Περιήγηση στους νομούς Πιερίας και Πέλλας

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ

 Κωνσταντίνου Βολτή

Επιτίμου Αντιπροέδρου Ν.Σ.Κ.

      Η Λέσχη αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της, πρόσφερε στα μέλη και στους φίλους της μια τριήμερη εορταστική εκδρομή (Σάββατο, Κυριακή, Καθαρή Δευτέρα – 29 Φεβρουαρίου, 1 και 2 Μαρτίου) σε επιλεγμένους προορισμούς , συνδυάζοντας την εξαιρετική οργάνωση με φυσικές ομορφιές, ιστορικές και θρησκευτικές γνώσεις και πάνω από όλα με την συντροφική συναναστροφή, ψυχαγωγία και καθαροδευτεριάτικη γαστριμαργική απόλαυση στοχευμένη και συγκρατημένη.

Προσθέτουμε και τις θαυμάσιες καιρικές συνθήκες. «Γκλεζάκος  – Μετεωρολογία – Συμμαχία !»

Με δύο «πεντηκόντορους», με ναύαρχο και πεντηκόνταρχο το Νίκο Γκλεζάκο στη μία και υπεύθυνο αποστολής τον Δημήτρη Γαρμπή στην άλλη και με έμπειρους τιμονιέρηδες τους καπετάνιους Θανάση και Ηλία, αποπλεύσαμε το πρωί του Σαββάτου από Γλυφάδα και Πειραιά.

Στις σύγχρονες πια πεντηκοντόρους ευτυχώς οι υπερπεντηκοντούτιδες (κατά επιεική αναφορά μέσου όρου) επιβαίνοντες δεν τραβούσαμε κουπί !

«Έλληνες αεί ναύτες», μαρτυρεί η παράδοση και η ιστορία μας

«Έλληνες αεί παίδες», παρατηρεί ο Αιγύπτιος ιερέας, στον Τίμαιο του Πλάτωνα.

Εμείς πιο τυχεροί «Έλληνες ναυτόπαιδες» (ή «ναυτοπρόσκοποι»).

Σο πέρασμά μας από τη Βοιωτία του βασιλιά Αθάμαντα και της θεάς Νεφέλης, ένα χρυσόμαλλο κριάρι αχνοπετά με τη φαντασία μας στον ουρανό της με καβαλάρηδες τον Φρίξο και την Έλλη για το ταξίδι τους στην Κολχίδα. Η φαντασία μας προσθαλασσώνεται στο λιμάνι των Παγασών στην Ιωλκό, όπου είναι έτοιμη η μυθική και πολυσυζητημένη «Αργώ», το πρώτο μεγάλο καράβι σύμφωνα με πολλές πηγές (Απολλώνιος, Διόδωρος, Ερατοσθένης, Πλίνιος κ.α.), φτιαγμένη από την τέχνη του ‘Αργου και τη σοφία της θεάς Αθηνάς.  Μας ενημερώνει για πολλά ο Νίκος Γκλεζάκος και εγώ προσθέτω, ότι μεταξύ των Αργοναυτών ήταν και ο πατριώτης μας Εύφημος από το Ταίναρο (κι εδώ οι Μανιάτες) και με το μικρόβιο της γραμματολογικής έρευνας προχωρώ πιο πέρα από τη μυθολογία στις ερμηνείες των λέξεων («Αργος» σημαίνει λευκός, λαμπρός. γρήγορος, και «Παγασές» γιατί κατασκεύαζαν πλοία. Πήγνυμι = συναρμολογώ κομμάτια, σκαρώνω καράβι, σκαρί).

Ας αφήσουμε, όμως, την  Αργώ να περιμένει.

Πρώτο λιμάνι τώρα το ξενοδοχείο «POSEIDON PALACE» στη Λεπτοκαρυά κάτω από τον Όλυμπο των Θεών στην εκτεταμένη παραλία της Πιερίας.

Προικισμένη με φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία όλη η περιοχή (Πλαταμώνας, Νέος και Παλαιός Παντελεήμονας, Νέοι Πόροι, Ραψάνη).

Μετά την …..  κωπηλασία, λίγη ξεκούραση και μετά πιο κοντά στους Θεούς, στο νέκταρ και την αμβροσία. Στο Λιτόχωρο με την ξεχωριστή ιστορία ακόμα και ναυτική και την πολιτιστική ανάπτυξη, απολαύσαμε καφέ και γλυκό και μάθαμε, ότι η ετοιμασία για το κάψιμο των «κέδρων» ένα αποκριάτικο έθιμο, δεν θα πήγαινε χαμένη.

Ωραίο δείπνο στο ξενοδοχείο από πλουσιότατο μπουφέ.

Κυριακή και βάζουμε πλώρη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνος στους Προμάχους Πέλλας. Ένα παλαιό πολύπαθο Μοναστήρι, όπως τόσα άλλα, στο οποίο όμως γευθήκαμε ένα ιδιαίτερο στοιχείο της θρησκείας μας «Ιλαρός» είναι ο χαρούμενος, ο ευφρόσυνος. Και τέτοιος ήταν ο θαυματουργός Άγιος. Το «φως ιλαρόν» και η ευφροσύνη προσωποποιήθηκε και στον πατέρα Παϊσιο, που με μειλίχιο ύφος, με σοφά και λίγα λόγια και με απολαυστικό χιούμορ μας μίλησε για λίγο και μας μετέφερε ανέκδοτα από τη ζωή του και τη μαθητεία του κοντά στον Αγιορείτη Άγιο Παϊσιο.

   Εντυπωσιακό ακόμη και το ίδιο το ακριτικό χωριό των Προμάχων, με την ιστορία του να συνυφαίνεται με αυτήν της Μονής, με το περήφανο ιστορικό παράδειγμα της Ελληνικής συνείδησης στη ταραγμένη πορεία τους και γενικότερα με την ιστορία ολόκληρης της Πέλλας.

Εδώ αφήσαμε τα «κιτάπια» για να ζωντανέψει εμφαντικά την  ιστορία της  περιοχής ο Σάββας Βοσκόπουλος, γέννημα θρέμμα, άμεσος γνώστης και μελετητής της ιστορίας, της γεωγραφίας και του ανάγλυφου της περιοχής. Πάντρεψε την ιστορία (αρχαία, Βυζαντινή, Μακεδονική και τους ήρωες της Πηνελόπης Δέλτα), με τους βάλτους, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις φυσικές ομορφιές της Πέλλας, σαν σύγχρονος Θουκυδίδης, Θεόκριτος, Στράβων. Σε όλη τη διαδρομή από τις πεδιάδες της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Γιαννιτσών, της Σκύδρας, της Αριδαίας, της Έδεσσας, τα ποτάμια, τις λίμνες και τους βάλτους τους, οι ιστορικές αναδρομές συνταίριαζαν με γευστικές αναμονές της πλούσιας φυτικής παραγωγής τους. Ήδη στους εκτεταμένους κάμπους οι ροδακινιές και κάπου ψηλότερα οι κερασιές, κάτω από τις χιονισμένες βουνοκορφές πρόβαλλαν δειλά το απαλό ροζ χνούδι του άνθους τους που θα γινόταν ένα πανέμορφο πέπλο για να στολίσει όλη την περιοχή.

Η επίσκεψη στα Λουτρά Αριδαίας (Πόζαρ) και στην Έδεσσα, δρόσισε σώμα και διάθεση και μας προετοίμασε για το βραδινό αποκριάτικο γλέντι.

Οι πλούσιες πηγές μουσικής και των χορών της πατρίδας μας, το λαϊκό και έντεχνο τραγούδι, παρέσυραν όλους στο νυκτερινό αποκριάτικο παρόν μετά την πανδαισία του γιορταστικού δείπνου.

Αυτή τη χρονιά οι Απόκριες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατάφατσα ο ύπουλος …. κορωνοϊός, άφησαν τους απανταχού μασκαράδες χωρίς … μάσκα. Γι’ αυτό και δεν έγιναν και απονομές βραβείων αμφίεσης. Ευκαιρία λοιπόν, να απονεμηθούν κατά χολιγουντιανή μίμηση …. Βραβεία Οσκαρ.

  • Σεναρίου, σκηνοθεσίας : Νίκος Γκλεζάκος
  • Ντοκιμαντέρ : Σάββας Βοσκόπουλος
  • Απαγγελία : Ελευθέριος Μακράκης (στα πηγαία, στη φυσική τους ροή, Κρητικά ανέκδοτα, ήταν Κρητική …. λίρα !)
  • Καλλιτεχνικού σχεδιασμού : Αργυρώ Γκλεζάκου (τυχερή γιατί έλειπε ο Θέμης Μεσσήνης).

Καθαρή Δευτέρα, πρωί. Οι …. Αργοί Ναύτες (καθυστέρηση λόγω βραδινού γλεντιού) πρόσω ολοταχώς να συναντήσουμε …. τους Αργοναύτες   στο Βόλο.

Στη διαδρομή ο Νίκος Γκλεζάκος ανέπτυξε τις διδακτορικές του διατριβές περί «Τσίπουρου» και «Λαγάνας». Μετά την εμβριθή επιστημονική ανάλυση ήλθε στην σκέψη μου η «Βαβυλωνία» του Βυζαντίου.

Ο «γραμματικός» να προσκαλεί για το τσιπουράκι και να απευθύνεται μέσα σε ένα «κουτούκι» στην παρέα του :

«Δεύτε, ω εταίροι, συνευφρανθώμεν του προϊόντος τούτου εκ ζυμώσεως των γιγάρτων (κουκούτσια), του φλοιού των στεμφύλων και του γλεύκους τούτων, άρτι εξαχθέντος από του άμβυκος (καζάνι) κατόπιν κλασματικής αποστάξεως».

Τον Κρητικό να απαντά : «Ιντα λέγεις; Εγώ θέλω τσικουδιά, θέλω τη ρακή μου» !

Τον Μακεδόνα να ζητάει «το ρακί του», τον Ηπειρώτη «το τσίπουρό του», τον Κύπριο τη «τζιβανία του», τον Τουρκαλβανό «αράκ», τον Επτανήσιο «γκράπα» και τον θεσσαλό να παραγγέλνει :  «πιάσε ένα κοσπεντάρ’».

Όσο για τη λαγάνα, σίγουρα κάποιος θα έμενε νηστικός, αν ζητούσε για την καθαρή Δευτέρα από το φούρναρη «λάγανον» ή «άζυμον άρτον» ή «πλακωτή ζύμη» !

Ευτυχώς τα φημισμένα Βολιώτικα τσιπουράδικα έχουν φροντίσει για όλους και για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες και αυτή η Καθαρή Δευτέρα θα μας μείνει αξέχαστη.

Είχαμε αφήσει την Αργώ στο λιμάνι της. Οι ήρωες της Τρωικής εκστρατείας παρέμειναν στη Αυλίδα περιμένοντας … ούριο άνεμο.

Οι ήρωες της Αργοναυτικής εκστρατείας αμφιβάλλω, αν θα απέπλεαν από τον Βόλο, αν υπήρχαν τα σημερινά τσιπουράδικα. Θα τους είχε καθηλώσει ο …. Τσιπούριος άνεμος !

Εμείς καλά περάσαμε και καλά γυρίσαμε στα σπίτια μας. Και σε άλλα με υγεία !

Καλή Σαρακοστή !

Λεπτοκαρυά – Λιτόχωρο Πιερίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη – προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνος στον Προμαχώνα Πέλλας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποκριάτικο γλέντι στην αίθουσα δεξιώσεων του POSEIDON PALACE  την Κυριακή 01 Μαρτίου 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λουτρά  Αριδαίας (Πόζαρ) – Έδεσσα – Βόλος