Πανόραμα Πολωνίας

Οδοιπορικό στην Πολωνία,

προσκύνημα στον τόπο όπου

δολοφονήθηκαν με σκληρότητα

εκατομμύρια συνάνθρωποί μας

Πλοιάρχου Λ.Σ. εα Νικολάου Γκλεζάκου

Αντιπροέδρου Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.

Το ταξίδι στην Πολωνία ήταν ένα όνειρο και το πραγματοποιήσαμε με τη Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ. το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου.

Δευτέρα νωρίς το πρωί επιβιβαστήκαμε στο ωραίο πούλμαν του καπετάν Θανάση και βάλαμε πλώρη για το ραντεβού μας με την ιστορία.

Η πρώτη μέρα γεμάτη χιλιόμετρα και όμορφες εναλλαγές παραστάσεων, κύλησε γρήγορα και το βραδάκι μας φιλοξένησε η ιστορική Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Στη Σόφια που είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βίτοσα ξεχωρίζουν ο ορθόδοξος ιερός ναός του Αλεξάντερ Νέφσκι, ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας και η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, ενώ η πόλη που ήταν αρχικά Θρακικός οικισμός, με το όνομα Σαρδική, κυβερνήθηκε μια σύντομη περίοδο κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας και το γιο του, Μέγα Αλέξανδρο.

Η Πολωνία δεν βιάζετε να μας φιλοξενήσει, πρόλαβε το ιστορικό και πανέμορφο Βελιγράδι, στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη, 117 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης.

Το Βελιγράδι που σημαίνει Λευκή Πόλη, με πληθυσμό 2 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας και ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ευρώπης.

Ο καπετάν Θανάσης, δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε, σαλπάρισε την επομένη πολύ νωρίς το πρωί, για την Κρακοβία περνώντας διαδοχικά από τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, Ουγγαρίας – Σλοβακίας και τέλος Σλοβακίας – Πολωνίας.

Οι ρόδες του πούλμαν κυλούσαν ασταμάτητα διασχίζοντας τα ομαλά εδάφη της Σερβίας (τελευταία χώρα των Βαλκανίων), με τις μεγαλύτερες ευθείες δρόμων, καθώς και της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας (χώρες της κεντρικής Ευρώπης), που καλύπτονται από τις τεράστιες και εύφορες πεδιάδες των Καρπαθίων, οι οποίες πλαισιώνονται με υπέροχα δάση, ποτάμια και γραφικές λίμνες.

Τα τοπία όπως περνούσαν από τα μάτια μας φάνταζαν ως πίνακες ζωγραφικής, πραγματικά έργα τέχνης, έχοντας κεντημένο πάνω τους το μεγαλείο της φύσης.

ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Πρώτος σταθμός επί Πολωνικού εδάφους η Κρακοβία (Kraków), το κρυφό διαμάντι της Ευρώπης, η πρώτη πρωτεύουσα και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Πολωνίας και της Ευρώπης, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας.

Στο κέντρο της πόλης σεργιανίσαμε στην τεράστια πλατεία που θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης

Η παλαιά πόλη της Κρακοβίας έχει πλούσια αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, γοτθική και μπαρόκ, ενώ τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν πλούτο χρωμάτων και αρχιτεκτονικών λεπτομερειών.

Η πόλη το 1978 εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, χρονιά κατά την οποία ο Αρχικαρδινάλιος Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.

Ιστορικά αξιοθέατα δίπλα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης είναι η Εβραϊκή συνοικία Κάζιμιερτς, με τις επτά συναγωγές, το αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Βάβελ (Wawel), που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Πολωνούς, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (kościoł Mariacki) στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης, που αποτελεί ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο, καθώς και το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων (Uniwersytet Jagielloński) που είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας. Ιδρύθηκε το 1364.

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα (Wieliczka)

Μοναδική εμπειρία, πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία στην πόλη Βιελίτσκα (Wieliczka) επισκεφθήκαμε το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, το οποίο αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1978.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με την κάθοδο στα πρώτα 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης με τα σκαλοπάτια όπως ακριβώς κατέβαιναν οι αλατωρύχοι της εποχής εκείνης, καθώς το αλατωρυχείο ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης και η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς, από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996. ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ BINTEO 1

Το Αλατωρυχείο εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με πλήθος αιθουσών, οι δε διάδρομοι άμα τους ενώσεις σε ευθεία γραμμή φθάνουν τα 300 χιλιόμετρα. ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ ΒΙΝΤΕΟ 2

Κατά την περιήγησή μας στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου ζήσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες καθώς επισκεφθήκαμε το Μουσείο, στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου σε βάθος 130 μέτρων.

Το μουσείο κοσμούν εντυπωσιακά έργα τέχνης (αγάλματα) που φιλοτέχνησαν οι εργάτες του αλατωρυχείου στον ελεύθερο χρόνο τους επί σειρά πολλών ετών, όλα από αλάτι.

Επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων μήκους 54 μ., πλάτους 17 μ. και με ύψος 12 μέτρων. ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ ΒΙΝΤΕΟ 3

Η κατασκευή του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 -1927). Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους, τις βιβλικές παραστάσεις στους τοίχους, μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου.

Στις υπόγειες αίθουσες υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι. Ξεχωρίζουν “Ο Μυστικός Δείπνος” του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Παναγία με το Βρέφος ‘Άγιο Αντώνιο, προστάτη άγιο των μεταλλωρύχων. της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, ο οποίος αγιοποίησε την ευλογημένη Κίνγκα στις 16 Ιουνίου 1999, ως Αγία Κίνγκα της Πολωνίας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή μέσα στο “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα” είναι η μορφή της Αγίας Κίνγκα, προστάτιδα των αλατωρύχων, μ’ ένα γονατισμένο αλατωρύχο να προσφέρει στην αγία αλάτι και ένα δαχτυλίδι. ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ ΒΙΝΤΕΟ 4

Στον υπόγειο Καθεδρικό Ναό μπορεί κανείς, αν το επιθυμεί, να τελέσει το γάμο του, ενώ έχει δημιουργηθεί και αίθουσα δεξιώσεων για το τραπέζι του γάμου, φτιαγμένη και αυτή από αλάτι. ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ ΒΙΝΤΕΟ 5

Επίσης υπάρχουν λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού και συνεδριακές αίθουσες, εστιατόρια και υπόγειες λίμνες.

Στρατόπεδο συγκέντρωσης ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΒΙΡΚΕΝΑΟΥ

Αφήνοντας την όμορφη Κρακοβία και σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής, επισκεφθήκαμε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, το στρατόπεδο Άουσβιτς (Auschwitz-Birkenau).

Περνώντας το κατώφλι της πύλης, τα χαμόγελα έσβησαν, καθώς το μυαλό όλων μας ταξίδευε στα εκατομμύρια καταγεγραμμένες ανθρώπινες ψυχές που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα της φρίκης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας.

Οι ενημερώσεις του ξεναγού ανατριχιαστικές, εδώ στοιβάζονταν οι κρατούμενοι, εκεί δούλευαν νηστικοί και ξυπόλυτοι, παραπέρα «ξεδιάλεγαν» τους ανυποψίαστους ανθρώπους και στο τέλος, οι τεράστιες σκοτεινές αίθουσες, όπου στοιβάζονταν γυμνοί νομίζοντας πως θα κάνουν μπάνιο ενώ την ίδια στιγμή δηλητηριώδη αέρια τους έφερναν ακαριαία το θάνατο.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα, πολλά μάτια βούρκωσαν και δάκρυσαν στην ανάμνηση των συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα με το πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο από τη ναζιστική κτηνωδία.

Τα ερείπια του στρατοπέδου, βρίσκονται κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ (Auschwitz), 60 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας και από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.

Το Άουσβιτς, ως το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράϊχ, έγινε το σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα περισσότερα θύματα έφθαναν με τραίνο, συχνά μετά από πολυήμερα ταξίδια σε βαγόνια μεταφοράς ζώων.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια καταγεγραμμένο ταξίδι αφορούσε τη μεταφορά αιχμαλώτων από τη Ρόδο και είχε συνολική διάρκεια 17 ημερών.

Περιδιαβαίνοντας τους χώρους του στρατοπέδου οδηγηθήκαμε στο μνημείο του ολοκαυτώματος, όπου έχουν τοποθετηθεί μαρμάρινες πλάκες από τις χώρες των θυμάτων με επιγραφές στην γλώσσα τους, τιμώντας έτσι τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Το στεφάνι της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, προς τιμήν των Ελλήνων που κακοποιήθηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο στο Στρατόπεδο του Άουσβιτς, κατέθεσε ο Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, Ναύαρχος κ. Θεοδόσης Παπακωνσταντίνου, στο μνημείο με τη μαρμάρινη πλάκα στα Ελληνικά, ως εκπρόσωπος των μελών της Λέσχης Αξιωματικών Λ. Σ. ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα συναισθήματα μας ανάμικτα, με εθνική υπερηφάνεια καθώς ψάλαμε τον εθνικό μας ύμνο και πολύ συγκίνηση για τον άδικο χαμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πηγαίνοντας προς την Βαρσοβία την πρωτεύουσα της Πολωνίας, μικρή στάση στην Τσεστοχόβα (Czestochowa), «θρησκευτική πρωτεύουσα» της Πολωνίας, όπου επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Γιάσνα Γκόρα (Μαύρη Μαντόνα, ή Μαύρη Παναγία), με τη θαυματουργή εικόνα της ΜΑΥΡΗΣ ΜΑΝΤΟΝΑΣ, (η εικόνα χρονολογείται από το 14ο αιώνα) και θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό κειμήλιο της Πολωνίας.

Η Βαρσοβία (Warszawa), με τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, διαρρέεται από τον ποταμό Βιστούλα και βρίσκεται στην καρδιά της πεδιάδας της Μασοβίας.

Το ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι τα τεράστια πάρκα, η παλιά μεσαιωνική πόλη με τα νεοκλασικά κτίρια, τα μαγικά σιντριβάνια, οι συνοικίες με επιρροές από τις ιστορικές πόλεις Πράγα, Βιέννη, Λονδίνο και το Μανχάταν με τους ουρανοξύστες.

Η παλιά και ιστορική γέφυρα του ‘Έθνους στον ποταμό Βιστούλα που κατασκευάσθηκε το 1893 όταν η πόλη βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα της Μεγάλης Αυστρίας.

Η εκκλησία της Αγίας Αλεξάνδρας, αποτελεί μικρογραφία της εκκλησίας του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη. Στην εκκλησία της Αγίας Άννας (Santa Anna), είχαμε την ευλογία να ακούσουμε το μεγαλύτερο μουσικό όργανο της Ευρώπης.

Ο ουρανοξύστης με το ρολόι, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βαρσοβίας είναι δώρο του Στάλιν το 1935, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το μνημείο συμφιλίωσης.

Στα θερινά ανάκτορα με τους τεράστιους κήπους και την τεχνητή λίμνη απολαύσαμε μια υπέροχη και ρομαντική βαρκάδα.

Το οδοιπορικό μας στην Πολωνία συνεχίζεται με επίσκεψη στην παραμυθούπολη Βρόστλαβ (Μπρεσλάου), μία από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες και πιο όμορφες πόλεις, με τα γοτθικά κτίρια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά.

Στο Βρόστλαβ που ήταν Γερμανική πόλη και προσαρτήθηκε στην Πολωνία μετά τον Β΄. Παγκόσμιο Πόλεμο, κυνηγήσαμε τα νανάκια, τουριστικό αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν της πόλης.

Διασχίζοντας τον τεράστιο κάμπο, περάσαμε τα σύνορα Πολωνίας – Τσεχίας, περιφερειακά από την μεγάλη πόλη ΜΠΡΝΟ και ακολούθως τα σύνορα Τσεχίας – Αυστρίας μέχρι την πόλη ΓΚΡΑΤΣ (Graz) της Αυστρίας, με το μεσαιωνικό κάστρο να προστατεύει την πόλη πάνω από τον ποταμό Μαϊν που διαρρέει την πόλη, το ιστορικό κέντρο της οποίας κοσμούν μεσαιωνικά κτίρια μπαρόκ, εποχή της Μαρίας Θηρεσίας.

Το Γκρατς με τα 6 πανεπιστήμια, ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003, ενώ η Άλτστατ (παλιά πόλη), που είναι κληροδότημα των Αψβούργων έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η διαδρομή από το ΓΚΡΑΤΣ (Graz) της Αυστρίας προς την Τεργέστη της Ιταλίας πολύ ενδιαφέρουσα, αφού διασχίσαμε τις Νότιες Άλπεις, στο πλάϊ μιας μεγάλης Αλπικής λίμνης.

Περάσαμε το τριεθνές σημείο που οδηγεί σε Λουμπλιάνα – Αυστρία και Ιταλία και λίγο πριν την άφιξη μας στην Τεργέστη συναντήσαμε το χωριό «Ιωάννης Καποδίστριας» προς τιμήν του μεγάλου ανδρός.

Στην Τεργέστη (Trieste), συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Στυλιανό Ρίτσο, Υποναύαρχο Λ.Σ. εα, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ξενάγησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τεργέστης, καθώς και στην Piazza Unità D´italia, μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες με θέα προς τη θάλασσα, στην καρδιά της πόλης, όπου έκαμε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της πόλης – λιμάνι με τη μακραίωνη ιστορία και την σπουδαιότητά της στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η απόδρασή μας από την καθημερινότητα διήρκεσε έντεκα (11) ημέρες, διανύσαμε πάνω από 5.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τα Βαλκάνια στην κεντρική Ευρώπη, διαδοχικά από τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Ιταλία.

Η απόλυτη επιτυχία της εκδρομής μας, οφείλεται στην καλή διάθεση και την άριστη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων, στην εξαιρετικά ενημερωτική ξενάγηση με πληρότητα του κ. Γιώργου και βέβαια στον κ. Θανάση Λαϊνά, τον άξιο και ικανότατο οδηγό μας που με τους επιτυχημένους ελιγμούς στις δύσκολες συνθήκες των δρόμων εντός και εκτός των πόλεων, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία των επιβαινόντων.

Καπετάν Θανάση σε ευχαριστούμε.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΣΟΦΙΑ)


 

ΣΕΡΒΙΑ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ)


 

ΠΟΛΩΝΙΑ (ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ)

 


 

ΚΡΑΚΟΒΙΑ (ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ)

 


 

 

ΚΡΑΚΟΒΙΑ (ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΛΑΤΑ)


ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ (15 ΧΙΛ. ΑΠΟ ΚΡΑΚΟΒΙΑ)

 



ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΟΥΣΒΙΤΣ (AUSCHWITZ-BIRKENAOU)

 


 


ΤΕΣΤΟΧΟΒΑ (Μοναστήρι Γιάσνα Γκόρα με τη θαυματουργή εικόνα της ΜΑΥΡΗΣ ΜΑΝΤΟΝΑ)

 


 


ΒΑΡΣΟΒΙΑ, (ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ, Ιστορικό Κέντρο-Πράγα-Βιέννη-Λονδίνο-Μανχάταν)

 


 

ΒΡΟΤΣΛΑΒ (WROCHLAW), φημίζεται ως η παραμυθούπολη της Πολωνίας

 



ΑΥΣΤΡΙΑ (ΓΚΡΑΤΣ – GRAZ, απο τη Σλοβένικη λέξη GRADEC που σημαίνει μικρό κάστρο)

 


 


Ταξιδεύοντας απο το ΓΚΡΑΤΣ προς ΤΕΡΓΕΣΤΗ, διασχίζοντας τις ΝΟΤΙΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

 


 

ΤΕΡΓΕΣΤΗ (ξενάγηση στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας και την ιστορική πλατεία)

 


 

ΕΝ ΠΛΩ (ΒΕΝΕΤΙΑ-ΑΓΚΟΝΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)