Εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της νήσου Ικαρίας

Η Ικαρία γιόρτασε την 105η  επέτειο, της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό

 Πλοιάρχου Λ.Σ. (εα) Νικολάου Γκλεζάκου, Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας πραγματοποιήθηκαν  εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Ικαρίας από τον Τουρκικό ζυγό, παρουσία του Υπουργού Εθνικής  Άμυνας  κ. Πάνου Καμμένου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω εκτάκτου προβλήματος.

Η λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε στις 11.00 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιο στον υπέρλαμπρο  Μητροπολιτικό ναό Αγίου Κηρύκου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Δημήτρης Σεβαστάκης και κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ, ο Έπαρχος Ικαρίας, ο Λιμενάρχης Σάμου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, οι Δήμαρχοι Ικαρίας  και  Φούρνων, καθώς και πλήθος κόσμου από Ικαριώτες και παραθεριστές.

Η Κανονιοφόρος ΜΑΧΗΤΗΣ που είχε καταπλεύσει στο νησί στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, απέδωσε τιμές με ένοπλο άγημα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τις εξαιρετικές και μοναδικές αεροπορικές επιδείξεις του ακροβατικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας  F-16C Block 52 + ΖΕΥΣ, τις οποίες παρακολούθησε το κοινό με θαυμασμό και κομμένη την ανάσα.

 Οι Ικαριώτες στις 17 Ιουλίου 1912 έκαναν την εξέγερση τους και  το βράδυ της ίδιας μέρας οι 30 Τούρκοι χωροφύλακες και οι 20 οπλισμένοι υπάλληλοι παραδόθηκαν μετά την πολιορκία του διοικητηρίου στον Άγιο Κήρυκο όπου στεγάζονταν.

       Στις 18.7.1912 ο Ιωάννης Μαλαχίας μίλησε στον επαναστατημένο λαό της Ικαρίας με αυτά τα λόγια:

“Κηρύσσομεν την νήσον ημών πολιτείαν αυτόνομον και ελευθέραν μέχρις ότου συμπληρώσωμεν την ιστορικήν ημών αποστολήν ενούμενοι μετά της μητρός Ελλάδος”

     Η Ικαρία απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό, έγινε ανεξάρτητο κράτος, με προσωρινή διοίκηση υπο την προεδρεία του γιατρού Ιωάννη Μαλαχία, για πέντε μήνες, ως «Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας» με δικές του ένοπλες δυνάμεις, δική του διοίκηση, νόμισμα, σημαία και ύμνο.
Στις 4 Νοεμβρίου του 1912 με την άφιξη του ελληνικού στόλου στο νησί, προσαρτήθηκε στην Ελλάδα.

Ο ύμνος
της Ελεύθερης πολιτείας της Ικαρίας

Από το δώμα του Πλάστη σταλμένη
η Θεά η γλυκιά, κατεβαίνει
με ρομφαία στο ένα της χέρι
και στο άλλο αναμμένο δαδί,
τη χαρά και το φώς για να φέρει
στο μικρό αλλά ανδρείο νησί.

Και τα σίδερα σκίζει, σκορπάει
καίει τα ράκη, μακριά τα πετάει
που από χρόνια το είχαν ζωσμένο
το νησάκι τ’ ωραίο σφικτά,
γιατί ήταν το μαύρο δεμένο
στην πικρή του βαρβάρου σκλαβιά.

Και κινώντας το κάτασπρο χέρι
με το πύρινο πού ‘χε μαχαίρι
με ολόχρυσα γράφει ψηφία
στου μαρμάρου την πλάκα βαθειά:
«Είσαι αθάνατη, ναι, ΙΚΑΡΙΑ
και στεφάνια σου πρέπουν πολλά»

(Ποίηση Φραγκίσκος Καρρέρ,
Μελοποιήση: Κωνσταντίνος Ψάχος)

 Εορτασμός Αγίου Κηρύκου και Ιουλίτας

    Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας εορτάσθηκε επίσης με ιδιαίτερη λαμπρότητα δύο ημέρες νωρίτερα στις 15 Ιουλίου 2017 η μνήμη των Αγίου Κηρύκου και Ιουλίτας, που έζησαν την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, τότε που  κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών.

Στην Ταρσό συνελήφθη η Αγία Ιουλίτα, από τον ηγεμόνα, Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της, ενώ προσπαθούσε να φέρει με το μέρος του τον μικρό Κήρυκο. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου.

    Η Αγία Ιουλίτα μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.