Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας

Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας

        Ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Tσικλητήρας με ένα (1) χρυσό, δύο (2) αργυρά και ένα (1) χάλκινο μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων, γεννήθηκε στην Πύλο Μεσσηνίας το 1888.  Μετά τις αθλητικές του επιτυχίες και παρά τις αντιρρήσεις των οικείων του και της τότε Πολιτικής Ηγεσίας, στρατεύεται και συμμετέχει στους πρώτους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 – 1913  στο μέτωπο της Ηπείρου, όπου προσεβλήθη από φυματίωση και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1913, σε ηλικία 25 ετών. Τάφηκε στο Α΄. Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές ήρωα και αργότερα τα οστά του μετεφέρθησαν στο κοιμητήριο Πατρών δίπλα στους μακρινούς συγγενείς του Σπύρο και Λεωνίδα Τσικλητήρα.

ΣΠΙΤΙ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ   Σήμερα 103 χρόνια μετά το θάνατο του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, ο εκ Πύλου καταγόμενος Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. Αντιναύαρχος – Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός Λ.Σ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, ζητά με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριο Καφαντάρη, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μεταφερθούν τα οστά του ήρωα στη γενέτειρά του, την Πύλο, να δοθεί η δέουσα μεγαλοπρεπή τιμή από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και να τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο της οικίας του στην Πύλο, έμπροσθεν του αγάλματός του.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης με εμπεριστατωμένη έκθεσή του προς τον Δήμαρχο Πατρέων αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι:tsiklitiras3

 «ο Κωστής Τσικλητήρας για την πόλη της Πύλου δεν αποτελεί μόνον έναν δοξασμένο αθλητή – Ολυμπιονίκη, αλλά το πρόσωπο εκείνο που με το ήθος και την αγωνιστικότητά του έχει παραδειγματίσει τα παιδιά του τόπου μας αποτελώντας σημείο αναφοράς για αυτά.

 ………………………………………………………………………………………….

  Κατ΄ ακολουθία των ανωτέρω εκτεθέντων γίνεται αντιληπτό, ότι ο Κωστής Τσικλητήρας αποτελεί σημείο αναφοράς για ιστορία της πόλης μας, το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου μας.

     Καθίστται λοιπόν αν όχι επιβεβλημένη, πάντως ηθικά και ιστορικά αναγκαία η μεταφορά των οστών του ένδοξου Ολυμπιονίκη – συμπατριώτη μας στον τόπο, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, αναδείχθηκε, τιμήθηκε και τιμάται, στον τόπο όπου έχουν ταφεί οι γονείς του και μέλη της οικογένειάς του. …………….»

επιστολή Προέδρου ΛΕΣΧΗΣ ΛΣ                                                           Δημοσιεύματα σε εφημερίδες