Ερμιόνη, Ιερές Μονές Αγίων Αναργύρων και Παναγίας Αγνάντας

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ (7η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ)    ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ και ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΝΟΥΝΤΑΣ

 Πλοιάρχου εα Νικολάου Γκλεζάκου, Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

    Κυριακή πρωί στην Ομόνοια, αφού συμπληρώσαμε δύο πούλμαν, μέλη και φίλοι της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ., ξεκινήσαμε για μια διαδρομή γνωστή στους περισσότερους, προς την Ερμιόνη Αργολίδος και για προσκύνημα στα Μοναστήρια Αγίων Αναργύρων και Παναγίας Αγνούντας.

Οι καιρικές συνθήκες πολύ καλές και διανύοντας την Ολυμπία Οδό (εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου) στρίψαμε αριστερά προς την Επίδαυρο και την Ερμιόνη, περνώντας διαδοχικά από τα λουτρά της ωραίας Ελένης, τις Κεχριές, την Αλμυρή, το Κατακάλι, τη Μονή Αγνούντος, την Παλαιά Επίδαυρο, τα χωριά Κολιάκι, Νεοχώρι, Δίδυμα, Φούρνοι, φτάσαμε στην Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης.

     Η γραφική Ερμιόνη θυμίζει στεριανό νησί, που ακουμπά στην Αργολική χερσόνησο, κατοικείται χωρίς διακοπή τουλάχιστον από το 3000 π.Χ..

Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο.

Ο ιστορικός Στράβων αναφέρει:

«Ερμιόνη δ’ εστίν των ουκ ασήμων πόλεων».

Στο λιμάνι της Ερμιόνης πραγματοποιήθηκε η 7η γιορτή του Ροδιού που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ερμιονίδος.  Στα  πλαίσια της γιορτής μας προσέφεραν ρόδια, χυμούς και ποτά από το «ρόδι Ερμιόνης», ενώ καλλιτεχνικά συγκροτήματα με μουσική και παραδοσιακούς χορούς πλαισίωναν αυτές τις επιτυχημένες εορταστικές εκδηλώσεις.

Στο μυχό του “Πόρτο-Κάπαρη”, νότια της Ερμιόνης, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την παραλία, βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων, όπου προσκυνήσαμε και θαυμάσαμε τις ομορφιές της Μονής, όπως η πολυσύνθετη αρχιτεκτονική της, οι θαυμάσιες τοιχογραφίες της, τα υπέροχα κειμήλια της, η αύρα της θάλασσας, η γοητεία της φύσεως και η γαλήνη της Μονής.

Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στον 11ο μ.Χ. αιώνα, ή στο έτος 1340 με κτήτορα  τον Ιωάννη Στ΄ Κατακουζηνό,  ή στο έτος 1500.

Στον απελευθερωτικό Αγώνα η Μονή συνέβαλε με πολλές εισφορές χρημάτων, ενώ το 1864, ενίσχυσε χρηματικά διάφορους εθνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σε μια υπέροχη τοποθεσία, κοντά στην Νέα Επίδαυρο, είναι χτισμένο από τον 11ο αιώνα ένα πανέμορφο και γραφικό Μοναστήρι βυζαντινής τέχνης, πλούσιο σε ιστορία  και πνευματικούς θησαυρούς γνωστό με το όνομα «Παναγία της Αγνάντας».

Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από το ρήμα «αγναντεύω» επειδή από εκεί ψηλά η Παναγία μας μπορούσε να αγναντεύει την γύρω περιοχή.

Το  καθολικό της Ιεράς Μονής, που η κατασκευή του παρουσιάζει σπάνιες και μοναδικές αρχιτεκτονικές ιδιοτυπίες, είναι αφιερωμένο στην «Κοίμηση της Θεοτόκου», σε ρυθμό βασιλικής.

     ‘Ο τρούλος του ναού είναι οκτάπλευρος, ενώ το εσωτερικό τού Ναού καλύπτεται από εξαιρετικές τοιχογραφίες στις οποίες έχουν εικονογραφηθεί σκηνές από την Παλαιά και την καινή Διαθήκη .

Σήμερα ανήκει στην γυναικεία Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών .