Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ο Σύλλογος Αποστράτων Στελεχών Λ.Σ. νομού Αργολίδος

 «Ο Ιερομάρτυς Φωκάς» σε πανηγυρική ατμόσφαιρα,

έκοψε την πατροπαράδοτη πίτα του Συλλόγου

για το καλωσόρισμα του νέου έτους

       Η εκδήλωσε σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, αφού τα μέλη του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν και τιμώντας με την παρουσία τους πλημμύρησαν την μεγάλη αίθουσα του υπέροχου εξοχικού κέντρου «ΤΣΙΜΠΟΣ» στο Κεφαλάρι του Άργους, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

   Την πίτα ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μητροσύλης που είναι και επίτιμο μέλος του Συλλόγου και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πλοίαρχος Λ.Σ. ε.α. κ. Χρήστος Γκούμας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε στο  ιστορικό της βασιλόπιτας, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Συλλόγου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την  ιστορική διαδρομή του Λιμενικού Σώματος που συμπλήρωσε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και την εορταστική εκδήλωση το καλοκαίρι στο Ναύπλιο με την συμμετοχή της εξαιρετικής Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο βιολί, που πλαισίωσε την μπάντα του Λιμενικού Σώματος και παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

    Στην εκδήλωση προσήλθαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ. Ναύαρχος κ. Θεοδόσης Παπακωνσταντίνου, οι Αντιναύαρχοι Λ.Σ. ε.α. κ.κ. Γεώργιος Θανόπουλος, Αναστάσιος Μανιταράς και Αλέξανδρος Μπιτζής, ενώ τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, Πλοίαρχος Λ.Σ. εα. κ. Νικόλαος Γκλεζάκος.

      Επίσης την εκδήλωσε τίμησε με την  παρουσία του και ο Λιμενάρχης Ναυπλίου.

       Απόσπασμα από την ομιλία του Πρόεδρου κ. Χρήστου Γκούμα:

«Το έθιμο προέρχεται από την εποχή του Αγίου Βασιλείου Επισκόπου Καππαδοκίας.
Όταν απειλήθηκε από τους Εθνικούς Ειδολολατρες η Χριστιανική Καισάρεια με καταστροφή, ο Άγιος κάλεσε τους πιστούς να προσφέρουν όλα τα τιμαλφή αντικείμενα που διέθεταν για την ενίσχυση της Άμυνας της πόλης.

    Όταν ο κίνδυνος παρήλθε, ο Άγιος Βασίλειος έκρινε ότι έπρεπε να επιστραφούν τα πολύτιμα αντικείμενα στους ιδιοκτήμονες.
Όμως ήταν δύσκολη η επιλογή και η παράδοση κάθε αντικειμένου στους δικαιούχους, γι’ αυτό αποφάσισε ο Άγιος Βασίλειος να φτιαχτούν μικρές πίτες και μέσα στην ζύμη να τοποθετηθεί ανά ένα προσφερθέν τιμαλφές είδος. 
Οι πίτες διαμοιράσθηκαν στο λαό και κάθε ιδιώτης έπαιρνε την πίτα του, η οποία κατά θαυματουργό τρόπο περιείχε αυτό που είχε προσφέρει.
Από τότε όλοι οι ορθόδοξοι, σε ανάμνηση του μεγάλου θαύματος, παρασκευάζουν στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου του Ουρανοφάντορος πίτες οι οποίες περιέχουν νόμισμα».