Ιερά προσκυνήματα στην Αρκαδική γη

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ  ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΒΑΣΤΑ

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου

Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

        Απίστευτο και όμως πραγματικό, δεκαεφτά (17) πελώρια δένδρα που αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, φύτρωσαν θαυματουργικά πάνω στη στέγη του μικρού ναού, εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη που προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους, χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του ναΐσκου.

Το μικρό αυτό εκκλησάκι είναι λιθόκτιστο με λίθινη στέγη, έχει διαστάσεις 6.50Χ2.50μ. και κτίσθηκε κατά την Βυζαντινή εποχή, τον 12ο αιώνα μ.Χ., το ύψος των δένδρων που φύονται  στη στέγη του φθάνει και τα 18 μέτρα.

Το φαινόμενο είναι παράξενο και ανεξήγητο αφού δεν υπακούει σε κανόνες στατικής αντοχής και φυσικούς νόμους.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πραγματικό και ολοζώντανο θαύμα, που συντελείται εδώ και πολλούς αιώνες στην περιοχή Βάστα Μεγαλόπολης Αρκαδίας.

Στην απορία και το ερώτημα:

Πώς διατηρούνται, τόσα δένδρα με το τεράστιο βάρος που φέρουν,

πώς, όταν φυσούν σφοδροί άνεμοι,

δεν γκρεμίζονται και αυτά και ο ναϊσκος;

    Υπάρχει η απάντηση που ισχύει:

«όπου βούλεται ο Θεός εν τοις έργοις αυτού»,

το θαύμα συντελέσθηκε στην αγνότητα της Αγίας Θεοδώρας, η οποία πριν το άδικο και μαρτυρικό τέλος της, σε ηλικία 17 ετών προσευχήθηκε στο Θεό:   

    «Κάνε κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα

και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει»

      Η Αγία Θεοδώρα μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες ως

«θαυμαστό ναΐδριο».

      Η μνήμη της τιμάται στις 11 Σεπτεμβρίου

Ο βίος της Αγίας έγινε άριστο κινηματογραφικό θρησκευτικό έργο.

Τη συγκίνηση, το δέος και τον θαυμασμό των μελών και των φίλων της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. που είχαν την τύχη και την ευλογία να επισκεφθούν ένα προσκύνημα Πανελλαδικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως, διαδέχθηκε η επίσκεψη σε ένα καταφύγιο πνευματικότητας, στο εξαιρετικό και ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Βαρσών, κοντά στο Νεοχώρι , 11 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη.

Το Μοναστήρι είναι Βυζαντινό με χρονολογία ίδρυσης της πρώτης Μονής τον 11ο αιώνα, ενώ το καθολικό που είναι γεμάτο από θαυμάσιες τοιχογραφίες Αγίων, Οσίων και Προφητών, ανήκει αρχιτεκτονικά στον 16ο αιώνα.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, λόγω της στρατηγικής του θέσεως. Το 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης χρησιμοποίησε την περιοχή ως έδρα στρατοπέδου για την άμυνα της χώρας.

Στο Μοναστήρι αυτό φιλοξενείται το σκήνωμα του νεομάρτυρος Δημητρίου, καθώς και μέρος του  λειψάνου του νεομάρτυρος Παύλου, τα οποία μεταφέρονται κάθε χρόνο στην Τρίπολη με ειδική τελετή και γίνεται πάνδημο προσκύνημα. Επίσης στην βιβλιοθήκη με το πλούσιο αρχείο περιλαμβάνεται και ο ένας από τους δύο Περγαμηνούς Κώδικες του 11ου αιώνα.

          Στο αρχονταρίκι της Μονής θαυμάσαμε μεταξύ των άλλων την μοναδική, ιστορική φωτογραφία που έχει αποθανατίσει την μεταφορά των οστών του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών στην Τρίπολη, πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, η οποία έγινε την 12η Οκτωβρίου 1930 με κάθε επισημότητα, ύστερα απο απαίτηση των απανταχού Αρκάδων  και με την  συμμετοχή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.

        Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μονής είναι η πέτρινη βρύση, με το άφθονο νερό που έρχεται από μια κρυφή πηγή μέσα από το ιερό βήμα του ναού.