100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος

Χαιρετίζοντας την γενέθλιο ημέρα

ίδρυσης του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η πρώτη εκατονταετία

(19 Μαρτίου 1919 -19 Μαρτίου 2019)

 

του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα

Αντιναυάρχου –  Επιτίμου Α΄Υπαρχηγού Λ.Σ.

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά να επικοινωνώ από αυτήν την σελίδα του περιοδικού μας « ΛΙΜΕΝΙΚΗ –ΗΧΩ», για τα εκατό (100) χρόνια, δηλαδή την πρώτη εκατονταετία, από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος. Και το τονίζω αυτό, γιατί είχα την τύχη να γνωρίζω από κοντά το Σώμα αυτό, οφείλω να ομολογήσω ότι, αποτελεί ένα επιτυχημένο θεσμό που στηρίζει την διοίκηση της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, επάξια από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το δε κύρος του, είναι αναγνωρισμένο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Ενθυμούμαι την πανηγυρική εκδήλωση για τα εβδομήντα πέντε (75) χρόνια του Λιμενικού Σώματος, η οποία διοργανώθηκε χάρις στις αξιέπαινες πρωτοβουλίες της τότε ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, την 30ην Μάιου 1994 στο Ίδρυμα ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ στην Αθήνα, παρουσία της τότε Πολιτειακής, Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας της Πολιτείας και του Λ.Σ. ως και φορέων της Ναυτιλίας και Ναυτεργασίας, κατά την οποίαν κατέθεσαν αντικειμενικά τις επαινετικές κρίσεις των για το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.

Το γεγονός αυτό, οφείλεται σε πολλούς θετικούς παράγοντες, όπως η στρατιωτική οργάνωση του Σώματος, η επί 24ώρου βάσεως λειτουργία του, η ενσυνείδητη πειθαρχία των στελεχών του, η επιστημονική κατάρτιση και η διαρκής ενημέρωση των Αξιωματικών του, γύρω από τα θέματα του πολύπλευρου αντικειμένου τους, αλλά και η διαρκής επαφή τους με ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κύτταρα της Ελληνικής οικονομίας, την Ναυτιλία μας.

Είμεθα πεπεισμένοι ότι, το Λιμενικό Σώμα –Ελληνική Ακτοφυλακή, που ιδρύθηκε το 1919 από έναν πραγματικά διορατικό Έλληνα πολιτικό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ουσιαστικό και επιτυχημένο ρόλο του, στον τομέα της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους αισθάνομαι την υποχρέωση, δια του περιοδικού να συγχαρώ τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και μέσω αυτού όλα τα στελέχη (Αξ/κοί –Ανθ/στές-Υπαξ/κοί και Λ/Φ), άνδρες και γυναίκες, που καθημερινά και σε 24ωρη βάση, πέρα από εορτές και αργίες στις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, εκτελούν με πλήρη συνείδηση τα καθήκοντά τους, πολλές φορές μάλιστα και με ελάχιστα μέσα και υπό δυσχερείς συνθήκες, προστρέχοντας να βοηθήσουν τον ναυτικό ή τον ψαρά που κινδυνεύουν, μεταφέροντας ασθενείς από αποκλεισμένα νησιά, με τα χερσαία –πλωτά και εναέρια μέσα του Σώματος, μετέχοντας σε κοπιαστικές επιχειρήσεις έρευνας και   -διάσωσης (SUPER PUMA, M.Y.A.) και σε επιχειρήσεις απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών μας, τα οποία αποτελούν την καθημερινότητα των Λιμεναρχείων. Επίσης περιστατικά λαθραλιείας και λαθρομετανάστευσης που τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα για ολόκληρο το Ελληνικό κράτος, αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα από το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Ο Πρόεδρος ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.

Αντιναύαρχος Λ.Σ. ε.α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Πελοπίδας

Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.