Μονοήμερη απόδραση στα Τρίκαλα Κορινθίας

Μέλη και φίλοι της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.

 πραγματοποίησαν μονοήμερη απόδραση

στις πλαγιές της χιονισμένης Ζήρειας,

 στα Τρίκαλα Κορινθίας  

       Η περιήγηση στο δρόμο προς το χιονοδρομικό της Ζήρειας πραγματοποιήθηκε με πρώτη επίσκεψη – προσκύνημα στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου, σε υψόμετρο 1400 μέτρα, 2 χιλιόμετρα έξω από τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες υπό το μηδέν, το χιόνι και το παγωμένο οδόστρωμα δεν μας επέτρεψαν επίσκεψη στο χιονοδρομικό της Ζήρειας και έτσι απολαύσαμε την παραμονή μας στα Άνω Τρίκαλα, τον «Αρχοντομαχαλά», όπως ονομαζόταν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς ήταν  πλούσιο χωριό με υψηλούς πύργους και πολλές όμορφες οικοδομές

     Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται επίσης το σπίτι που γεννήθηκε  ο Άγιος Γεράσιμος και σε μικρή απόσταση η επιβλητική εκκλησία που κτίστηκε προς τιμήν του.

     Ένα τσιπουράκι στα Άνω Τρίκαλα με την μαγευτική θέα της Κορινθίας και αμέσως μετά, ολοταχώς για  το μπαλκόνι του Μεζεδοπωλείου Πινακωτή με την απεριόριστη θέα και το παραδοσιακό φαγητό, στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, όπου απολαύσαμε τις γνήσιες χωριάτικες γεύσεις.

    Τις ευχάριστες αναμνήσεις από την ορεινή Κορινθία με τον καθαρό αέρα, τα κρυστάλλινα νερά και το φυσικό κάλος, όπου επικρατεί το σκουρόχρωμο πυκνό ελατοδάσος, διαδέχθηκε το απογευματινό σεργιάνι στην πανέμορφη παραλία και το λιμάνι του Ξυλοκάστρου.

      Το Ξυλόκαστρο οφείλει το όνομά του σε ένα ξύλινο στρατώνα που λειτουργούσε στην περιοχή ως παρατηρητήριο κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ο στρατώνας βρισκόταν στη δυτική πλευρά κοντά στον ποταμό Σύθα από όπου η φρουρά μπορούσε να ελέγχει την κίνηση στον Κορινθιακό Κόλπο και να εποπτεύει το λιμάνι των Αριστοναυτών.

       Γεμάτοι από όμορφες εικόνες και αναμνήσεις επιστρέψαμε το βραδάκι στη βάση μας, με την ευχή και την προσδοκία να επαναλαμβάνονται αυτές οι επιτυχημένες αποδράσεις.