Τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγίας

 Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Με την παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή  παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη.

Μετά την δοξολογία του χοροστατούντος Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, ο απερχόμενος επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ,  Ναύαρχος  Λ.Σ. (ε.α.) Σταμάτιος Ράπτης παρέδωσε την Αρχηγία του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο νέο Αρχηγό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Καλογήρου Χριστιάνα, Ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύρχος Λ.Σ. Ιωάννης Αργυρίου, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Δανιήλ Ψωινός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΣ, ο Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης ως εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΑ,  ο Υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Υποστράτηγος Π.Σ. Αναστάσιος Σωτήρχος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης παρέστησαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και αντιπροσωπείες των Εφοπλιστικών Ενώσεων και των Ναυτεργατικών Σωματείων.

Τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος εα – Επίτιμος Α΄. Υπαρχηγός Λ.Σ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δημοσιεύθηκε από mme την Τρί, 15/10/2019 – 16:06

Ομιλία

Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναυάρχου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΛΙΑΡΗ

κατά την Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου που είναι μοναδικές και αποτελούν ορόσημα της ύπαρξής του για ό,τι κι αν επακολουθήσει.

Για μένα η σημερινή ημέρα έχει έναν τέτοιο συμβολισμό.

  Μετά από 34 χρόνια στο Λιμενικό Σώμα, στους κόλπους του οποίου έκανα τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, μορφώθηκα, εξελίχθηκα, πήρα εμπειρίες και γνώσεις, βίωσα δυσκολίες και χαρές, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας μου εμπιστεύθηκε την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  Πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς το πρόσωπό μου.

Δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα ότι είμαι αντάξιος των ευθυνών που μου αναθέτουν.

  Για μένα η σημερινή ημέρα είναι σημαντική όχι μόνον γιατί νιώθω συγκίνηση, χαρά και τιμή, αλλά περισσότερο γιατί νιώθω την ευθύνη ανάληψης αυτού του καθήκοντος, του υπέρτατου για καθέναν από μας που ενταχθήκαμε στη μεγάλη οικογένεια του Λιμενικού Σώματος.

Επί δεκαετίες υπηρετώ το Σώμα, την Πατρίδα, την Ελληνική Κοινωνία με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει κάθε στρατιωτικός την ημέρα της ορκωμοσίας του.

Σήμερα όμως αντιλαμβάνομαι ότι επιπλέον εκπροσωπώ στα μάτια καθενός Έλληνα, καθενός από εσάς που είστε σήμερα εδώ, και τους συναδέλφους μου από όλες τις βαθμίδες του Λιμενικού Σώματος.

Όμως, αγαπητοί μου συνάδελφοι, δεν είμαι διαφορετικός από σας.

  Είμαι ένας από εσάς.

  Είμαι ό,τι κι εσείς.

  Πιστεύω ό,τι κι εσείς.

  Υπηρετώ ό,τι κι εσείς.

Γι’ αυτό και θέλω να μοιραστώ τη χαρά της σημερινής ημέρας μαζί σας και να θέσω εαυτόν στην υπηρεσία όχι μόνον της πατρίδας, αλλά και τη δική σας.

Σας διαβεβαιώ ότι θα σκύψω στα προβλήματά σας  με τον ίδιο ζήλο και την  ίδια σοβαρότητα που θα επιδείξω και στους άλλους τομείς ευθύνης μου. Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή σε  οποιονδήποτε συνάδελφο από οποιοδήποτε υπηρεσιακό επίπεδο και για οποιοδήποτε ζήτημα.

Αλλά, δεν θα επιτρέψω ενέργειες επίλυσης θεμάτων με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα του στελέχους του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Καθιστώ εξαρχής σαφές ότι η παραβατικότητα είναι έξω από κάθε πλαίσιο συζήτησης, ανοχής και δράσης.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι για μένα τιμή που η ανάληψη των καθηκόντων μου συμπίπτει με την επέτειο 100 χρόνων αγώνων και προσφοράς του ΛΣ προς τη Ναυτιλία και την ελληνική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα το Λιμενικό Σώμα δεν έπαψε  να ανασυγκροτείται εκ βάθρων,  όπως οφείλει να κάνει ένας οργανισμός που θέλει να μένει ζωντανός, αλλά και να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της πορείας του.

  • Ερευνα και διάσωση ανθρώπινης ζωής και κοινωνικό έργο,
  • ασφάλεια ναυσιπλοϊας, πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων,
  • προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος,
  • συμβολή στη διαμόρφωση και υλοποίηση ναυτιλιακής πολιτικής,
  • πρόληψη και καταστολή οργανωμένου εγκλήματος,
  • καθοριστικός ρόλος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι το έργο μας είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο και απαιτεί ισχυρές σχέσεις συνεργασίας.

Κύριοι Αρχηγοί,

Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,

σας ευχαριστώ για την παρουσία σας  και προσδοκώ περαιτέρω ενδυνάμωση της διακλαδικής συνεργασίας, καθότι οι συνθήκες και οι ισορροπίες της παγκόσμιας σκηνής έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον με παραβατικές συμπεριφορές που οφείλονται στις σύγχρονες διακρατικές πρακτικές του εγκλήματος, στις πολλαπλές εστίες πολέμου αλλά και γενικότερους γεωπολιτικούς παράγοντες.

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πολλοί ιεραρχούν τους τομείς του έργου του Λιμενικού Σώματος.

‘Ομως εγώ δεν θα το κάνω. Για μένα επιχειρησιακός και ναυτιλιακός τομέας είναι εξίσου σημαντικοί.  Όλοι οι τομείς είναι εξίσου κρίσιμοι, εξυπηρετούν εξίσου σημαντικές ανάγκες και απαιτούν την ίδια αφοσίωση και τον ίδιο ζήλο.

Θα ενισχύσω την εξωστρέφεια που θα κάνει ευρύτερα γνωστό το συνολικό έργο του Λιμενικού Σώματος και όχι μεμονωμένες πτυχές του. Που θα κάνει γνωστή την προσφορά όλων αυτών  που συμβάλλουν στο έργο μας επίσης.

Θα επιδιώξω τη μεγαλύτερη ενδυνάμωση σχέσεων  με την ελληνική κοινωνία, ειδικότερα με τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της νησιωτικής Ελλάδας.

Για να γίνουν όμως αυτά το Λιμενικό Σώμα χρειάζεται όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Και ζητώ από όλους εσάς, από όλα τα στελέχη του Σώματος, είτε είναι σήμερα παρόντα, είτε  υπηρετούν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, είτε βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό, να γίνετε συνοδοιπόροι μου για να ανταποκριθούμε όλοι μαζί επάξια στα καθήκοντα που η Κυβέρνηση και η Πατρίδα μάς έχουν αναθέσει.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω προσωπικές ευχαριστίες σε κάποιους ανθρώπους.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων, όπως και της πλοιοκτησίας και της ναυτεργασίας, για την έμπρακτη στήριξή τους προς το Σώμα. Προσβλέπω στη συνέχιση αυτής της σχέσης την οποία ενδυνάμωσε η ανάγκη αντιμετώπισης ζητημάτων που προκάλεσε η μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση στην πατρίδα μας.

 Ευχαριστώ τον απερχόμενο Αρχηγό ΛΣ Ναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη με τον οποίο συνεργάστηκα ως Α’ Υπαρχηγός για περισσότερα από 3 χρόνια.

Ναύαρχε, σου εύχομαι υγεία και κάθε καλό στα επόμενα βήματά σου.

Επίσης, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τους γονείς μου, παρότι δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, για τις αξίες με τις οποίες με μεγάλωσαν, γιατί μου έμαθαν ότι ο σεβασμός κερδίζεται με το ήθος και ότι η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια πρέπει να αποτελούν τρόπο σκέψης και κουλτούρα ζωής.

Ευχαριστώ την οικογένεια, τους συμπατριώτες  και τους φίλους μου που στάθηκαν και είναι δίπλα μου προσφέροντας στήριξη σε δύσκολες περιόδους και παίρνοντας καθημερινές ευθύνες για να έχω χρόνο να ασχοληθώ με το έργο μου.

Και βεβαίως ευχαριστώ όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και μου δίνετε τη δύναμη να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα.

Κύριε Υπουργέ της Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,

μπροστά σας σήμερα δίνω για δεύτερη φορά τον όρκο του ΛΣ Σώματος και δεσμεύομαι να υπηρετώ την πατρίδα, με ζήλο, αυταπάρνηση, αφοσίωση  και να συμβάλω στην επίτευξη των στόχων μας.

Σας ευχαριστώ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΝΑΥΑΡΧΟΥ Λ.Σ. ΡΑΠΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

    Γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Σε εκτέλεση της Απόφασης του ΚΥ.Σ.Ε.Α., παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, και αποχωρώ από την ενεργό υπηρεσία, υπερήφανος και γεμάτος από ανάμικτα συναισθήματα, ανάμεσα σε θεσμικούς παράγοντες της χώρας, φίλους και συναδέλφους.

Το γεγονός βέβαια, ότι η απόφαση της αποστρατείας μου, εσπευσμένα και κυριολεκτικά «νύχτα», μου γνωστοποιήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν συνάδει με τις παραδόσεις του Λιμενικού Σώματος και θεωρώ ότι αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού στο θεσμό του Αρχηγού και στο  προσωπικό του Σώματος.

Πολλώ δε μάλλον, αφού αυτό συνέβη αμέσως μετά την επιστροφή μου, από σημαντικότατο υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Παρ’ όλα αυτά, θέλω να ελπίζω ότι ο άκομψος αυτός τρόπος, δεν οφείλεται αποκλειστικά στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και σε εξωθεσμικούς κύκλους και συμφέροντα, εκτός του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, που άδικα με πολέμησαν.

Σήμερα, σηματοδοτείται για μένα η ολοκλήρωση ενός κύκλου, μιας μακράς  πορείας με σαφή προσανατολισμό, που δεν ήταν άλλος από την επιθυμία μου να προσφέρω. Μια επιθυμία που ήταν και παραμένει αστείρευτη.

Αξιώθηκα να το πράξω από πολλές θέσεις ευθύνης στην υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία.

Έτυχα της ύψιστης τιμής να κρατήσω στα χέρια μου το «πηδάλιο» του Λιμενικού Σώματος, προερχόμενος από τους κόλπους της ελληνικής ναυτοσύνης, και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για αυτό.

Μετά από τρία (03) χρόνια και οκτώ (08) μήνες στο τιμόνι του Σώματος, και μια μακρά ενεργό υπηρεσιακή διαδρομή, σας αποχαιρετώ σήμερα, πλήρης και απόλυτα ικανοποιημένος.

Αυτή την ώρα του αποχωρισμού, με το χέρι στην καρδιά, μπορώ και σας κοιτάζω όλους στα μάτια.

Όλα αυτά τα χρόνια στην ηγεσία του Σώματος, έκανα αυτό που η συνείδησή μου επέβαλε, αυτό ακριβώς που είχα υποσχεθεί.

Παραδίδω το ιστορικό αυτό Σώμα, μεγαλύτερο και ισχυρότερο, ακμαίο και αλώβητο, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει προκλήσεις και αντιξοότητες, καθώς καλείται να «πλεύσει» προς την δεύτερη εκατονταετία της ιστορικής πορείας του, έχοντας εξασφαλίσει όλα τα εχέγγυα και τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Δεν είναι στις προθέσεις μου, να προβώ από αυτό το βήμα στον συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις και αρκετές φορές κουραστικό, αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων μιας θητείας, αλλά νομίζω ότι οφείλω να αναφερθώ, επιγραμματικά έστω, σε ορισμένα από αυτά που πραγματοποιήθηκαν.

Ο κατάλογος των όσων έγιναν, είναι εξαιρετικά μακρύς, με στοιχεία μετρήσιμα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και συμπεριλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων καθοριστικής σημασίας προς επίλυση, στα οποία ανταποκριθήκαμε με αποτελεσματικότητα.

Τα αντανακλαστικά μας απέναντι στις προκλήσεις αποδείχθηκαν ισχυρά.

Το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε αλματώδη βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ρόλου και της προσφοράς του, στους πολίτες και την κοινωνία, και τέθηκε ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα χτιστούν τα επόμενα χρόνια της ανοδικής του πορείας.

Υλοποιήθηκαν δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Σώματος, με αποκορύφωμα την χωρική διεύρυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, σε αιγιαλό και παραλία.

Μια κίνηση που ισχυροποίησε την θέση και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος στην κοινωνία, και έδωσε έδαφος στις αξιώσεις για την περαιτέρω ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα, ανάγκες αναντίρρητες οι οποίες έχουν τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα.

Η αξιοκρατική και συστηματική πρόσληψη του απαραίτητου προς την κατεύθυνση αυτή προσωπικού, εξασφαλίσθηκε μέσα από την καινοτόμο για το Λιμενικό Σώμα ένταξη των παραγωγικών μας Σχολών, φέτος για πρώτη φορά στα εκατό χρόνια της ιστορίας του, με το απόλυτα διαφανές σύστημα της εισαγωγής των στελεχών, μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.

Με την βάση εισαγωγής, για την ιστορικά πρώτη στελέχωση του Σώματος μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, να διαμορφώνεται σε αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα, αποδεικνύεται περίτρανα η καταξίωση και το κύρος του Λιμενικού Σώματος στην ελληνική κοινωνία, μέσα από την επιθυμία των νέων που γεμάτοι προοπτικές, ιδανικά και όνειρα επέλεξαν να τιμήσουν το Λιμενικό Σώμα.

Μέσα από τις πολλαπλές επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος στην καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας που σημειώθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ενισχύθηκε και εξασφαλίσθηκε προς όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, η πεποίθηση ότι ο χώρος της αρμοδιότητάς μας, χερσαίος και θαλάσσιος, αποτελεί ένα περιβάλλον ασφαλές και τροχοπέδη στη δράση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που επιβουλεύονται την ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Δημιουργήθηκε μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας με τους πολίτες, που εδραίωσε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη τους προς το Σώμα. 

Το Λιμενικό Σώμα πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, χωρίς καμία διάκριση, όπως άλλωστε υπαγορεύουν οι πανανθρώπινες αξίες.

Η διάσωση τεράστιου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, το πιστοποιεί και το αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας.

Προσωπικά μάλιστα το 2016, και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μεγάλο κόπο, υψηλό αίσθημα ευθύνης, ευαισθησία και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, διαχειρίστηκα, μαζί με τα στελέχη του Σώματος, χιλιάδες δυστυχείς πρόσφυγες που είχαν κατακλύσει το λιμάνι του Πειραιά και διαβιούσαν μέσα σε αυτό, μέχρι αυτοί να προωθηθούν, με ασφάλεια, ειρηνικά και συγκροτημένα, σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Βέβαια, χωρίς την υποδειγματική ομολογουμένως συνεργασία με αλληλέγγυους πολίτες, εθελοντές και συναρμόδιους φορείς, που είχαν αναλάβει το δύσκολο έργο της σίτισης και περίθαλψης των προσφύγων, αυτή η επιτυχημένη διαχείριση δεν θα ήταν εύκολη.

Αναφορικά με τα επιχειρησιακά μέσα, την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος, αυτά ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στο χώρο ευθύνης μας.

Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν και η συμβολή πολιτών και φορέων προς το Λιμενικό Σώμα, που μέσα από δεκάδες δωρεές, αποδεικνύουν περίτρανα την εμπιστοσύνη τους προς αυτό, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο του.

Διαθέσαμε επιπλέον επιχειρησιακά μέσα και αντικαταστήσαμε τα παλαιότερα, σε πολλές Λιμενικές Αρχές, και ιδιαίτερα σε αυτές που αποτελούν την αιχμή του δόρατος, ώστε να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με επάρκεια.

Φροντίσαμε, ώστε κάθε απομακρυσμένη ή μικρή Λιμενική Αρχή να αποκτήσει κατάλληλα επιχειρησιακά μέσα που χρόνια τώρα στερούνταν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Οθωνοί, η Σαγιάδα, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Χάλκη, η Τήλος, τα Κύθηρα, η Κέα, το Τρίκερι, η Κύμη, οι Φούρνοι Ικαρίας, η Κάσος, το ‘Αστρος Κυνουρίας, το Πόρτο Λάγος, η Κάρπαθος και πολλά άλλα.

Ομοίως πράξαμε και για εκείνες τις Λιμενικές Αρχές που εδρεύουν σε τουριστικούς προορισμούς όπως, η Σαντορίνη, η Ίος, η Άνδρος, η Καλαμάτα, η Πρέβεζα, οι Σπέτσες, η Αίγινα, η Σίφνος, οι Παξοί, τα Σύβοτα, η Πάργα και άλλες.

Ανανεώσαμε, μεγάλο μέρος του στόλου των υπηρεσιακών επιβατηγών οχημάτων του Σώματος, και αποκτήσαμε ικανό αριθμό περιπολικών οχημάτων που διατέθηκαν σε Υπηρεσίες που είχαν ανάγκη.

Οι ειδικές μονάδες του Σώματος με την υψηλή επιχειρησιακή τους ικανότητα, απέδειξαν την καθοριστική συμβολή τους στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την Εθνική Ασφάλεια, και την Άμυνα της χώρας.

Διαθέσαμε στην επίλεκτη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών κατάλληλα πλωτά μέσα, με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, φροντίσαμε για τον εφοδιασμό της Μονάδας με υψηλής ποιότητας οπλισμό και εξοπλισμό και δώσαμε λύση στο ζήτημα της επάνδρωσής της.

Όλα όσα αναφέρθηκαν, αλλά και πολλά περισσότερα, πραγματοποιήθηκαν, σχεδόν, χωρίς επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο, και αποτελούν το επιστέγασμα ενός καθημερινού αγώνα, μιας αδιάκοπης προσπάθειας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τον Ιανουάριο του 2016, το ποσοστό επί του συνόλου των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος που ήταν σε ενέργεια, ανήρχετο στο 64%, ενώ σήμερα είναι στο 82%.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των πλωτών και χερσαίων μέσων τον Ιανουάριο του 2016 ανήρχετο σε 244 πλωτά μέσα και 652 χερσαία, ενώ σήμερα σε 270 και 731 αντίστοιχα.

Και όλα αυτά, κυρίως, χάρη στην συστηματική προσπάθεια ένταξης, αξιοποίησης και ενεργοποίησης επιχειρησιακών μέσων, καθώς και σε δωρεές.

Στο στόλο των χερσαίων μέσων εντάχθηκαν μέχρι τώρα αδαπάνως 113 οχήματα, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη και άλλων.

Προσπαθήσαμε και καταφέραμε την μεταστέγαση Υπηρεσιών, σε καταλληλότερα κτίρια και τοποθεσίες, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταβάλλει τίμημα, και προχωρήσαμε σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις το μείζον ζήτημα της διαδικασίας μετεγκατάστασης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Έγινε δεκτό το αίτημά μας, από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για την ανάληψη από το Ίδρυμα του κόστους επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου της Σχολής Λιμενοφυλάκων, και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές  διαδικασίες.

Φροντίσαμε για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, με δωρεά του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Συνεργαστήκαμε με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, την Π.Ε.Α.Λ.Σ. και την Λέσχη Λιμενικού Σώματος για την ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων στο καθήκον, στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις πηγές χρηματοδότησης από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας», το «Ε.Σ.Π.Α.», το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα» και την Διασυνοριακή Συνεργασία Interreg, Ελλάδα – Κύπρος.

Η οικονομική στενότητα των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με την γιγάντωση των μεταναστευτικών ροών, που δημιούργησε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο Αιγαίο, κάθε άλλο παρά μας πτόησαν.

Αντίθετα, οπλιστήκαμε με δύναμη και πείσμα, προκειμένου να πράξουμε το καθήκον μας, απέναντι στην Πατρίδα και τον Άνθρωπο, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση του εκλιπόντος συναδέλφου, Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Κυριάκου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, στο Ανατολικό Αιγαίο, που απέσπασε τον παγκόσμιο θαυμασμό και ανέδειξε το πραγματικό μέγεθος της προσφυγικής κρίσης.

Ο όποιος αντίκτυπος υπήρξε στην λειτουργία των Υπηρεσιών μας, ως αποτέλεσμα των οποιονδήποτε ελλείψεων, αντιμετωπίστηκε μεθοδικά, με σύνεση και σθένος και αντισταθμίστηκε από υλικό σπάνιο, υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας που είναι το έμψυχο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι,

 -Την εξουσία που μου δόθηκε την διαχειρίστηκα με γνώμονα την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος, ασκώντας Διοίκηση με ανιδιοτέλεια και χωρίς υστεροβουλία.

-Έπραξα όλα όσα επέβαλλε η συνείδησή μου ως Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, αλλά κυρίως, ως άνθρωπος υπερασπιζόμενος μέχρι και την τελευταία στιγμή, την τιμιότητα, την δικαιοσύνη και την αξιοκρατία.

-Δεν άφησα ούτε μία στιγμή της Αρχηγίας μου ανεκμετάλλευτη, χωρίς να αγωνιστώ για το Λιμενικό Σώμα, ευρισκόμενος μέρα και νύχτα στις επάλξεις του υπηρεσιακού καθήκοντος.

-Δεν επέτρεψα στον εαυτό μου, κυριολεκτικά, ούτε μία ημέρα άδειας και ανάπαυσης, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, προκειμένου να παραδώσω το Λιμενικό Σώμα μεγαλύτερο και ισχυρότερο από ότι το παρέλαβα, και αισθάνομαι για αυτό ευτυχής, αφού θεωρώ ότι πέτυχα τον στόχο μου.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι όλη αυτή η προσπάθεια αποτελεί παρακαταθήκη για τους επόμενους συναδέλφους, που με ήθος, θέληση και πείσμα, στοχεύουν να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα, στελέχη ικανά και άξια να δώσουν επιπλέον ώθηση στην ανοδική πορεία στην οποία έχει μπει το Σώμα, και προς αυτό τους προτρέπω με τον ύστατό χαιρετισμό μου.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα συμπέρασμα, ως απόσταγμα της εμπειρίας που κρατώ από την συνολική ενεργό υπηρεσία μου, και που δεν βασίζεται μόνο στα τελευταία έτη που είχα την τιμή να είμαι Αρχηγός του Σώματος,

η ουσία της αποτελεσματικής ηγεσίας δεν έγκειται τόσο στον βαθμό και το αξίωμα, αλλά κυρίως στην δυναμική του παραγόμενου έργου, αφού αυτό μπορεί να ωθήσει και το υπόλοιπο προσωπικό σε μια εντονότερη προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις υπηρεσιακές απαιτήσεις.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, που, ως στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό της μεγάλης οικογένειας του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπήρξατε πολύτιμοι συνεργάτες και υποστηρικτές σε κάθε εγχείρημα, ανταποκρινόμενοι στις υπηρεσιακές ανάγκες με υπευθυνότητα, ζήλο και ανθρώπινη ευαισθησία, συνδράμοντας για τον σκοπό αυτό με όλες σας τις δυνάμεις.

Η στάση σας έχει συμβάλλει στην καταξίωση του Λιμενικού Σώματος στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας, αλλά και στην ατομική συνείδηση του καθενός πολίτη ξεχωριστά.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε όλα αυτά τα χρόνια, και τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα που επέλεξε να με προτείνει ώστε να αναλάβω την Αρχηγία του Σώματος τον Φεβρουάριο του 2016, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την πορεία του Σώματος. 

Επίσης ευχαριστώ όλους τους Υπουργούς Ναυτιλίας, καθώς και τους Γενικούς Γραμματείς, με τους οποίους συνεργάστηκα, και έδειξαν στο πρόσωπό μου εμπιστοσύνη.

Επιπροσθέτως ευχαριστώ, τους πρώην και νυν Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τους οποίους συνεργαστήκαμε μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εκτίμησης, σεβασμού και αξιοπρέπειας.

Ευχαριστώ ακόμα τον Β’ Υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ Ιωάννη, για την πολύτιμη βοήθειά του σε κάθε δύσκολη στιγμή, και από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, καθώς και τον Γενικό Επιθεωρητή Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχο Λ.Σ. ΠΟΥΛΗ Κωνσταντίνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες επίσης, προς όλους εκείνους τους ανθρώπους, που καθημερινά ήταν δίπλα μου.

Τον Διευθυντή και όλα τα στελέχη του Επιτελικού Γραφείου μου.

Τον Υπασπιστή μου, τον εξαιρετικό αυτό άνθρωπο και συνεργάτη, που κάθε μέρα ήταν κοντά μου, ατελείωτες ώρες, τόσο στις ευχάριστες, μα περισσότερο στις δύσκολες στιγμές.

Τέλος, εκφράζω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου, προς τους ευπατρίδες ευεργέτες της Πατρίδας και του Σώματος κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τους αδελφούς Παναγιώτη και Αθανάσιο Λασκαρίδη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, καθώς και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο Λιμενικό Σώμα.

Πολλές ευχαριστίες επίσης, και σε πάρα πολλούς άλλους, που στήριξαν και στηρίζουν το Λιμενικό Σώμα, που δεν είναι εύκολο να αναφερθούν ο καθένας ξεχωριστά, λόγω του περιορισμένου χρόνου. Ελπίζω να με συγχωρέσουν.

Όταν παρέλαβα καθήκοντα Αρχηγού, το κάλεσμα που είχα απευθύνει προς το προσωπικό του Σώματος ήταν να πράξει το καθήκον του, υπηρετώντας πιστά το δημόσιο συμφέρον και αντιμετωπίζοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με θάρρος και καρτερικότητα, τις αντιξοότητες.

Είμαι περήφανος που ανταποκριθήκατε στο ακέραιο.

Σήμερα, σας καλώ όλους να συνεχίσετε αυτήν την σπουδαία προσπάθεια, με αμείωτη αυταπάρνηση, και να στηρίξετε με την ίδια θέρμη τον νέο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Κύριε Αρχηγέ, Αγαπητέ Θοδωρή, σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Να έχεις υγεία, δύναμη και καλοτυχία.

Ευελπιστώ πως και εσύ με τη σειρά σου, θα προσφέρεις ακόμα περισσότερα και θα τοποθετήσεις τον πήχη ακόμα ψηλότερα.

Γνωρίζοντας τις δυνατότητες και το ήθος σου, είμαι βέβαιος πως θα ανταπεξέλθεις με επιτυχία στις δυσκολίες της θέσης και του ρόλου που αναλαμβάνεις.

Ολοκληρώνοντας, προτρέπω όλους τους συναδέλφους να μην αποκλίνουν στιγμή από τις αρχές και τα ιδανικά τα οποία υπηρετήσαμε, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εκτίμησης, σεβασμού και αξιοπρέπειας.

Να συνεχίσουν ενωμένοι να εμπνέουν τον Ελληνικό Λαό, κερδίζοντας την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του, με το έργο και την προσφορά του Λιμενικού Σώματος.

Γυναίκες και Άντρες του Λιμενικού Σώματος, σας είμαι ευγνώμων για όσα πετύχατε κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά της Πατρίδας, και πίστη στην αποστολή σας, προσπαθήσατε όλοι μαζί και φέρατε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργήσατε.

Αποχωρώ από τις τάξεις του Λιμενικού Σώματος, υπηρεσιακά «πλήρης ημερών», με τη συνείδηση μου καθαρή, ικανοποιημένος γιατί προσπάθησα με όλη την δύναμη της ψυχής μου και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, την Πατρίδα και την κοινωνία, με εντιμότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια, κάνοντας το σωστό, σύμφωνα με τους νόμους, τις ηθικές αρχές και την συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας είναι η ιστορία.

Ότι είναι αληθινό, μένει στο χρόνο.

 Ότι δεν είναι, κάποια στιγμή αποκαλύπτεται.

Έκανα το καθήκον μου, και αισθάνομαι υπερήφανος, τόσο για μένα, όσο και για όλους εσάς.

 ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.