Μονοήμερη εκδρομή στη Φθιώτιδα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΑΜΑΣΤΑΣ

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΣΚΑΛΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου

Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

        Αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι και καλωσορίσαμε τη νέα χειμερινή περίοδο με μια μονοήμερη εκδρομή στα ορεινά της Φθιώτιδας.

       Ο καιρός εξαιρετικά καλός, καθώς είχε διαδεχθεί τον κυκλώνα «ΖΟΡΜΠΑΣ» και έτσι, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, τα δύο πούλμαν με μέλη και φίλους της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. έβαλαν πλώρη  για τις βορεινές πλευρές του όρους Καλλίδρομον, όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας σε υψόμετρο 740 μ., με την υπέροχη θέα προς την πεδιάδα του Σπερχειού και το Μαλιακὸ κόλπο.

       Το ιστορικό Μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στο «Γενέθλιον της Θεοτόκου» και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της περιοχής, αποτελεί πραγματικά ένα φυσικό εξώστη σε υψόμετρο 740 μ.

       Στα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, μεγάλες μορφές πέρασαν από το Μοναστήρι και έδωσαν μπροστά στην θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας, όρκο για την απελευθέρωση της Πατρίδος, ενώ στάθηκε ορμητήριο του Αθανασίου Διάκου, του οπλαρχηγού Πανουργιά και του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα.

        Στις πλαγιές της Οίτης και πάνω από το χωριό Γοργοπόταμος, βρίσκεται η ιστορική γέφυρα, την οποία διαπερνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

        Σ’ αυτή τη γέφυρα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας, όταν τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942  οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ μαζί με Άγγλους σαμποτέρ ανατίναξαν τη γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των Γερμανών, που πίεζαν του συμμάχους στην   Αφρική.

       Η περιήγησή μας στην περιοχή ολοκληρώθηκε με επιθεώρηση στις ωραίες ταβέρνες του Γοργοποτάμου με τα νόστιμα φαγητά και όλων των ειδών ψητά κρέατα.

        Η ωραία εκδρομή έκλεισε με καφεδάκι στις παραλιακές καφετέριες της Σκάλας Αταλάντης και την υπόσχεση όλων μας να συναντηθούμε ξανά, στις επόμενες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η Λέσχη.