Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

            Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου Γ. με Συλλειτουργούς τους πατέρες του Ιερού Ναού και του Λιμενικού Σώματος,  Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών (Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων) ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επέστρεψαν στον δημιουργό ή έπεσαν   κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εν καιρώ πολέμου ή εν καιρώ ειρήνης.

      Η τελετή είναι θεσμός για τη Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ. να τελείται κάθε χρόνο, στον ιστορικό Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, τιμώντας τη μνήμη  όλων των εκλιπόντων στελεχών (Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων) ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επέστρεψαν στον δημιουργό ή έπεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,     εν καιρώ πολέμου ή εν καιρώ ειρήνης.

      Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου και του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. κ. Γεωργίου Αλεξανδράκη, με την τήρηση όλων των θεσπισθέντων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID–19, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

       Στην τελετή παρέστησαν Βουλευτές Α και Β εκλογικής περιφερείας Πειραιώς, οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με πολυπληθή αντιπροσωπεία Ανωτάτων, Ανωτέρων, κατωτέρων Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων (ανδρών και γυναικών).

     Επίσης παρέστησαν Ναύαρχοι-Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ., οι Πρόεδροι του Μ.Τ.Ν., Π.Ν.Ο., την Ε.Α.Α.Ν. εκπροσώπησε ο Ναύαρχος – Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. κ. Θεόδωρος Φουστάνος, του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, τα Μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ., καθώς και πλήθος αξιωματικών ε.ε. και ε.α. όλων των βαθμών και ειδικοτήτων, μέλη οικογενειών εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και φίλοι του Λιμενικού Σώματος, που πλημμύρησαν με την παρουσία τους την αίθουσα του ιερού ναού, τηρώντας τα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Ομιλία Προέδρου Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.

Αντιναυάρχου – Επιτίμου Α’. Υπαρχηγού Λ.Σ.

Πελοπίδα Αγγελοπούλου

«Προσφωνήσεις

………………

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Κοι Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία 

Κυρίες και κύριοι,

Χρέος σ΄αυτούς που φύγανε, οφειλή σ΄αυτούς που ζούνε¨

¨Οι νεκροί ξεχνιούνται, εάν εμείς τους ξεχάσουμε.

Εμείς όμως δεν τους ξεχνάμε γι΄ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ¨.

     Η σημερινή σεμνή τελετή γίνεται όπως κάθε χρόνο για να τιμήσουμε την μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια σε όλα τα στελέχη του Λ.Σ.  Αξιωματικούς –Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες άνδρες και γυναίκες είτε μαχόμενοι τόσο στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και στους μέχρι σήμερα πεσόντες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας. Επίσης και σε όλα τα στελέχη Λ.Σ. που έφυγαν από κοντά μας μέχρι σήμερα.

     Η σημερινή προσευχή μας, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Η σκέψη μας ξεκινά πάντοτε από τα ιδρυτικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος και γεφυρώθηκαν στην πορεία με τον αείμνηστο Ελευθέριο Γεωργακόπουλο ως και τον Παναγιώτη Θεοχάρη Αρχηγό Λ.Σ. – ιδρυτή του (Τ.Α.Λ.Σ.) Ταμείου Αρωγής Λ.Σ. μέχρι και τον αείμνηστο Σπύρο Δόλα και τελειώνει σε όλους τους προσφάτως εκδημήσαντες στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως τιμούμε τους πεσόντες σε καιρό πολέμου συναδέλφους όπως ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, Αναστάσιος Σβώλης, τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος όπως, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάκης και Αθανάσιος Μακρής. Επίσης όλους τους εκδημήσαντες-στελέχη σε καιρό ειρήνης όπως οι Ναύαρχοι – Αρχηγοί, Αμαραντίδης Γ., Θεοχάρης Παν. ιδρυτής του Τ.Α.Λ.Σ., Δ. Αλουπογιάννη, Ντούνης Χρ., Σκιαδάς Άλκης, Πρωτονοτάριος, Πελοποννήσιος Εμ., Βασόπουλος Γ., Χρυσανθακόπουλος Ιωαν., Ορφανό Δημ., οι Αρχηγοί Χασιώτης Ν., Παπανδρέου Αρ. και Υπαρχηγοί οι Κλειώσης Ν., Κατσίνας Π., και Ναύαρχοι Δημαράκης Γ., Δημητρακόπουλος Γ., Κοντογιάννης Ι., Γεωργάκης Ι., Νικολάτος Μ., Ρεντζεπέρης Π., Μπατσολάκης Ιωαν., Μαντάς Ιωαν., Τζιβιάς Αθ., Ζησιμάτος Χρ., Πατέλης, Χαβατζόπουλος, Πολύμερος Ιωαν., Πανόπουλος Ιωαν., Σινογιώργος Ανδρ., ο Αρχίατρος Σπέντζας Αθ., Καραφωτιάς Κ., και οι συνάδελφοι Αξ/κοί Νησιανάκης Δ., Πατσάς Ν., Μιναντζής Μ., Κορακάς Π. Ράνης Σπ., Λιούρδης Αθ., Ψαράς Φ., Φτούλης Στ., Μπαρκάτσας Αν., Σταμάτης Κ., Τσανάκης Βασ, Καλογείτων Παν., Καλαρώνης Ανδρέας, Χρυσοσπάθη Αγγελ., Ρώτας Βικέντιος, Σκαρμέας Π., Μαλλιαρός Γεώργιος, Καϊμάρας Αθ., Σιούτης Ιωάν., Δάρας Ιωάν., Μαρτίνος Χαρ., Περιμένης Δημ., Πολίτης Απ., Πατεράκη Ιωάννα, Βασιλείου Εμ., ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΑΛΣ Παπαγεωργίου Τριαντάφυλλος, Παπαλεονάρδος Δημοσθένης, Φουρτούνας Μερκ., Καλύβας Νικ. Κουφάκης Εμ., Μαλέρμπας Μιχ., Νικολάου Παλαιολόγος, Στυλιανός Γεώργιος και πολλοί άλλοι συνάδελφοι Αξ/κοί –Υπαξ/κοί  και Λ/Φ. Επίσης ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο εμβληματικό ήρωα του Αιγαίου Πλωτάρχη Λ.Σ. –Κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο. Αιωνία του η μνήμη.

     Το Λιμενικό Σώμα που συμπλήρωσε τα εκατό χρόνια της ιστορικής διαδρομής του συνεχίζει με επιτυχία το έργο του. Αποτελεί το Λιμενικό Σώμα τον φορέα στον οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει εμπιστευθεί τον έλεγχο και την ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου και των ακτών της Πατρίδας μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και την υποστήριξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και του Έλληνα Ναυτικού.

Διότι είναι γεγονός ότι, πέραν του συναισθηματικού και ηθικού δεσμού και της σύσφιξης σχέσεων που έχουν πετύχει τα μέλη μας, πάντα βρίσκουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη του Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Τονίζουμε ότι το κατ΄έτος τελούμενο μνημόσυνο των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην ψυχή μας, ότι οι ζώντες συνάδελφοι αποτίουν τιμή στην μνήμη των εκλιπόντων συναδέλφων για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν εν ζωή.

     Σας υπενθυμίζουμε ότι, στον προαύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας –Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος βρίσκεται από το 2018 Μνημείο αντάξιο για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν εν καιρώ πολέμου ως και εν ώρα καθήκοντος, του οποίου τα αποκαλυπτήρια εγένεντο με κάθε επισημότητα παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράκληση στην Ηγεσία του Λ.Σ. να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις έμπροσθεν του Μνημείου την 19 Μαρτίου, ημέρα ίδρυσης Λ.Σ. ως και παραμονές των Εθνικών Επετείων.

      Τέλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ., εύχομαι από καρδιάς, υγεία και δύναμη σε όλους μας, να δίνουμε κάθε χρόνο το παρόν στον Ιερό αυτό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι, έχουμε στην σκέψη μας τους εκλιπόντες και με ταπεινότητα να αναφωνήσουμε

¨Αιωνία η μνήμη τους¨.

Ο καφές θα προσφερθεί στην αίθουσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς (ακριβώς απέναντι)

Ευχαριστώ