Χειμερινή απόδραση και Χριστούγεννα στας Σέρρας

    ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑΣ ΣΕΡΡΑΣ

ΜΠΑΝΣΚΟ – ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ – ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ 

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ – ΚΑΒΑΛΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Κωνσταντίνου Βολτή

τ. Αντιπροέδρου του Ν.Σ. του Κράτους

      Το εύδρομον «Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος» σαλπάρησε για Χριστούγεννα «στας Σέρρρας», ορμητήριο για συνέχεια σε Μπάνσκο, Σαντάνκσκι.  Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη από 22 μέχρι 26 Δεκεμβρίου 2018.

      Δοκιμασμένος τιμονιέρης ο «καπεταν Θανάσης», πολύπειρος κυβερνήτης ο Νίκος Γκλεζάκος, θελκτικοί οι προορισμοί, καλοδιάθετη η απόδραση για το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν και βάλαμε πλώρη πλήρεις και νεαρότεροι από κάθε άλλη φορά, λόγω της παρουσίας του υπέροχου κουαρτέτου (δύο αγοράκια και δύο δεσποινιδούλες), που κατέβασε το μέσο όρο ηλικίας και μας μετέφερε όλους κοντά στις μαθητικές  εκδρομές μας. Το φυτώριο Γκλεζάκου ζωντάνεψε τη συντροφιά, ζωήρεψε το μικρόφωνο, άνθησε χαρά και μαζί με την ξεναγό κυρία Μαρία μας θύμιζε στη Βοιωτία τον Αθάμα και τη Νεφέλη με τα παιδιά τους τον Φρίξο και την Έλλη, στη Μαγνησία το Πήλιο, τους Κενταύρους, την Ιωλκό, τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία, στον Όλυμπο τους θεούς και τους ημίθεους, έτσι ο αποχωρισμός μας από τη θάλασσα του Θερμαϊκού και η είσοδος στην ενδοχώρα της Μακεδονίας μας, έγινε ευχάριστα χωρίς να δημιουργηθεί λιμενικό στερητικό σύνδρομο.

    Την άφιξη στας Σέρρας χαιρέτησε ο junior Νίκος Γκλεζάκος : «Μπονασέρα Σέρρας !». Στο άνετο, φιλόξενο, θερμό και συμπαθητικό ACROPOL HOTEL και SPA 4*, σε μικρή απόσταση από την πόλη, είχαμε ένα γευστικό δείπνο και ένα ξεκουραστικό ύπνο.

    Η δεύτερη μέρα, Κυριακή, ήταν αφιερωμένη στο χειμερινό τουριστικό προορισμό του Μπάνσκο, στη Βουλγαρική κουζίνα και στην εξερεύνηση της εμπορικής αγοράς του Σαντάνσκι.

    Η διαδρομή ήταν υπέροχη. Η εναλλαγή της πρωινής ομίχλης με ένα φωτερό ήλιο, ομόρφηνε τις χιονισμένες κεραμιδοσκεπές στα χωριά, ο Στρυμώνας μας ακολουθούσε δίπλα και στα φυσικά Χριστουγεννιάτικα έλατα απάστραφταν οι χιονισμένες κορυφές, ζωντανεύοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων !

    Το Μπάνσκο με τα τύπου «σαλέ» των Άλπεων ξενοδοχεία και κατοικίες, με τη ζωηρή τουριστική κίνηση, το χιονοδρομικό του και τα γευστικότατα φαγητά.

    Το Σαντάνσκι μας υποδέχεται με ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Σπάρτακου !. Είναι γεγονός ότι ο Σπάρτακος ήταν Θρακικής καταγωγής και κατά τον Πλούταρχο «πιο Ελληνικός από το γένος του», αλλά ας μη συζητήσουμε άλλο τις δόξες των γειτόνων και ζηλέψουμε !

   Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου. Παραμονή Χριστουγέννων. Αναχώρηση με την πρωινή πάχνη να καλύπτει τα πάντα και την παγωνιά να περονιάζει. Και ξαφνικά όλα γίνονται σπιτίσια ζεστασιά και Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή. Το κουαρτέτο μας, τέσσερες αγγελικές φωνούλες, ψέλνει τα κάλαντα στις γνωστές παραλλαγές τους. Στον απόηχό τους όλοι μέσα μας επαναλαμβάνουμε την επωδό : «Στο πούλμαν που εμπήκαμε, ρόδα να μην χαλάσει και ο νοικοκύρης εκδρομές πάρα πολλές να φτάσει!»

    Και μετά ο θαυμασμός, το ρίγος της πατριωτικής συγκίνησης, όταν πατήσαμε στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ !  Προσωπικά θεωρώ την επίσκεψη αυτή το κεντρικό στοιχείο της εκδρομής. Ζεις την αμεσότατη εμπειρία του περιβάλλοντος, του χώρου της ηρωικής δράσης και το άγγιγμα του άφθαστου μεγαλείου της Ελληνικής ψυχής.

   Η αντρίκια ζωηρή φωνή και ο παλμός της καρδιάς του στρατιώτη της Μονάδας του Ρούπελ, που μας ξενάγησε, έδωσε ζωή στις κορυφές των λόφων ολόγυρα, όπως τις ονομάτιζε, στο κελάρυσμα του Στρυμώνα κάτω στην κοιλάδα, παρόλο που τον σκέπαζε καταχνιά, στα απέναντι βουνά της Βουλγαρίας, στο βρυχηθμό των Γερμανικών Στούκας και τη βουή της προελαύνουσας πανίσχυρης Γερμανικής μηχανής.

    Εδώ η μικρή Ελλάδα έστησε με το Ρούπελ και άλλα οκτώ οχυρά, ένα θαυμαστό τεχνικό έργο οχύρωσης και αντέταξε το μεγαλείο της σκέψης του Οδυσσέα, της αντρείας του Αχιλλέα, της θυσίας του Λεωνίδα, συμπυκνωμένα στην στρατιωτική τεχνική και στους άνδρες υπερασπιστές του.

     Περπατήσαμε μέσα στο Οχυρό, στα χνάρια των ηρωικών στρατιωτών, που αν και λίγοι καθήλωσαν τον πολυάριθμο εχθρό και τον ταπείνωσαν με τα πυρά τους και την μεγαλειώδη απάντηση του Διοικητή τους :  «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται». Ένα νεότερο Μολών Λαβέ της Ελληνικής Ιστορίας την αξία και το μεγαλείο του οποίου αναγνώρισε ο αντίπαλος, νοιώθοντας υποχρέωση να αποδώσει τιμές στους ολιγάριθμους υπερασπιστές του Ρούπελ για την μέχρι αυτοθυσίας υπεράσπισή του.

     Η ημέρα συνεχίζεται γεμάτη συγκινήσεις.

     Σε λίγο το εθνικό φρόνημα διαδέχεται η θρησκευτική κατάνυξη των Χριστουγέννων με τον αναπάντεχο εκκλησιασμό στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Εξελισσόταν η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και οι Βυζαντινές ψαλμωδίες μαζί με τις συντονισμένες εναέριες κινήσεις των πολυελαίων, που μετέφεραν νοερά την αυθεντική ευλογία του αγιορείτικου «Καντζίου», μας καθήλωσαν, αλλά ατυχώς όχι για πολύ. 

    Το Λιμενικό ασφυκτιούσε στο στεριανό περιβάλλον και βρήκε το τεχνητό πεδίο θαλασσινής δράσης στη λίμνη Κερκίνη. Δράση χωρίς μηχανές «στο φουλ» δεν γίνεται και πριν από τη βαρκάδα η πλέον κατάλληλη ενέργεια αποζητήθηκε στα …. βουβαλίσια εδέσματα της ταβέρνας «Ελωδία». Ωραίο το φαγητό, άλλα τι όνομα είναι αυτό !  Κάποιος είπε ότι είναι από το «έλος» και «ωδή». Ε ! δεν πάνε αυτά. Από το έλος σου κόβεται η όρεξη, από το ωδή, βατράχων φυσικά, κακοποιείται η μουσική. Θα της ταίριαζε το «Ελώριος», που νομίζω είναι λιμναίο πουλί.

    Η αποθηκευμένη ενέργεια της ημέρας καταναλώθηκε εν μέρει με ένα περίπατο στας Σέρρας και «με τα όλα της» το βράδυ στο ξενοδοχείο σε ένα ατμοσφαιρικό Ρεβεγιόν, με ωραία μουσική και τραγούδια, κρασί, εδέσματα και γλυκό και χορό στην όμορφα στολισμένη πολυτελή αίθουσα.

   Χριστούγεννα !  Τρίτη 25 Δεκεμβρίου. Παιδιά και μεγάλοι, όλοι για την «Ονειρούπολη Δράμας», το «Χωριό του Αη Βασίλη», την «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» !  Τι μεγάλοι πιά ! Εδώ γίναμε όλοι παιδιά. Ταξίδι στην πόλη με το «τρενάκι», περιδιάβαση στα κιόσκια της Ονειρούπολης, περίπατος, καφές, «σαλέπι».

    Και μην ξεχνάμε και τον Αη Νικόλα, που μας συνοδεύει και στη στεριά και μας καλοκαιρίζει. Εμπρός λοιπόν για θάλασσα. Η Καβάλα μας περιμένει και το μεσημεριανό απολαμβάνουμε σε ψαροταβέρνα στην παραλία. Τι ωραία Χριστούγεννα !

    Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου. Τα ωραία τελειώνουν. Συσκευασίες και αναχώρηση.

    Μας περιμένει η Θεσσαλονίκη. Καιρός ήταν για την οριστική κάθοδο. «Θάλαττα, θάλαττα», όταν αργά το μεσημέρι προβάλει ο Θερμαϊκός. Ο Άγιος Δημήτριος πάντα να  μας αξιώνει, για ένα προσκύνημα και η παραλία του Λευκού Πύργου να μας προσφέρει περίπατο και καφέ.

    Η επιστροφή και πάλι κατ’ ευχήν και η διανομή κατ’ οίκον.

    Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους στη Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ. και σε άλλα με υγεία.   ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Κώστας Βολτής