Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών του Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

 ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΩΝ

ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ–

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

     Την Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2019 στον ιστορικό Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, τελέσθηκε η ετήσια Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών (Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων) ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επέστρεψαν στον δημιουργό ή έπεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

     Η ετήσια εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ., έγινε θεσμός, αφού κάθε χρόνο τελείτε με σεβασμό και μεγαλοπρέπεια.

      Η τελετή τελέσθηκε μετά το πέρας της θείας λειτουργίας από τους πατέρες του Ιερού Ναού, Ανδρέα Μαρκόπουλο, Ανδρέα Καβάσυλα και π. Πρόδρομο με συλλειτουργούς τον πατέρα Γεώργιο Καλαμάρη, απόστρατο Υποναύαρχο Λ.Σ. και τον ιερέα του Λ.Σ. πατέρα Δημήτριο Βαρσαμίδη,  χοροστατούντος του π. Θωμά Συνοδινού, τ. Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. κ. Θεοδώρου Κλιάρη.

     Στην τελετή παρέστησαν οι Βουλευτές κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Νικόλαος Μανωλάκος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο τ. Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με πολυπληθή αντιπροσωπεία Ανωτάτων, Ανωτέρων, κατωτέρων Αξιωματικών,  Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων (ανδρών και γυναικών).  

     Επίσης παρέστησαν Ναύαρχοι-Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ. και ΕΑΑΛΣ, οι Πρόεδροι του Μ.Τ.Ν., της Ε.Α.Α.Ν., της Ε.Α.Α.Λ.Σ., του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, τα Μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ., καθώς και πλήθος αξιωματικών ε.ε. και ε.α. όλων των βαθμών και ειδικοτήτων, μέλη οικογενειών εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και φίλοι του Λιμενικού Σώματος, που πλημμύρησαν με την παρουσία τους την αίθουσα του Ιερού Ναού.

Ομιλία του Αντιναυάρχου – Επιτίμου Α΄. Υπαρχηγού Λ.Σ. Αγγελοπούλου Πελοπίδα, Προέδρου της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.

Προσφωνήσεις

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Κοι Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία 

Κυρίες και κύριοι,

      Η σημερινή προσευχή μας, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Η σκέψη μας ξεκινά πάντοτε από τα ιδρυτικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος και γεφυρώθηκαν στην πορεία με τον αείμνηστο Ελευθέριο Γεωργακόπουλο ως και τον αείμνηστο Σπύρο Δόλα και τελειώνει σε όλους τους προσφάτως εκδημήσαντες στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως τιμούμε τους πεσόντες σε καιρό πολέμου συναδέλφους όπως ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, Αναστάσιος Σβώλης, τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος όπως, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάκης και Αθανάσιος Μακρής. Επίσης όλους τους εκδημήσαντες-στελέχη σε καιρό ειρήνης όπως Αμαραντίδης, Θεοχάρης, Δ. Αλουπογιάννη, Κλειώσης, Ντούνης, Σκιαδάς, Πρωτονοτάριος, Πελοποννήσιος, Βασόπουλος, Χρυσανθακόπουλος, Κατσίνα, Δημαράκης, Δημητρακόπουλος, Κοντογιάννης, Γεωργάκης Ι., Νικολάτος Ν., Ρεντζεπέρης, Μπατσολάκης, Μαντάς, Τζιβιάς, Ζησιμάτος, Πατέλης, Χαβατζόπουλος, Πολύμερος, Καλογείτων, Πανόπουλος, Σινογιώργος,Αρχίατρος Σπέντζας κ΄ Απ. Καραφωτιάς, και πολλοί άλλοι.

Επίσης ιδιαίτερα  μνεία στον αείμνηστο στο εμβληματικό ήρωα του Αιγαίου Πλωτάρχη ΛΣ Κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου Αιωνία του η μνήμη. Εφέτος το Λιμενικό Σώμα συμπληρώνει τα εκατό χρόνια της ιστορικής διαδρομής του. Από την ίδρυση του το Λιμενικό Σώμα αποτελεί τον φορέα στον οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει εμπιστευθεί τον έλεγχο και την ασφάλεια του Θαλάσσιου χώρου και των ακτών της Πατρίδας μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και την υποστήριξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και του Έλληνα Ναυτικού.

Ιδιαίτερες σχέσεις που μας χαρακτηρίζουν το Λιμενικό Σώμα, σε συνδυασμό με τα βαθιά συναισθήματα συναδελφοσύνης που απορρέουν από τις ρίζες, ως διατελέσαντα μέλη της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος, μας επιβάλλουν, να παρακολουθούμε την εξέλιξη του Σώματος που τόσο αγαπήσαμε και ανατραφήκαμε από αυτό.   

Η σημερινή εικόνα του Λιμενικού Σώματος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακολουθεί μία ήρεμη πορεία, αφού βρήκε τον προσανατολισμό του και τις υγιείς βάσεις που είχαν οι προκάτοχοι, άλλοι ζώντες και άλλοι τεθνεώτες, σε συνδυασμό πάντοτε με τις επικαιροποιημένες απόψεις της σημερινής Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας – Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Τονίζουμε ότι το κατ΄έτος τελούμενο μνημόσυνο των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην ψυχή μας, ότι οι ζώντες συνάδελφοι αποτίνουν τιμή στην μνήμη των εκλιπόντων συναδέλφων για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν εν ζωή.

Επίσης σας πληροφορούμε ότι η πρωτοβουλία μας για την ανέγερση Μνημείου αντάξιου για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν εν καιρώ πολέμου ως και εν ώρα καθήκοντος, έπιασε τόπο. Το μνημείο ήδη βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας –Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για να θυμίζει σε μας τους ζώντες, την διαχρονική πορεία του Λιμενικού Σώματος.

Τέλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ., εύχομαι από καρδιάς, υγεία και δύναμη σε όλους μας, να δίνουμε κάθε χρόνο το παρόν στον Ιερό αυτό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε στην σκέψη μας τους εκλιπόντες και με ταπεινότητα να αναφωνήσουμε ¨Αιωνία η μνήμη τους¨.

    Ο καφές θα προσφερθεί στην αίθουσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς (ακριβώς απέναντι).

       Μετά το πέρας της δέησης παρατέθηκε από τη Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ., μικρή δεξίωση με τον παραδοσιακό καφέ και τα απαραίτητα βουτήματα στην αίθουσα εντευκτηρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς, που κατακλύσθηκε από Αξιωματικούς Λ.Σ. ε.ε., ε.α. και φίλους της Λέσχης Αξιωματικών και του Λιμενικού Σώματος. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό ρεπορτάζ απο την παράθεση μικρής δεξίωσης στο εντευκτήριο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά