“Ταξιδεύει” στη γενέτειρά του ο Ολυμπιονίκης Τσικλητήρας

Ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στη γενέτειρά του, την Πύλο.

       Συγκινητική στιγμή – Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 υλοποιείται μια πρόταση του Ναυάρχου-Επιτίμου Α΄. Υπαρχηγού Λ.Σ. κ. Πελοπίδα Αγγελόπουλου, Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. για τη μεταφορά των οστών του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στην πατρίδα του την Πύλο από το Δημοτικό κοιμητήριο της Πάτρας και  η τοποθέτησή τους έμπροσθεν του Αγάλματός του στον αύλειο χώρο της οικίας του.

Σήμερα το πρωί, έγινε η ανακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη από το Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών, όπου ήταν θαμένος ο Ολυμπιονίκης και παραδώθηκαν τα οστά του στον Δήμαρχο Πύλου, Δημήτρη Καφαντάρη, για να τα μεταφέρει στην Μεσσηνιακή πόλη.

Η προσπάθεια για την επιστροφή των οστών του Ολυμπιονίκη στη γενέτειρα του ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος Πύλου έστειλε μια επιστολή με το αίτημα της πόλης στον ομόλογό του Κώστα Πελετίδη.

Η απάντηση του δημάρχου Πατρέων ήταν θετική και η διαδικασία πήρε υπηρεσιακά τον δρόμο της.

«Είναι πολύ σημαντική στιγμή για εμάς…» δήλωσε στην «ΠτΔ» ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης.

Κάποιοι ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι ο Κ. Τσικλητήρας είναι Πατρινός επειδή τάφηκε στην Πάτρα, αλλά και γιατί εδώ ζούσαν απόγονοι της οικογένειας με πιο γνωστό τον κοσμοπολίτη Σπύρο Τσικλητήρα.

Ο Σπ. Τσικλητήρας ήταν επίσης ένας άνθρωπος του αθλητισμού, ευγενικός και χαμογελαστός μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Σε κάποιες από τις συναντήσεις μας μαζί του, μας εξέφραζε τον θαυμασμό του για την οικογενειακή αθλητική παράδοση, και μας μιλούσε για την εκπαίδευση που έκανε στο άθλημα της ξιφασκίας στον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο στη σχολή Αναβρύτων, για την κωπηλασία, το χειμερινό σκι κ.ά.

Ο δήμος προετοιμάζει επίσημη τελετή υποδοχής του Ολυμπιονίκη την Κυριακή 20 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι Πολιούχος της Πύλου.

Το τελετουργικό θα περιλαμβάνει την υποδοχή των οστών του φημισμένου αθλητή και επιμνημόσυνη δέηση.

Στη συνέχεια με πομπή στην οποία θα μετέχουν οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της Πύλου, υπό τη συνοδεία της δημοτικής μουσικής, οι αρχές και οι πολίτες θα μεταβούν μέχρι το σπίτι της οικογένειας Τσικλητήρα που έχει ανακατασκευαστεί και μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.