Τόπος σκληρός με πύργους και κάστρα,
που θυμίζουν ότι ο τόπος αυτός
ήταν πάντα έτοιμος για μάχη
Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στους θρύλους και τις παραδόσεις της Λακωνικής γης και της αδούλωτης – αγέρωχης Μάνης, σε ένα τόπο σκληρό με άγρια τοπία, αλλά με τεράστια προσφορά στους Εθνικούς αγώνες.
Συγκίνηση και δέος νοιώσαμε στην ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων, λίγο έξω από τη Σπάρτη, όταν ο Ηγούμενος της Μονής μας εξιστόρησε με γλαφυρότητα τη ζωή και το μαρτυρικό τέλος των Αγίων.
Η Βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, γενέτειρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νου Παλαιολόγου, έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με πολλά αναστηλωμένα κτίρια, όπως τα παλάτια, αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.
Σεργιάνι στο γραφικό Γύθειο και το νησάκι Κρανάη (ή Μαραθονήσι) με τον πύργο του Τζανετάκη και τον οκταγωνικό φάρο του ναυτικού μας.
Τέλος επισκεφθήκαμε το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου, στον όρμο του Διρού, όπου η φύση σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες χιλιάδων ετών.
Πρωινό καφεδάκι στο γραφικό λιμανάκι του Γερολιμένα και επίσκεψη στην ιστορική και γραφική Αρεόπολη των Μαυρομιχαλαίων.
Στην πόλη και στο ιστορικό κέντρο, γνωρίσαμε τον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και την πλατεία της 17ης Μαρτίου. Εδώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την 17η Μαρτίου 1821 και ορκίσθηκαν με τα παλικάρια τους «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ», «ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ»