Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας την αυτοθυσία των προγόνων μας εόρτασε,

όπως κάθε χρόνο, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021,

την 194η επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

      Τις εκδηλώσεις που διαρκούν δύο ημέρες τιμούν με την παρουσία τους η ηγεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να τις παρακολουθήσει.

     Τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος – Επίτιμος Α’. Υπαρχηγός Λ.Σ. κ, Πελοπίδας Αγγελόπουλος.

 

Η Ναυμαχία στις 20 Οκτωβρίου 1827

Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποτελούνταν από 3 μεγάλα πλοία, 24 φρεγάτες και άλλα μικρότερα. Συνολικά 89 σκάφη και 41 μεταγωγικά, από τα οποία τα 8 ήταν αυστριακά.

Αρχηγός των Τούρκων ήταν ο Ταχήρ Μπέης και των Αιγυπτίων ο Μουσταφάς μπέης κι ο Μωχαρέμ μπέης.

 

Η συμμαχική δύναμη ήταν πολύ μικρότερη:

  • 12 βρετανικά πλοία, συγκεκριμένα τα: “Asia” (ναυαρχίδα), “Genoa”, “Albion”, “Darmouth”, “Cabrian”, “Glasgow”, Talbot”, “Rose”, “Mosquito”, “Brisk”, “Philomel” και “Hind”,
  • 8 ρωσικά, τα: “Azov” (ναυαρχίδα), “Ezekiel”, “Cangut”, “Aleksandr”, “Provornoy”, “Elena”, “Konstantin” και “Kastor” και
  • 7 γαλλικά: “Sirene” (ναυαρχίδα), “Scipion”, “Trident”, “Breslaw”, “Armide”, “Daphne” και “Alkyone”.

         Οι τρεις επικεφαλής, Αντιναύαρχος Κόδριγκτον, Υποναύαρχος Δεριγνύ (ιππότης De Rigny) και Υποναύαρχος Χέϊδεν την 18η Οκτωβρίου, έκριναν ότι δεν πρέπει να παραμείνουν θεατές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών.

       Επικεφαλής όλων των συμμαχικών δυνάμεων ήταν ο Κόδριγκτον, που έφερε τον βαθμό του Αντιναυάρχου, καθώς οι Δεριγνί και Χέιδεν ήταν Υποναύαρχοι.

     Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος έχασε τα 60 από τα 89 πλοία του και περίπου 8.000 άνδρες.