Οδοιπορικό στην μεγαλόνησο Κρήτη

        Η επιθυμία μας για καλύτερη γνωριμία και περιήγηση στις αρχαιότητες και τα αξιοθέατα της Κρήτης έγινε πράξη με την 7ήμερη απόδρασή μας το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου 2022, αφού ματαιώθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή μας στο εξωτερικό (Ιταλία – Αυστρία – Γερμανία) λόγω των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο κυρώσεων μεταξύ των κρατών.

   Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε ευχάριστα, έχοντας ως συνοδό και ξεναγό μας την χαριτωμένη και πανέμορφη Ουρανία, η οποία πάντα με το χαμόγελο, την καλή διάθεση και τις πολλές γνώσεις που διέθετε, μας παρουσίαζε τις ομορφιές και την  ιστορία κάθε περιοχής, διανθίζοντας ενίοτε την αφήγησή της με επιτυχημένες μαντινάδες.

    Και επειδή με άδειο στομάχι κανένα ταξίδι δεν είναι ευχάριστο, στην πλατεία με τα λιονταράκια του Ηρακλείου απολαύσαμε πρωί – πρωί τις λαχταριστές μπουγάτσες και τον ωραίο καφέ. 

      Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού μας καθήλωσε η εξαιρετική ξενάγηση της κυρίας Θάλειας, η οποία με καθαρό λόγο ανέπτυξε την ιστορία, τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες των αρχαίων κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα μας παρουσίασε τα παλάτια και τα κτίσματα μιας κυρίαρχης πόλης με την εξαιρετική και υποδειγματική ρυμοτομία, θαυμαστή και σήμερα, με συστήματα υδροδότησης, αποχέτευσης, κοινοχρήστων χώρων τέλειας αρχιτεκτονικής.

      Στα Χανιά και το ιστορικό Ακρωτήρι με τον ναό του Προφήτη Ηλία, κτίσμα της Ενετοκρατίας, τους τάφους των Βενιζέλων και το άγαλμα του ήρωα  Σπύρου Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη, ο οποίος μετά την κατάρριψη της Ελληνικής σημαίας τρείς φορές από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στις 9 Φεβρουαρίου 1897 των μεγάλων δυνάμεων,  ανύψωσε την σημαία κάνοντας το ίδιο του το σώμα κοντάρι και όπως αναφέρει ο ιταλός Υποναύαρχος Κανεβάρο, επικεφαλής του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων  (Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία), μετά από αυτή την ηρωική πράξη διέταξε την παύση του πυρός.

      Η κυρία Ουρανία ως χείμαρρος παρουσίασε την πόλη των Χανίων (αρχαία Κυδωνία) με την πανάρχαια ιστορία, καθώς και τα σύγχρονα τουριστικά. λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα μιας όμορφης πόλης, με πολλά αξιοθέατα.

     Επισκεφθήκαμε την ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας. Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου αποτέλεσε κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, ως τον σημαντικότερο σταθμό της Κρητικής Επανάστασης του 1866.

      Το πανέμορφο Σπήλι με τα Πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά ήταν μια όαση ξεκούρασης και αμέσως μετά στα γνωστά Μάταλα, το επίνειο της Φαιστού στην αρχαιότητα, απολαύσαμε θαλάσσιο μπάνιο και υπέροχο φαγητό Κρητικής κουζίνας.

   Η Κρήτη είναι ανεξάντλητη και στον περιορισμένο χρόνο του οδοιπορικού μας, επισκεφτήκαμε στο νομό Λασιθίου την πρωτεύουσα Άγιο Νικόλαο, βεβαίως, αλλά και το πασίγνωστο νησάκι ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ (αρχαίο όνομα Καλυδώνα), το οποίον μετατράπηκε σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 251 ασθενείς, (148 άνδρες και 103 γυναίκες), ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο.

    Ο κυβερνήτης του πλοιαρίου ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ καπετάν Γιάννης έκανε τον περίπλου του νησιού και η καλή μας Ουρανία με τον καπετάνιο, για κάθε βράχο που παρακάμπταμε περιμετρικά του νησιού, είχαν να διηγηθούν και μια ιστορία, αφού στό εσωτερικό του νησιού που περικλείεται απο ενετικά τείχη, η τοπική ξεναγός παρουσίασε με σαφήνεια την χρησιμότητα των υφισταμένων εγκαταστάσεων και κτιρίων που εξυπηρέτησαν τις ανάγκες των ασθενών και του βοηθητικού προσωπικού.

    Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο  Σελλινάρι, που είναι κτισμένη στην καρδιά του φαραγγιού Σελληνάρι, κοντά στο Βραχάτι, δίπλα από την εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου. Το Μοναστήρι αποτελούσε θεσμό από παλιά να σταματούν οι ταξιδιώτες και τα ζώα τους, όπως αναφέρει και η μαντινάδα :

Από τα Μάλια όντε περνάς
και πας για Σελλινάρι
ένα κεράκι άναψε
στ’ Αϊ – Γιωργιού τη χάρη

     Επιθεώρηση στο υπέροχο ενυδρείο Κρήτης «CretAquarium», το οποίον   ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005 και ανήκει στην οικογένεια των μεγάλων ευρωπαϊκών ενυδρείων.

      Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα  και πρέπει να ολοκληρώσουμε το σύντομο οδοιπορικό μας στην Κρήτη και να επιστρέψουμε στη βάση μας.

    Μακάρι να είχαμε περισσότερες μέρες.

    Τελευταίος σταθμός τα ιστορικά Ανώγεια σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 730 μέτρων, περνώντας διαδοχικά από το χωριό Αξός με το μουσείο Ξυλόγλυπτης τέχνης και έξω από τα Ζωνιανά με το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και το σπήλαιο Σφεντόνη στην είσοδο του χωριού με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

       Τα Ανώγεια, όπως μας ανέφερε η κυρία Ουρανία, τιμήθηκαν το 1946 από την Πολιτεία με την απονομή του Πολεμικού Σταυρού Α’ τάξεως, για τις καταστροφές με τις οποίες επλήγησαν, καθώς και για τον ηρωισμό τους.

     Αποχαιρετίσαμε την όμορφη Κρήτη, χαρούμενοι, με τις καλύτερες αναμνήσεις γεμάτοι από όμορφες εικόνες.

      Στην επιτυχία της εκδρομής, βασικός συντελεστής όπως πάντα ο καπετάν Θανάσης, τον οποίον ευχαριστούμε από καρδιάς. Επίσης ευχαριστούμε την εξαιρετική συνοδό – ξεναγό μας κυρία Ουρανία, την οποία αγαπήσαμε ως κόρη μας, αφού σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής, μας είχε καθηλώσει με την ευγένειά της και την ενδιαφέρουσα αφήγησή της, καθώς μας ταξίδεψε σε χρόνια περασμένα αλλά και σύγχρονα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της μεγαλονήσου και ηρωικής Κρήτης.

Τέλος μας αποχαιρέτησε με ωραίες μαντινάδες, καθώς και με τους εύστοχους στίχους που αποδίδουν το μεγαλείο της Κρήτης :

    «Κρήτη την ιστορία σου όποιος την εδιαβασει
αν είναι φίλος θα χαρεί, αν είναι εχθρός θα σκάσει»