Η υγιής απόκριση στην υγειονομική κρίση

Η υγιής απόκριση στην

υγειονομική κρίση

 Κωνσταντίνου Δ. Βολτή

Επίτιμου Αντιπροέδρου του Ν.Σ. Κράτους

    Βιώσαμε ως λαός καθολικά μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, την αντιμετωπίσαμε καρτερικά και ξεπεράσαμε το εφιαλτικό πρώτο κύμα της, ευτυχώς χωρίς να αντικρύσουμε την πιο ειδεχθή και φρικιαστική μορφή, που εμφάνισε σε άλλες χώρες κοντά και μακρύτερα από εμάς.

   Νοιώσαμε υπερήφανοι, γιατί το Κράτος διαχειρίστηκε τον αιφνιδιαστικό κίνδυνο με επιτυχία, γιατί συμμετείχαμε σε αυτή ως υπεύθυνοι πολίτες και γιατί η διεθνής Κοινότητα μας επαίνεσε ως χώρα και λαό.

    Συναισθανθήκαμε την ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους, του πατριωτικού φρονήματος του λαού και της πραγματικής ομόφωνης υποστήριξης του δημόσιου συμφέροντος και τούτο διάλυσε πλάνες και αντιφάσεις για τον ατομισμό και την αντιδραστικότητά μας.

    Αντιπαρατάξαμε στην περισσή και εύκολη υποκειμενική ερμηνεία σχετικά με τις παραβιάσεις των συνταγματικών μας ελευθεριών τη συνειδητή αναγνώριση της υποχρεώσεως για σεβασμό του Συντάγματος, δίνοντας το πραγματικό νόημα του κελεύσματος της ακροτελεύτιας διάταξης για τον πατριωτισμό των Ελλήνων. 

   Διαλύθηκαν μεμψιμοιρίες για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δομών διοίκησης του Κράτους, με την απόδειξη λειτουργίας ολοκληρωμένων συστημάτων αντιμετώπισης έκτακτων κινδύνων και της ύπαρξης δημόσιων οργάνων με αξιοθαύμαστη γνώση και συνείδηση καθήκοντος, μέχρις αυταπάρνησης μπροστά σε ορατούς και αόρατους κινδύνους για τους ίδιους.

    Αναδείχθηκαν σωτήριοι σχεδιασμοί (Οργανισμοί και Επιτροπές Δημόσιας Υγείας, Εμπειρογνωμόνων, Υποεπιτροπές, Πρωτόκολλα κ.α.) και πίσω από αυτούς και μπροστά για την εφαρμογή τους, πρόσωπα υψηλού επιστημονικού κύρους (καθηγητές, ιατροί, νοσηλευτές, υπό πολλές, σχεδόν άγνωστες ειδικότητες) και επαγγελματίες κάθε είδους βοηθητικού προσωπικού, που όλοι χωρούσαν σε ένα παρεξηγημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που διέψευσε πανηγυρικά τους επικριτές του.

    Απόκτησε πρόσωπο δραστήριο η Πολιτική Προστασία, πρωτίστως ως όργανο προληπτικής ενημέρωσης και καθοδήγησης, πειστικό και ειλικρινές για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του πολίτη, αλλά και με τις σωτήριες παρεμβάσεις της.

    Η συνολική δράση κράτους και πολίτη χαρακτηρίστηκε «πόλεμος» και η πρώτη μάχη κερδήθηκε με εθνική ομοψυχία και πειθαρχία, που ενέπνευσαν η ικανή ηγεσία, ο επιτελικός σχεδιασμός, η ειλικρίνεια, η πειθώ και η εμπιστοσύνη.

  Μία «μεγάλη έκρηξη»  (“Big Bang”) θεωρείται η αφετηρία της κοσμολογικής εξέλιξης του Σύμπαντος.  Η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 ταρακούνησε το μικρό μας Σύμπαν, μπορεί όμως να γίνει αφετηρία στέρεης εξέλιξης και για τούτο τον πρώτο λόγο έχουν η επιστήμη και οι ηγέτες, που αναδεικνύουν οι λαοί.  

     Στην ατομικότητά μας την αναθεωρημένη αφετηρία σηματοδοτεί μια πλούσια  σε νοήματα σημαντική λέξη, που μας κληροδότησε η δεινή περιπέτεια : Ι χ ν η λ ά τ η σ η.

Ενδοσκόπηση και σηματοδοτημένη εξωτερική συμπεριφορά, σε νέο δρόμο αυτογνωσίας και επίγνωσης των κοινωνικών υποχρεώσεων. Η φαινομενική αντίφαση της επιβεβλημένης μπροστά στον κοινό κίνδυνο «κοινωνικής αποστασιοποίησης» ουσιαστικά μας έφερε πιο κοντά στους συνανθρώπους και μπορεί να γίνει καθημερινή κοινωνικότητα για την κοινή ευημερία.

     Η «ιχνηλάτηση» της ατομικότητας είναι λειψή, αν δεν συνδυαστεί με την ιχνηλάτηση της «κοινωνικοποίησης» μας.

    Τα άτομα έχουν και συλλογική δράση στην κοινωνία (Σωματεία, Σύλλογοι, Ενώσεις)  και οι πιο σοβαρή μορφή της έχει πολιτική διάσταση με την εκδήλωση και υποστήριξη πολιτικών κομμάτων. Στη δομή της δημοκρατίας μας μετέχουμε όλοι πολιτικά με τη συμμετοχή μας ή την απλή υποστήριξη ενός κόμματος. Αντικειμενικά με όρους νομικούς τα κόμματα είναι κορυφαία νομικά πρόσωπα και αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος (άρθρα 29 παρ. 1, 68 παρ. 3, 73 παρ. 4 του Συντάγματος, Κανονισμός της Βουλής, ειδικοί νόμοι  περί εκλογών, περί κομμάτων). Έχουν σκοπό με την διάδοση των διακηρυγμένων πολιτικών τους ιδεών και το πρόγραμμα εφαρμογής τους, να πλειοψηφίσουν στις εκλογές για να αναδειχθεί ο αρχηγός τους Πρωθυπουργός και να αναλάβουν την άσκηση του Κυβερνητικού έργου, άλλως ως αντιπολίτευση να ελέγχουν μια άλλη κυβέρνηση.

    Για έκτακτο κυβερνητικό έργο σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας  και απρόβλεπτης ανάγκης, προβλέπεται στο Σύνταγμα ρύθμιση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Τούτο έγινε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 (ρύθμιση έκτακτων θεμάτων υγείας, τάξης και οικονομίας) και οι ρυθμίσεις επιδοκιμάσθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ώστε στην ουσία δεν αντιτάχθηκε σοβαρός αντιπολιτευτικός λόγος. Τέτοια εξαιρετική δράση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φυσικά και λογικά εμπερικλείει πιθανότητες επί μέρους αστοχιών.

    Οι φυσικές αρχές της αδράνειας και της κίνησης, αντιστοιχούνται στην κοινωνική δυναμική και κινητικότητα και ανάλογα δημιουργούνται κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, μεταβολές και κινητικότητα στα κοινωνικά στρώματα.  Αστοχίες δράσης μπορεί να υπήρξαν, αλλά οι επιδράσεις τους στα μείζονα ζητήματα της υγείας, της λειτουργίας της αγοράς, της τάξης, της ασφάλειας και της αντιμετώπισης άμεσων οικονομικών προβλημάτων, επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων κ.α., δεν έγιναν αισθητά εμφανείς για να προκαλέσουν αντίστοιχες αντιδράσεις ούτε επί του παρόντος αναδείχθηκαν σε σοβαρό ζήτημα αντιπολιτευτικού ελέγχου.

     Η ιχνηλάτηση κάποιων αντιπολιτευτικών αντιδράσεων αποτυπώνει έλλειμμα γενναιότητας και δεν συμπορεύεται με το μέγεθος των επιτυχημένων μέτρων και το γενικό συναίσθημα ικανοποίησης.

     Δίνει λαβή για σχόλια αναμόχλευσης ενστίκτων πολιτικής επιβίωσης, που είναι αναντίστοιχα με τις ανάγκες επιβίωσης ενός ολόκληρου λαού και για συνειρμούς με σύνδρομα ενοχής για τη διαχείριση αλλοτινών κρίσεων.

Αντικειμενικά δεν πείθει ως σοβαρός αντιπολιτευτικός λόγος εν μέσω κρίσεως η εκτεταμένη συζήτηση για την «αστοχία» ενός Υπουργού επιφορτισμένου με συνολικά βαρύ έργο στο χώρο της εργασίας, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως τυπική αμέλεια από ομολογημένη βιασύνη  και

«λάθος»  που αναγνωρίστηκε και με δημοκρατική ευαισθησία ακυρώθηκε αμέσως χωρίς να προκαλέσει ουσιαστική βλάβη.

     Ο αυτοπροσδιορισμός, λοιπόν, και ο αναστοχασμός με προσεκτική «ιχνηλάτηση» μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον και ένα λαό που απέδειξε ότι μπορεί να είναι «γροθιά», όπως τον θέλουν όλοι και όχι «κοπάδια» για διαβουκόληση, όπως τον θέλουν λίγοι, αφορά σε όλους πολίτες και κόμματα.

       Οι πολίτες επέδειξαν πειθαρχία και υπευθυνότητα και απέδειξαν ότι αγαπάνε την πατρίδα τους «Πατριδολάτρης είμαι, όχι Εθνικιστής Σιχαίνομαι και τη λέξη και την ετικέττα», μας δίδαξε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς.

      Οι πολιτικοί πρέπει να στοχάστηκαν με τον απλό και μεστό λόγο του Μακρυγιάννη: 

«οι Έλληνες είναι ευλογημένο Έθνος, όταν τους κυβερνάει η ειλικρίνεια».