζεται το Λιμεναρχείο, η αίθουσα  τέχνης και συναυλιών Mελίνα Mερκούρη, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας, το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και είναι η αρχαιότερη σχολή εμποροπλοιάρχων της ανατολικής Μεσογείου, το Αρχοντικό του Τομπάζη, που σήμερα στεγάζεται η Σχολή Καλών Τεχνών, το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, που σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, και πολλά άλλα.

     Κορυφαίες μορφές πολιτικοί, πλοιοκτήτες και ναυμάχοι της Επαναστάσεως του 1821, κατά την οποία η Ύδρα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, αναδείχθηκαν οι Υδραίοι Ανδρέας  Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής, Τσαμαδός, Σαχίνης, Τομπάζης, Σαχτούρης, Βούλγαρης, Πιπίνος και άλλοι.

      Στο λιμάνι της Ύδρας κατά την αποβίβασή μας από τα τουριστικά πλοιάρια FREEDOM III και FREEDOM II μας υποδέχθηκαν ο Λιμενάρχης του νησιού Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Μανδαλάκης, συνοδευόμενος από τον Υπολιμενάρχη Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ, κ. Βασίλειο Βαζαίο, οι οποίοι  μας καλωσόρισαν ως εκπροσώπους της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ., ενώ ο κ. Λιμενάρχης μας κατέπληξε με την εξαιρετική ξενάγησή του. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε να έχει καλή υγεία, επιτυχία στα καθήκοντα του και εις ανώτερα.

        Η διήμερη απόδραση μας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη – προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγνούντας,  με την θαυματουργή εικόνα, στην περιοχή Επιδαύρου, καθώς  και με περίπατο στην παραλία της νέας Επιδαύρου.

      Στην επιτυχία της εκδρομής συνέβαλαν ουσιαστικά κατ’ αρχήν οι πολύ καλοί οδηγοί κ.κ. Θανάσης και Κώστας που με τους εξαιρετικούς  χειρισμούς των λεωφορείων, μας μετέφεραν με ασφάλεια και άνεση, καθώς και στην καλή διάθεση όλων των συμμετεχόντων συναδέλφων και φίλων, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.

sdr

bst

sdr

bst

bst

bst

bst