Καλάβρυτα – Φαράγγι Βουραϊκου με οδοντωτό

      Η πρώτη μας εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα μέσω Βουραϊκού με οδοντωτό, δεκάξι μήνες μετά την τελευταία μας απόδραση, αφού διακόπηκαν οι εκδρομές και οι δημόσιες συναθροίσεις λόγω COVID-19 για την τήρηση των μέτρων υγιεινής που θεσπιστήκαν παγκοσμίως από τις υγειονομικές αρχές.

     Οι συμμετέχοντες, όλοι εμβολιασμένοι κανονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες, με μάσκα, κάνοντας και συχνή χρήση αντισηπτικών. 

      Στα Καλάβρυτα αποτίσαμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821, στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου 200 χρόνια πριν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επαναστάσεως και κήρυξε τον απελευθερωτικό αγώνα στις 25 Μαρτίου 1821.

      Το Λάβαρο της Επαναστάσεως 1821,  φυλάσσεται σε ειδική θήκη και αποτελεί τον πολυτιμότερο Εθνικό θησαυρό.

      Η διαδρομή όμορφη και συναρπαστική καθώς διασχίζαμε το Φαράγγι δίπλα στον Βουραϊκό ποταμό, με τον οδοντωτό από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα, ένα φαράγγι μοναδικής ομορφιάς που είναι ενταγμένο στο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco.

     Οι επιβλητικές κάθετες πλαγιές του φαραγγιού με τα εντυπωσιακά σπήλαια, η πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση και η εναλλαγή των χρωμάτων στους βράχους, συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον άγριας ομορφιάς, ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

     Ο Βουραϊκός ποταμός με τα υπέροχα νερά του κυλούσε ήρεμα, παιχνιδίζοντας άλλοτε στα δεξιά μας και άλλοτε στα αριστερά μας, σχηματίζοντας και μικρούς καταρράκτες,

       Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων, έργο που εμπνεύστηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης, μετράει 125 χρόνια λειτουργίας, αφού πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο στις 10 Μαρτίου 1896.

      Πρώτος επιβάτης ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’, στο πρώτο δρομολόγιο του υπεραιωνόβιου, αλλά… και τόσο διάσημου πλέον οδοντωτού που λειτουργεί σήμερα ως τουριστικό αξιοθέατο, καθώς εκατομμύρια επιβατών  από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την σπάνια, αξέχαστη και μοναδική εμπειρία στον κόσμο.

      Αφήνοντας τα μαρτυρικά Καλάβρυτα με τα πολλά ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 924 μέτρων, στη σπηλιά ενός τεράστιου βράχου πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού.

        Στο μοναστήρι φυλάσσεται η ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας μας, πάχους τριών πόντων,  πλασμένη από κερί και μαστίχα από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Παριστά  τη Θεοτόκο με το κεφάλι να γέρνει ελαφρά προς τα αριστερά, ενώ στο δεξί της χέρι κρατά το θείο βρέφος. Ο Ιησούς με το αριστερό του χέρι κρατά την Παρθένο και με το δεξί κρατά το Ευαγγέλιο.

         Γεμάτοι συγκίνηση, με εμπειρίες  και ωραίες αναμνήσεις πήραμε το δρόμο της επιστροφής με διέλευση από το Ξυλόκαστρο, όπου σεργιανίσαμε στην όμορφη παραλία.