Στην Πύλο “επέστρεψαν” τα οστά του Κωστή Τσικλητήρα

Η πρόταση του  Αντιναυάρχου – Επιτίμου Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. και Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ  Λ.Σ. Αγγελοπούλου Πελοπίδα, για τη μεταφορά των οστών του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στην πατρίδα του την Πύλο και  την τοποθέτησή τους έμπροσθεν του Αγάλματός του στον αύλειο χώρο της οικίας του, υλοποιήθηκε πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017.

         Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Γενικό σημαιοστολισμό των δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών της πόλεως και Λαμπαδηδρομία, Κωδωνοκρουσίες, Παράταξη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και αντιπροσωπειών των Συλλόγων, μετά των σημαιών τους στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κατάθεση στεφάνων, έμπροσθεν του αγάλματος του Κ. Τσικλητήρα, ανάκρουση Εθνικού ‘Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος, Εκφώνηση ομιλιών, κ.α.

Ομιλία, εκφωνηθείσα την Κυριακή 20-08-2017 στην τελετή μετακομιδής και μεταφοράς των οστών του Ολυμπιονίκη Κωστή- Τσικλητήρα στην Πύλο υπό του Αντιναυάρχου ΛΣ Επιτίμου Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. και Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα.

“Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

κ. Πρωθυπουργέ

κ. Υπουργέ

κ. Βουλευτές

κ. Περιφερειάρχα,

Αγαπητέ κ. Αρεοπαγίτα, Ηρακλή Τσικλητήρα,

κα Αντιπεριφερειάρχα,

Αγαπητά Μέλη της οικογένειας Τσικλητήρα

κ. Δήμαρχε του Δήμου Πατρέων κ. Κων/νε Πελετίδη

και κ. Αντιδήμαρχε κ. Στάμου

κοι Δήμαρχοι

κε Δήμαρχε του Δήμου Πύλου- Νέστορος

κοι Εκπρόσωποι των Δικαστικών Στρατιωτικών Αρχών της Πόλεως και της Περιφέρειας

κοι Δ/ντες των Υπηρεσιών της Πύλου

κε Δ/τα της Αστυνομίας Πύλου

κε Λιμενάρχα

κα Δ/τά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύλου

Αγαπητά Μέλη των Εκπολιτιστικών Συλλόγων

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Κυρίες και Κύριοι ,

   Επιτέλους ο συμπατριώτης μας, πρώτος Ολυμπιονίκης της Ελλάδας στο Εξωτερικό και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων, ήρθε στην πατρίδα του την Πύλο και βρίσκεται πλέον στον αυλειο χώρο της οικείας του, έμπροσθεν του αγάλματός του.

     Ήτο ένα όνειρο, μία επιθυμία όλων των κατοίκων της Πύλου, να μεταφερθούν τα οστά του Κωστή Τσικλητήρα στην γενέτειρά του, και έγινε πραγματικότητα.

    Εδόξασε την Ελλάδα στο εξωτερικό, γενόμενος πρώτος Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 1908 και της Στοκχόλμης 1912 και υπήρξε και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, που παρά τις αντιρρήσεις του Προέδρου της τότε Ολυμπιακής Επιτροπής, πρίγκιπα Νικολάου υιού του τότε Βασιλέως Γεωργίου Α΄, να μην μεταβεί στο μέτωπο, αυτός μετέβη και μία εβδομάδα προ της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, (21-02-1913), προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα και μετεφέρθη επειγόντως στην Αθήνα, όπου μετά από λίγες ημέρες απεβίωσε (10-02-1913).

    Στο προσκέφαλό του όπως εξιστορούν τα γεγονότα ευρίσκετο μέχρι τελευταία στιγμή ο πρίγκιπας Νικόλαος.

    Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση – Πλατεία Κλαυθμώνος –Αθήνα, και στην συνέχεια εσχηματίσθη μεγαλειώδης πομπή όπου κατέληξε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

     Το μαρτυρούν οι Αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής εκείνης.

     Μετά από τέσσερα χρόνια μετεφέρθησαν τα οστά του στο Α΄Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών από τους οικείους του.

    Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Αξιότιμο Δήμαρχο Πατρέων κ. Κων/νο Πελετίδη και τον Αντιδήμαρχο κ. Στάμου, ως εκπρόσωποι της Πόλεως Πατρών για την επί ένα αιώνα φιλοξενία των οστών του Κωστή Τσικλητήρα στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών.

    Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Πύλου κ. Δημήτρη Καφαντάρη ως και τους συνεργάτες του, τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, διότι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας και την υλοποίησαν.

    Τους ευχαριστούμε θερμά.

    Πλέον ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Ελλάδας στο εξωτερικό και ήρωας Βαλκανικών Πολέμων Κωστής Τσικλητήρας θα αναπαύεται στην πατρίδα του, την αγαπημένη Πύλο.

     Κωστή Τσικλητήρα ας είναι αιωνία η μνήμη σου και παράδειγμα αρχών και αξιών για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ”.

Φωτογραφίες από την τελετή