Εορτή Παναγίας Μυρτιδιώτισας στην Πύλο

Η Πύλος, εόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα

την Πολιούχο και Προστάτιδά της,

Παναγία Μυρτιδιώτισσα

      Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλ. Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της χαριτοβρύτου Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της Πύλου, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με μυρτιές και ροδοπέταλα.

  Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ την Ιερά Εικόνα πλαισίωσαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος και νέοι με παραδοσιακές φορεσιές.

    Στον εορτασμό παρευρέθησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Βασίλειος Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς, οι Δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, άλλων τοπικών φορέων, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ. Αντιναύαρχος – Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός Λ.Σ. κ, Πελοπίδας Αγγελόπουλος  και πλήθος πιστών.

     Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 με τον κανονιοβολισμό Χάριν της Παναγίας, ένα παμπάλαιο έθιμο στην Πύλο, που κρατά από την ναυμαχία του Ναυαρίνου και γίνεται την παραμονή και ανήμερα στην εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, από ένα κανόνι κατάλοιπο από την ιστορική ναυμαχία, το οποίο φυλάσσεται στον μητροπολιτικό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο.

    Το απόγευμα της παραμονής μετά τον Πολιαρχιερατικό Εσπερινό και την αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο, ακολούθησε στις 21:00 συναυλία με την Μπάντα του Λιμενικού Σώματος στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου.