Απόκριες 2018

Αρχαία Ολυμπία 

Κατάκολο – Λεχαινά

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου,

 Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

     Σαββάτο πρωί και βάλαμε πλώρη για την Αρχαία Ολυμπία, όπου αποφασίσαμε να  περάσουμε το εφετινό αποκριάτικο τριήμερο, με ενδιάμεση επίσκεψη στο Κάστρο – Οινοποιείο της Achaia Clauss, που ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, στον ομώνυμο λόφο, λίγο εξω από την Πάτρα.

Στην ξενάγησή της, η καλή εκπρόσωπος της εταιρείας, μας παρουσίασε τα τεράστια δρύϊνα βαρέλια, στα οποία φυλάσσονται εκλεκτά παλαιομένα κρασιά από το 1882 με την ιστορική «Μαυροδάφνη» να εχει την τιμητική της θέση στο Αυτοκρατορικό Κελλάρι  (Imperial Cellar).

Στο κελλάρι αυτό βρίσκονται 167  μεγάλα βαρέλια Μαυροδάφνης, από τα οποία τα 30 είναι αφιερωμένα σε διάσημους επισκέπτες και τα τέσσερα είναι ξυλόγλυπτα   με παραστάσεις  από την Ελληνική Μυθολογία, όπως του θεού Διόνυσου, του Ηρακλή, των Σατύρων που πατούν σταφύλια, κ.α.

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί το οινοποιείο και έχουν αφήσει την υπογραφή τους, όπως: οι Βασιλείς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, Γεώργιος Α΄, Κψσταντίνος Α΄, Γεώργιος Β΄,  οι βασίλισσες Αλεξάνδρα της Μεγάλης Βρετανίας, Λουίζα της Σουηδίας,  Όλγα και Σοφία της Ελλάδος. Επίσης  ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, 0 Φραντς Λίστ,  η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο στρατηγός Μοντγκόμερι,   ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, η Μελίνα Μερκούρη, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Ομάρ Σαρίφ, και πολλοί άλλοι.

Στη Δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, βρίσκεται η  Αρχαία Ολυμπία, είναι ιδιαίτερη, είναι το «κάτι άλλο» από τα πολλά καλά μέρη που υπάρχουν στην πατρίδα μας, κάτι ήξεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που επέλεξαν αυτόν τον τόπο για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων.

Στον αρχαιολογικό χώρο, η πολύ καλή ξεναγός κ. Μαρία με την ωραία και ολοκληρωμένη αφήγησή της, μας ταξίδεψε στην αρχαία εποχή, τότε που οι πρόγονοί μας μεγαλούργησαν, αφήνοντας σε μας πλούσια πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική κληρονομιά.

Εντυπωσιασθήκαμε και νοιώσαμε δέος περπατώντας πάνω στα χώματα που πρωτοξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες το 776 π.Χ..

Τα απομηνάρια από το αρχαίο Γυμνάσιο, τις θέρμες του Κρονίου, το ιερό της Ολυμπίας, το Φιλίππειον, το Ναό της Ήρας, το Νυμφαίον, το Στάδιο, τη Στοά της Ηχούς, το Ναό του Διός και τις Θέρμες του Λεωνιδαίου, μαρτυρούν το μεγαλείο τους.

Τα ευρήματα  που φιλοξενούνται στις αίθουσες του Αρχαιολογικού μουσείου μας γοήτευσαν. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα  δύο αετώματα του ναού του Διός,  ο αγώνας του Πέλοπα και του Οινομάου, με κεντρική μορφή τον Δία, η διαμάχη των Λαπιθών και των Κενταύρων, η Νίκη του Παιωνίου, ο Ερμής του Πραξιτέλους, κ.α.  

Αφήνοντας τον αρχαιολογικό χώρο και γεμάτοι από ιστορικές αναμνήσεις, επισκεφθήκαμε το ξεχωριστό και πανέμορφο λιμάνι του Κατακόλου, την πύλη εισόδου για τους χιλιάδες τουρίστες που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, για να επισκεφθούν και να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας.

Στα ωραία Λεχαινά, οπου κάθε χρόνο γίνεται ένα μεγάλο υπαίθριο καρναβαλικό πάρτι, απολαύσαμε τις εορταστικές εκδηλώσεις, με την πανδαισία των χρωμάτων και τα έξυπνα χιουμοριστικά θέματα στη μεγάλη παρέλαση.

Τα βράδια στο ξενοδοχείο μας αλλά και την καθαρά Δευτέρα οπου γιορτάσαμε τα παραδοσιακά κούλουμα στο Κεφαλάρι του Άργους, επικρατούσε κέφι, χορός και τραγούδι, ενώ εντυπωσιακές και ευρηματικές ήταν οι αποκριάτικες εμφανίσεις πολλών συμμετεχόντων στην εκδρομή με θέματα όπως Σεϊχης, Δόγης, Βαμπίρ, Κύκνος, Χανούμισα, Φλαμένγκο, γιατρός, κ.ά., με πρώτη την ιέρεια των ΚΑΛΑΣ της φυλής των Ιμαλαϊων, αφού έπεισε την Επιτροπή των καλιστείων να της δώσει το πρώτο βραβείο και να ακολουθήσουν ο Κύκνος, το Φλαμένγκο και η Χανούμισα.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους καλούς οδηγούς κ.κ. Θανάση και Βαγγέλη που με δεξιοτεχνία και ασφάλεια μας μετέφεραν, διανύοντας περίπου 900 χιλιόμετρα σε τρείς μέρες, καθώς  και τους συνταξιδιώτες μου, που με την θετική και χαρούμενη διάθεσή τους, ολοκληρώθηκε άλλη μία επιτυχημένη εκδρομή μας, η οποία μας γέμισε από αισθήματα ικανοποίησης, συγκίνησης και υπερηφάνειας, αφού επισκεφθήκαμε περιοχές που μας θύμισαν τη δόξα και το μεγαλείο της φυλής μας.