Ιστορική Επέτειος του «ΟΧΙ»

Σαν σήμερα,

«Alors, c’est la guerre!» «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος!»,

είναι η ιστορική απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά προς τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκτάτσι όταν τον επισκέφθηκε στην οικία του τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

       Ο Ιταλός πρέσβης επισκέφθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του επέδωσε το Ιταλικό τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε να επιτρέψει την διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια και την κατάληψη συγκοινωνιακών κόμβων.

       Ακολούθησε στιχομυθία στην επίσημη διπλωματική γλώσσα, τα γαλλικά, κατά την οποία ο Ιταλός πρέσβης ανέφερε μεταξύ άλλων: «πιστεύω ότι θα παράσχετε τας διευκολύνσεις, τας οποίας ζητεί η κυβέρνησίς μου» και τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός του απάντησε: ΟΧΙ! Ούτε λόγος δύναται να γίνει περί ελευθέρας διελεύσεως.  

       Οι εφημερίδες της εποχής άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτούσια τη λέξη «OXI», που καθιερώθηκε αυτόματα για την ονομασία του ηρωικού έπους του ’40.

        Κάθε χρόνο ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 28η Οκτωβρίου, ημέρα εισόδου του Ελληνικού έθνους στον ένοπλο αγώνα.