Έφυγε από τη ζωή ο Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Παναγιώτης Κορακάς

         Δεν ειναι πια μαζί μας

          Με λύπη σας πληροφορούμε ότι έφυγε από τη ζωή ο Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Παναγιώτης Κορακάς του Αλεξίου σε ηλικία 96 ετών.

          Η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή του θα τελεσθούν στο κοιμητήριο Ζωγράφου την Τετάρτη 04  Μαΐου 2022 και ώρα 12:30  σύμφωνα με τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του Κορωνοιού COVID 19.

     Το Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ. εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

       Ας είναι αιωνία η μνήμη του

 

Κορακάς Παναγιώτης του Αλεξίου

Υποναύαρχος Λ.Σ ε.α.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1926.

Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στην Πάντειο.

Έχει παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου και Δικαίου της ΕΟΚ στο LONDON SCHOOL OF ECONOMICS (L.S.E.)

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία από 15/6/1946 – 1/3/1950

Εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος από Μάρτιο μέχρι τον  Οκτώβριο του 1950

Εισήλθε μετά από διαγωνισμό στη Σχολή Λιμενικών_ Δοκίμων το 1950 και αποφοίτησε με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ. το 1951.

Το 1980 προάχθηκε σε ανώτατο Αξιωματικό (Αρχιπλοίαρχο) και το 1982 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποναυάρχου.

Ως Αξιωματικός υπηρέτησε επάξια σε καίριες και υπεύθυνες θέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, από τις οποίες σημειώνουμε ενδεικτικά τις παρακάτω: Λιμενάρχης   Ιθάκης   και   Κεφαλληνίας,   Υπολιμενάρχης   στο   Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς, Λιμενάρχης Ηρακλείου,  Διευθυντής Ασφαλείας και Ναυσιπλοΐας στο ΥΕΝ,      Ναυτιλιακός Σύμβουλος στην Ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου , Γενικός Διευθυντής της Επιθεωρήσεως Εμπορικών Πλοίων.

Είχε ιδιαίτερες γνώσεις και πλήρη υπηρεσιακή και νομική κατάρτιση και εμπειρία στα θέματα Ασφαλείας Ναυσιπλοΐας, Ναυτιλιακής Πολιτικής και Διεθνών Ναυτιλιακών σχέσεων.

Εκπροσώπησε πολλές φορές τη χώρα μας και ηγήθηκε Ελληνικών Αντιπροσωπειών σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς  Διεθνείς Οργανισμούς, που ασχολούνται με θέματα Ναυτιλίας (Ι.Μ.Ο., Διεθνείς Διασκέψεις, C.S.G., IASPA, Νηογνώμονες, Ναυτιλιακές Οργανώσεις κ.λπ.).

Σαν Ναυτιλιακός Σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων της Ελληνικής Ναυτιλίας στους Διεθνείς Ναυτιλιακούς Οργανισμούς και είχε εξαίρετη συνεργασία με τους αρμοδίους ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του, του απονεμήθηκαν διάφορες εύφημες μνείες, αναμνηστικά μετάλλια και όλα τα παράσημα και μετάλλια – που δικαιούτο λόγω ανελίξεως του.

Έχει γράψει αρκετές μελέτες και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για διάφορα Ναυτιλιακά θέματα. Έχει διατελέσει επί εξαετία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Επίσης επί 5 ετία μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ) του οποίου διετέλεσε και Αντιπρόεδρος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 Ευτύχησε να έχει σύζυγο, την  Πηνελόπη  Κορακά το γένος Καλλιαμπέτσου, διακεκριμένη επιστήμονα Πανευρωπαϊκού κύρους (Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), αξιόλογο άνθρωπο, πολύτιμο σύντροφο και εξαιρετική μητέρα.

Έχει μια κόρη και τρεις εγγονούς.