Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες Ε.Α.Α.Λ.Σ. 2022

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΜΩΡΑΚΗΣ

ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ε.α.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ

 Προς όλους τους Αξιωματικούς Λ.Σ. (εα)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

       Στις προσεχείς αρχαιρεσίες της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που θα διεξαχθούν το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, δήλωσα υποψηφιότητα για την επανεκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

       Με την εμπειρία της πολυετούς συμμετοχής μου στο Δ.Σ. και γνωρίζοντας τις δυνατότητες της Ε.Α.Α.Λ.Σ. και τις ανάγκες όλων των αποστράτων Λ.Σ., σε συνεννόηση και με άλλους συναδέλφους, πήραμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας με την επιστολή αυτή, γιατί θεωρούμε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να σας κάνουμε γνωστές κάποιες από τις ενέργειές μας στο παρελθόν. Κυρίως όμως για να είμαστε σαφείς και για την προώθηση και ολοκλήρωσή τους, μέσα σε προγραμματισμένο από τώρα χρόνο και με συγκεκριμένη διαδικασία.

       Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οξύνονται καθημερινά, χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα επίλυσής τους. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις και τα μερίσματά μας αλλά και την επαχθή φορολογία, τον πρωτοφανή πληθωρισμό και διάφορα καινοφανή τέλη, που ουσιαστικά μειώνουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημά μας. Προβλήματα επίσης στην νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψή μας. Τέλος γενικότερα προβλήματα που βιώνουμε ως πολίτες της πατρίδας μας, όπως με την προϊούσα εγκληματικότητα, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας αλλά και τέλος για το ποιο είναι το αύριο μέλλον που επιφυλάσσουμε στα παιδιά μας.

       Ατομικά δεν έχουμε ελπίδες να αναστρέψουμε τη δυναμική τους. Συλλογικά όμως μπορούμε και τώρα, είναι ο κατάλληλος, αλλά και μοναδικός χρόνος να το πετύχουμε. Απευθυνόμαστε σε συναδέλφους που μαζί γαλουχηθήκαμε με ιδανικά και αρχές. Που μας ατσάλωσαν και μας έδωσαν την δύναμη να αγωνιζόμαστε και όποτε χρειαζόταν να κάνουμε την υπέρβαση. Αυτό ακριβώς χρειάζεται και σήμερα.

       Η Ένωσή μας, 34 χρόνια μετά την ίδρυσή της, οφείλει και μπορεί να διατηρήσει ζωντανά τα οράματα των ιδρυτών της. Οφείλει, επίσης, να ακούσει τα κελεύσματα των καιρών. Χαιρετίζουμε την μεγάλη συμμετοχή συνυποψηφίων και συναγωνιστών στις παρούσες αρχαιρεσίες, που δεικνύει τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη συλλογικότητας.

Ουσιαστικές προϋποθέσεις για την συλλογική επιτυχία είναι ο καθαρός λόγος, η συνέπεια και συμφωνία λόγων με τις μέχρι τώρα πράξεις που προοιωνίζουν και την μελλοντική υλοποίηση των εξαγγελιών σε έργο. Επίσης, η ισότιμη συνεργασία με τους φορείς εξουσίας με μοναδικό σκοπό τη διαρκή υλοποίηση των σκοπών του καταστατικού. Η συλλογική μας προσπάθεια και οι αγώνες μας, για το κοινό όφελος, θα πρέπει να βασίζονται σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες:

 

Α) ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

        Λόγω της πανδημίας, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ταχύτατα οι ψηφιακές υπηρεσίες. Η Ένωση όφειλε και συντασσόμαστε στη δέσμευση όλων εφεξής (από την πρώτη κιόλας συγκρότηση) οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες διαδικτυακά, με δυνατότητα παρέμβασης, στο μέτρο του τεχνικά εφικτού, συναδέλφων από όλη την Ελλάδα. Ειδικά τα θέματα ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. θα πρέπει να αναρτώνται άμεσα στην ιστοσελίδα της Ενώσεως, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να συνδράμουν με τις ιδέες τους. Παράλληλα, η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει τα μέσα και πρέπει να αξιοποιηθεί για την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση όλων των μελών, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Από της στήλες του περιοδικού αλλά και της ιστοσελίδας της Ενώσεως, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα, όπως συνέβαινε και πιο παλιά, να ενημερωνόμαστε από έγκριτους επιστήμονες, για θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.

Τα οικονομικά της Ενώσεως στηρίζονται στις συνδρομές ενός εκάστου εξ ημών. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία παρίσταται εντονότερη η ανάγκη για την περιστολή των δαπανών, ώστε οι πόροι να κατευθύνονται μόνο σε (κοινά αποδεκτούς) επωφελείς σκοπούς.

 

Β) ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

         Όταν προ 12ετίας περίπου ενέσκηψε η οικονομική κρίση, η Ένωσή μας είχε πρωτοστατήσει (ενδεικτικά αναφέρουμε: συλλογικές κινητοποιήσεις, συνεχής ενημέρωση των μελών μέσω του περιοδικού, παράσταση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πρότυπη δίκη). Και δικαιώθηκε. Αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν οι περαιτέρω περικοπές. Να μας επιστραφεί μέρος των περικοπών μέσα από δικαστικές αποφάσεις. Και σε κάποιους από εμάς, που εξαντλήσαμε τα ένδικα αλλά και εξώδικα μέσα (ενστάσεις προς ΓΛΚ κλπ) να είναι προς επιστροφή, μέρος των περικοπών σημαντικού ύψους. Σήμερα, η αντίδραση έχει περιοριστεί σε προσφυγή ενός εκάστου εξ ημών στην ένδικη προστασία (ομαδικές αγωγές). Θεωρούμε ότι αυτή δεν είναι η λύση, ή δεν πρέπει να είναι η μοναδική λύση. Η διεκδίκηση πρέπει να εστιαστεί από το ατομικό στο συλλογικό. Θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Ενώσεων των Αποστράτων των Κλάδων των Ε.Δ. καθώς και των Σ.Α, με ορισμένες των οποίων είμαστε ήδη σε συνεννόηση για συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στα συνταξιοδοτικά, αλλά και στα θέματα υγείας και περίθαλψης (και δη για τους συναδέλφους της επαρχίας, των οποίων η πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης είναι ακόμη πιο δύσκολη).

       Η Ένωσή μας είναι πανελλήνια, αλλά δεν πρέπει να είναι επικεντρωμένη μόνο στην Αθήνα – Πειραιά. Θα πρέπει να λειτουργεί ως Ομοσπονδία, αγκαλιάζοντας και συνδράμοντας όλες τις περιφερειακές Ενώσεις μας.

       Είναι κοινό αίτημα ότι η Ένωση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους που να διασφαλίζουν την καθολική συμμετοχή, ανδρών και γυναικών (ψήφος εξ αποστάσεως, συγκρότηση ομάδων για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη κ.λπ, περιφερειακές ενώσεις). Για όλα τα ανωτέρω έχουμε ήδη μορφώσει ιδέες και συγκεκριμένους τρόπους υλοποίησής τους. Ο αναγκαστικά περιορισμένος χώρος της επιστολής και ο χρόνος της επικοινωνίας μας δεν μας επιτρέπουν να ανοιχθούμε περισσότερο. Άλλωστε, μέσα από την τακτική, αμφίδρομη, προσωπική και διαδικτυακή επικοινωνία μας θα την εμπλουτίσουμε και με τις δικές σας ιδέες προς υλοποίηση. Η Ένωσή μας δεν υπήρξε (και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί) εφαλτήριο επιδίωξης ατομικών φιλοδοξιών.

Η Ε.Α.Α.Λ.Σ. είναι εις έκαστος εξ ημών και όλοι μαζί.

       Από τα θέματα και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουμε όλα να τα επιλύσουμε. Θα τα αναδείξουμε όμως προς όλες τις κατευθύνσεις. Και βεβαίως θα ζητήσουμε τις ιδέες σας αλλά όπου χρειασθεί και την έμπρακτη συμπαράστασή σας.

       Σας καλούμε στον κοινό αγώνα και πιστεύουμε ότι, για την επιτυχία του, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η εξωστρέφεια του νέου Δ.Σ.

                                                 Με συναδελφικότητα,

                                             Κωνσταντίνος Ε. Μωράκης

                                                 Υποναύαρχος ΛΣ (εα)