Εκδρομή στα Καλάβρυτα

Μέγα Σπήλαιο – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα

 Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου, Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

               Στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων βρεθήκαμε το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 και επισκεφθήκαμε τις Ιερές Μονές του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας  Λαύρας.

     Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, προκαλεί δέος καθώς βρίσκετα σκαρφαλωμένη σε απόκρημνους βράχους σε υψόμετρο 950 μέτρων.  Η εικόνα της Παναγίας μας είναι ανάγλυφη πλασμένη από κερί και μαστίχα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, πάχους τριών πόντων και παριστά τη Θεοτόκο με το κεφάλι να γέρνει ελαφρά προς τα αριστερά, ενώ στο δεξί της χέρι κρατά το θείο βρέφος.

Ο Ιησούς με το αριστερό του χέρι κρατά την Παρθένο, ενώ με το δεξί κρατά το Ευαγγέλιο.

     Η πόλη των Καλαβρύτων με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τους ορεινούς όγκους που την περιβάλουν, έλαβε το ονομά της την περίοδο της φραγκοκρατίας λόγων των πλούσιων πηγών της, ενώ είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αχαίας.

       Στην πόλη των Καλαβρύτων, καθώς βρίσκοντα στη σκιά του Χελμού, μπορεί κανείς να επικσεφθεί πολλά ιστορικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά και φυσικά τουριστικά αξιοθέτα. Το πρώτο που συναντά ο επισκέπτης είναι ο ιστορικός σταθμός του οδοντωτού σιδηροδρόμου, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και ξεκίνησε τα δρομολόγιά του από το Διακοπτό στις 10 Μαρτίου του 1896 με πρώτο επιβάτη τον Βασιλιά Γεώργιο τον Α’.

      Σε κοντινή απόσταση  το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας και μια από τις αρχαιότερες Μονές, η ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Εκεί βρίσκεται η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους, το λάβαρο της Επανάστασης, ενώ σε παρακείμενο λόφο βρίσκεται το Πανελλήνιο Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821, μία σύνθεση τριών ανδριάντων  που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου, των αγωνιστών και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.

Στη Ράχη Καπή 500 μέτρα από την  πόλη των Καλαβρύτων στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, βρίσκεται ένα ξεχωριστό μνημείο της πόλης και Ιερό Προσκύνημα των Καλαβρύτων. Εκεί εκτελεστήκαν όλοι οι άνδρες άνω των 14 ετών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

    Μετά το μεσημεριανό φαγητό μας σε μια υπέροχη ταβέρνα με εκπληκτική κουζίνα που ικανοποίησε τις ιδιαίτερες γαστρονομικές μας προτιμίσεις και γεμάτοι με ιστορικές αναμνήσεις, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας τα βουνά κατεβήκαμε στο γιαλό, κάνοντας στάση για καφέ στο Ξυλοκάστρο με τις πανέμορφες παραλίες  και το πολύ ενδιαφέρον πευκοδάσος του Πευκιά.