Αφιέρωμα στον αείμνηστο Ναύαρχο ΛΣ Κωνσταντίνο ΣΤΑΜΑΤΗ

Αντί επικήδειου

λόγω των περιοριστικών μέτρων υγιεινής για το COVID-19

για τον αείμνηστο Ναύαρχο ΛΣ Κωνσταντίνο ΣΤΑΜΑΤΗ

ο οποίος απεβίωσε την 17/12/2020

Πειραιάς, 18/12/2020

     Έφυγε από κοντά μας ο εξαίρετος συνάδελφος Αξ/κός Λ.Σ., λόγιος, συγγραφέας και πάνω από όλα ο άνθρωπος, ο Υποναύαρχος Λ.Σ. Κωνσταντίνος ΣΤΑΜΑΤΗΣ.

     Γεννήθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Περάτωσε την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Λ.Σ. και σταδιοδρόμησε ως Αξ/κός Λ.Σ. Αποστρατεύθηκε το 1992 με το βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. Διετέλεσε Λιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς. Ταξίδεψε ιδιωτικά και υπηρεσιακά σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

      Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε με διηγήματα το 1959 ως και με ποιήματα στον Κορινθιακό και Αθηναϊκό τύπο.

      Ασχολήθηκε με την ποίηση, το διήγημα, το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, την νουβέλα, την μελέτη, την ιστορία, την βιογραφία, τις μεταφράσεις, το θέατρο, έγραψε ταινίες μικρού μήκους με επιτυχία. Παράλληλα επιδόθηκε στην μελέτη του Ναυτικού και του Αστυνομικού Δικαίου και συνέγραψε πάνω από είκοσι (20) επιστημονικές μελέτες, εγχειρίδια, (Λιμενική Αστυνομία με έξι (6) εκδόσεις, Αστυνομικό Δίκαιο, Κανονισμοί Λιμένος, το καθεστώς της ρυπάνσεως της θάλασσας κ.α.) και επιμελήθηκε κωδικοποιήσεις ναυτικής και ναυτιλιακής νομοθεσίας.

      Το εγχειρίδιο ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ διδάσκεται μέχρι και σήμερα στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων.

      Είχε την διεύθυνση και την επιμέλεια πέντε περιοδικών λογοτεχνικού και ναυτιλιακού περιεχομένου, από δε το 2006 διεύθυνε το περιοδικό ¨ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ¨ της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών Λ.Σ.

      Δίδαξε στην Σχολή Ναυτικών Δοκιμών Λ.Σ. επί είκοσι (22) χρόνια και πραγματοποίησε ομιλίες και συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.

      Τα λογοτεχνικά του αείμνηστου Ναυάρχου Λ.Σ. Κωνσταντίνου ΣΤΑΜΑΤΗ περιλαμβάνουν: Ποιητικές συλλογές, διηγήματα, νουβέλα, μυθιστορήματα, Δοκίμιο-μελέτη, Ιστορία, Βιογραφία, μετάφραση κ.α.

      Ανέδειξε μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών κ΄ Αιγίνης τους εξ Αιγίνης καταγόμενους Αγίους Ισαποστόλους Ιούλιο και Ιουλιανό, οι οποίοι δίδαξαν τον Χριστιανισμό στα πρώτα χρόνια της διάδοσής του στην Ιταλία, των οποίων τα λείψανα των παραμένουν άφθαρτα στην Ιταλία.

      Το 2018 στην πανηγυρική εκδήλωση της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ., την 24-01-2018 στην Λ.Α.Ε.Δ., το Δ.Σ. τίμησε τον αείμνηστο Ναύαρχο, για την σπουδαία συγγραφική και ποιητική δράση του, τόσο στην Ελληνική κοινωνία όσο και στην παγκόσμια κοινότητα και του απένειμε  την περγαμηνή της τιμητικής αυτής διάκρισης.

      Μεγάλο κενό μας άφησε ο εξαίρετος αείμνηστος Ναύαρχος Λ.Σ. Κων/νος Σταμάτης, τόσο στην οικογένεια του Λιμενικού Σώματος όσον και στην ελληνική κοινωνία, ιδιαιτέρως στις περιοχές Κορινθίας και Αιγίνης.

      Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή σύζυγο του Αγγελική ως και στην οικογένειά του.

      Ευχόμεθα ο Πανάγαθος θεός να αναπαύσει τον αείμνηστο Ναύαρχο Λ.Σ. Κωνσταντίνο Σταμάτη μετά των Αγίων και Δικαίων.

Ας είναι αιώνια του η μνήμη.

Με σεβασμό, για το Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ.

Αντιναύαρχος ΛΣ  Αγγελόπουλος Πελοπίδας

Επιτιμ. Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.