Μονοήμερη απόδραση στην Κλειτορία και το Πλανητέρο Αχαΐας

Κλειτορία και Πλανητέρο

περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους

       Το Πλανητέρο βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 και καλύπτεται από το πιο μαγευτικό και πλούσιο πλατανόδασος της Ελλάδος.

     Το τοπίο μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής, ενώ το μεγαλείο της φύσης, σε μια όαση από πλατάνια, γίνεται ασύγκριτης ομορφιάς και με τις  πηγές που αναβλύζουν ορμητικά μέσα από τα βράχια, σχηματίζοντας την αρχή  του Αροάνιου και στη συνέχεια να τροφοδοτούν τον Λάδωνα ποταμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποια από τα υπεραιωνόβια πλατάνια η διάμετρος φτάνει τα 4 μέτρα.  

      Η περιοχή που αποτελεί αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερες εκδρομές ανήκει διοικητικά στην ιστορική και πανέμορφη Κλειτορία Αχαΐας.

    Το όνομα της Κλειτορίας προέρχεται από τον αρχαίο  Κλείτωρα, ενώ  σήμερα είναι  πιο γνωστή με το όνομα Μαζέικα.  

   Η Κλειτορία κτίστηκε από Πλανητεριώτες και Λαγκαδινούς μαστόρους και από το 1830 άρχισε να εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς ανθούσε η τοπική βιοτεχνία.

     Ένα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της Κλειτορίας είναι και η ετήσια εμποροπανήγυρις, θεσμός με ιστορία για την Κλειτορία, δίνοντας χρώμα, ζωή και οικονομική δύναμη στο χωριό.

     Στη διάρκεια του πανηγυριού γίνεται πραγματική κοσμοπλημύρα, ενώ έχουν την τιμητική τους τα κλαρίνα και οι καλοψημένες γουρουνοπούλες, τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μονοήμερη εκδρομή μας με τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

  Στα αξιοθέατα της περιοχής εκτός από το Πλανητέρο, περιλαμβάνονται  ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Κλείτωρα, το Σπήλαιο Λιμνών με τις κλιμακωτές λίμνες και σε μικρή απόσταση το ιστορικό κλήμα του Παυσανία.