Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ

ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ–ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου,

Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.

            Η ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ. τίμησε, τη μνήμη  όλων των εκλιπόντων στελεχών (Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων) ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που επέστρεψαν στον δημιουργό ή έπεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

      Η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική λαμπρότητα την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στον ιστορικό Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς.

      Η τελετή τελέσθηκε από τους πατέρες του Ιερού Ναού, Ανδρέα Μαρκόπουλο, Ανδρέα Καβάσυλα και π. Πρόδρομο με συλλειτουργούς τον πατέρα Γεώργιο Καλαμάρη, απόστρατο Ναύαρχο Λ.Σ. και τον ιερέα του Λ.Σ. πατέρα Δημήτριο Βαρσαμίδη,  παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη και του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. κ. Σταματίου Ράπτη.

     Στην τελετή παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί Ναυτιλίας κ.κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Θοδωρής Δρίτσας, οι Βουλευτές κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και Γεωργία Γεννιά, οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με πολυπληθή αντιπροσωπεία Ανωτάτων, Ανωτέρων, Κατωτέρων Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων (ανδρών και γυναικών).

     Επίσης παρέστησαν Ναύαρχοι-Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, επίτιμοι Πρόεδροι της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ., οι Πρόεδροι του Μ.Τ.Ν., της Ε.Α.Α.Ν., της Ε.Α.Α.Λ.Σ., του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, τα Μέλη του Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ., καθώς και πλήθος αξιωματικών ε.ε. και ε.α. όλων των βαθμών και ειδικοτήτων, μέλη οικογενειών εκλιπόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και φίλοι του Λιμενικού Σώματος, που πλημύρησαν με την παρουσία τους την αίθουσα του ιερού ναού.

Ομιλία του Αντιναυάρχου – Επιτίμου Α΄. Υπαρχηγού Λ.Σ. Πελοπίδα Αγγελοπούλου, Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ., την 02/12/2018 Κυριακή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς, κατά την επιμνημόσυνη δέηση, εις τιμήν των εκλιπόντων στελεχών (Αξ/κών-Ανθ/στών-Υπαξ/κών-Λ/Φ ) ανδρών και γυναικών Λ.Σ.

 «Σεβαστοί Πατέρες

Κε Υπουργέ

Kοι τέως Υπουργοί

Κοι Βουλευτές

Κοι. Γεν. Γραμματείς

Κε τέως Περιφερειάρχα

Κε  εκπρόσωπε του Δημάρχου Πειραιώς

Κε. Αρχηγέ

Κοι Υπαρχηγοί

Κοι Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί Λ.Σ.

Κε. Γεν. Επιθ/τά

Κοι Ναύαρχοι

Κε Λιμενάρχα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς

Κοι Επίτιμοι Πρόεδροι ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.

Κε Πρόεδρε του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου

Κοι Πρόεδροι ενεργεία κ΄ αποστρατεία Ενώσεων Αξ/κών Π.Ν. – Λ.Σ.

Κε Πρόεδρε του Μ.Τ.Ν.

Κα Πρόεδρε του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος

 Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

 Κοι Συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία 

 Κυρίες και κύριοι,

 Η σημερινή προσευχή μας, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί πλέον θεσμό για μας. Η σκέψη μας ξεκινά πάντοτε από τα ιδρυτικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος και γεφυρώθηκαν στην πορεία με τον αείμνηστο Ελευθέριο Γεωργαντόπουλο ως και τον αείμνηστο Σπύρο Δόλα και τελειώνει σε όλους τους προσφάτως εκδημήσαντες στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως τιμούμε τους πεσόντες σε καιρό πολέμου συναδέλφους όπως ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, Αναστάσιος Σβώλης, τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος όπως, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάκης και Αθανάσιος Μακρής. Επίσης όλους τους εκδημήσαντες-στελέχη σε καιρό ειρήνης όπως Αμαραντίδης, Θεοχάρης, Κλειώσης, Ντούνης, Σκιαδάς, Πρωτονοτάριος, Πελοποννήσιος, Προκόπης Κ., Βασόπουλος, Χρυσανθακόπουλος, Κατσίνας, Καραγιάννης Νικ.,  Δημαράκης, Δημητρακόπουλος, Νικολάτος, Κοντογιάννης, Γεωργάκης Ι., Ρεντζεπέρης, Μπατσολάκης, Μαντάς, Τζιβιάς, Καουτσκής, Ζησιμάτος, Πατέλης, Χαβατζόπουλος, Πολύμερος, Μπόλματης, Μπαγδατόπουλος Δ., Γκάρης Κυρ., Πανόπουλος, Σινογιώργος, Αρχίατρος Σπέντζας και πολλοί άλλοι.

Επίσης με ιδιαίτερη αναφορά η ΛΕΣΧΗ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ. εφέτος τιμά την μνήμη του πρώτου Λιμενάρχη των Αγίων Σαράντα Βορείου Ηπείρου-Αλβανίας τον Ανθυποπλοίαρχο ΛΣ Δημήτριο Αλουπογιάννη, ο οποίος αμέσως μετά την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, τοποθετήθηκε Λιμενάρχης στους Αγίους Σαράντα. Καθ΄όλη την παραμονή του βοήθησε ποικιλοτρόπως τα ελληνικά στρατεύματα μέχρι την υποχώρηση και μόλις μπήκαν οι Γερμανοί, μαζί με άλλους Αξιωματικούς διέφυγαν με καΐκι για την Αλεξάνδρεια. Αργότερα τοποθετήθηκε στο Προξενικό Λιμεναρχείο του Λονδίνου. Εθελοντικά εκφωνούσε τις ελληνόφωνες ειδήσεις του BBC προς την κατεχόμενη Ελλάδα και Κύπρο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Επίσης προ δύο μηνών αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς απεβίωσε ο ήρωας-Κυβερνήτης του Πλωτού ¨602¨ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης ο Υποπλοίαρχος ΛΣ Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος πάνω από πέντε χιλιάδες (5000) πρόσφυγες, διέσωσε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στο Βόρειο Αιγαίο. Ήτο 44 ετών και πατέρας δύο ανήλικων τέκνων.

Αιωνία του η μνήμη.   

Ιδιαίτερες σχέσεις που μας χαρακτηρίζουν το Λιμενικό Σώμα, σε συνδυασμό με τα βαθιά συναισθήματα συναδελφοσύνης που απορρέουν από τις ρίζες, ως διατελέσαντα μέλη της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος, μας επιβάλλουν, να παρακολουθούμε την εξέλιξη του Σώματος που τόσο αγαπήσαμε και ανατραφήκαμε από αυτό.   

Η σημερινή εικόνα του Λιμενικού Σώματος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ακολουθεί μία ήρεμη πορεία, αφού βρήκε τον προσανατολισμό του και τις υγιείς βάσεις που είχαν οι προκάτοχοι, άλλοι ζώντες και άλλοι τεθνεώτες, σε συνδυασμό πάντοτε με τις επικαιροποιημένες απόψεις της σημερινής Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας – Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Τονίζουμε ότι το κατ΄έτος τελούμενο μνημόσυνο των εκλιπόντων συναδέλφων του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην ψυχή μας, ότι οι ζώντες συνάδελφοι αποτίνουν τιμή στην μνήμη των εκλιπόντων συναδέλφων για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν εν ζωή.

Επίσης σας πληροφορούμε ότι η πρωτοβουλία μας για την ανέγερση Μνημείου αντάξιου για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν εν καιρώ πολέμου ως και εν ώρα καθήκοντος, έπιασε τόπο. Το μνημείο ήδη βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας –Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για να θυμίζει σε μας τους ζώντες, την διαχρονική πορεία του Λιμενικού Σώματος.

Τέλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ., εύχομαι από καρδιάς, υγεία και δύναμη σε όλους μας, να δίνουμε κάθε χρόνο το παρόν στον Ιερό αυτό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι, έχουμε στην σκέψη μας τους εκλιπόντες και με ταπεινότητα να αναφωνήσουμε ¨Αιωνία η μνήμη τους¨.

 Ο καφές θα προσφερθεί στην αίθουσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς (ακριβώς απέναντι).

Ευχαριστώ»

       Μετά το πέρας της δέησης παρατέθηκε από τη ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ. ο παραδοσιακός καφές με τα απαραίτητα βουτήματα στην αίθουσα εντευκτηρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς, που κατακλύσθηκε από Αξιωματικούς Λ.Σ. ε.ε., ε.α. και φίλους της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ. και του Λιμενικού Σώματος.