Οδοιπορικό στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Οδοιπορικό στα κάστρα της

Τρανσυλβανίας το Βουκουρέστι

και τη Σόφια

Πλοιάρχου Λ.Σ. ε.α. Νικολάου Γκλεζάκου,

Αντιπροέδρου ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ.

    Το ταξίδι μας στις Βαλκανικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού είχαμε σύμμαχο και τις καλές καιρικές συνθήκες, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής μας, ενώ την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές, επικρατούσαν έντονες βροχές και καταιγίδες.     

      Σάββατο πρωί βάλαμε πλώρη για το τελωνείο του Προμαχώνα και αφού περάσαμε γρήγορα τα σύνορα, συνεχίσαμε για το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας  το Μπόροβετς, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πανύψηλα έλατα, διασχίζοντας τα όμορφα Τέμπη της Βουλγαρίας και περνώντας διαδοχικά από τις ιστορικές και γραφικές πόλεις Κρέσνα, Σιμιτλι, Μπλαγκόεβγκραντ.  

     Στο Βουκουρέστι «το Παρίσι των Βαλκανίων», γνωρίσαμε την Ελληνική εκκλησία, που περιλαμβάνεται στα διατηρητέα μνημεία, με την προτομή του Ρήγα Φεραίου στον αύλειο χώρο, το γυναικείο ορθόδοξο Μοναστήρι Σταυροπόλεως, θεμελιώθηκε το 1724 στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μνημείο Ελληνικού ιστορικού ενδιαφέροντος, αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και σε μικρή απόσταση την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.    

      Επίσης κατά την περιήγησή μας στην πόλη, με συντροφιά τον ποταμό Ντουμπόβιτσα  που διαρρέει το Βουκουρέστι, θαυμάσαμε πολλά κτίρια διατηρητέα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όπως: τα Υπουργεία Γεωργίας, Πετρελαίων,  το Εθνικό Θέατρο, την Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών, τα πανεπιστήμια Ιατρικής και Νομικής, το Πατριαρχείο, την Αψίδα του Θριάμβου ύψους 27 μέτρων, το μνημείο των αεροπόρων, την πλατεία της νίκης με το παλάτι του Κατακουζηνού, την εθνική βιβλιοθήκη και το έφιππο άγαλμα του Καρόλου του Α΄., την πλατεία των φοιτητών με τα πανεπιστήμια Ιατρικής, Γεωλογίας και το Πολυτεχνείο, ο Πύργος των πυροσβεστών με το μουσείο της πυροσβεστικής, το κτίριο του Ρουμανικού Αθήναιου, την Αρμενική εκκλησία, το παλάτι του λαού, το Μουσείο του χωριού και πολλά άλλα.

     Το παλάτι του λαού, έκτισε ο Τσαουσέσκου την δεκαετία 1980, με επιφάνεια 300.000 τ.μ. και 1.100 δωμάτια, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο του κόσμου μετά το πεντάγωνο των ΗΠΑ και είναι διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, πολυελαίους και πολύτιμα μάρμαρα, ενώ  αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

      Το μουσείο αναπαράστασης ενός τυπικού Ρουμάνικου χωριού, δημιουργήθηκε το 1936, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, με έκταση 200 περίπου εκτάρια.   Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και διαθέτει δυο μεγάλες λίμνες σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, φιλοξενεί περισσότερα από 300 ξύλινα αγροτόσπιτα, ανεμόμυλους, εκκλησίες και άλλες κατασκευές αντιπροσωπευτικές από όλες τις περιοχές της Ρουμανίας, πολλά από τα οποία είναι αυθεντικά.

       Στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης περιλαμβάνονται και οι παραδοσιακές ταβέρνες Hanul Lui Manuc και Caru cu Bere, που απλώνουν υπαίθρια τραπεζάκια και σερβίρουν παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα, ενώ προσφέρουν και παραδοσιακά Ρουμανικά χορευτικά, τα οποία και απολαύσαμε.

        Η διαδρομή προς το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης θάλασσας την Κωνστάντζα (Constanţa), ιστορικά γνωστή ως Τόμις,  πολύ ενδιαφέρουσα, ανάμεσα στις κοιλάδες Καλαράσι, περνώντας  από το Δέλτα του ποταμού Δούναβη στην Τούλτσε.

      Η πόλη μας υποδέχθηκε, ηλιόλουστη και γνωρίσαμε τα κυριότερα αξιοθέατα όπως το ιστορικό καζίνο,  την πλατεία του ποιητή Οβιδίου που εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο το έτος 8 μ. Χ., τον ιστορικό φάρο  και αμέσως μετά απολαύσαμε το απογευματινό καφεδάκι μας στο σύγχρονο τουριστικό παράκτιο θέρετρο στις Ρουμανικές ακτές ΜΑΜΑΓΙΑ, θαυμάζοντας την  8 χλμ αμμουδερή παραλία της.

     Διασχίζοντας την επαρχία και την κοιλάδα της Πράχοβα, καθώς  και την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Ρουμανίας το ΠΛΟΕΣΤΙ, βρεθήκαμε στο «διαμάντι των Καρπαθίων»  την γοητευτική πόλη ΣΙΝΑΪΑ, όπου  ο βασιλιάς Κάρολος ο Α΄ έκτισε το 1870, το εκπληκτικό Παλάτι Peles, που μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο της περιοχής και της χώρας. Επίσης στην πόλη βρίσκεται η πρώτη ηλεκτροφόρος εκκλησία του Καρόλου του Α΄. (1897) και το φημισμένο Μοναστήρι του Καντακουζηνού (Sinaia Monastery), που επισκεφθήκαμε. 

     Περιδιαβαίνοντας την οροσειρά των Καρπαθίων φθάσαμε στο BRANT όπου επισκεφθήκαμε τον ιπποτικό πύργο (1212) του ηγεμόνα ΒΛΑΝΤ ΤΣΕΠΕΣ (του ΚΟΜΗ ΔΡΑΚΟΥΛΑ), αφήνοντας στο πέρασμά μας τις εκπληκτικές πόλεις BUSTENI, AZUGA, PREDEAL.

  Το σκηνικό εξαιρετικό για επίσκεψη σε μεσαιωνικό πύργο, αφού ο καλός Θεός φρόντισε για το ελαφρύ ψιλόβροχο και την χαμηλή νέφωση, ώστε η φαντασία μας να ταξιδεύσει στα χρόνια των ιπποτών με τις απίστευτες ιστορίες τους.

     Η περιοδεία μας στην Τρανσυλβανία ήταν μοναδική και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη του BRASOV, στην πόλη που γέννησε τον εθνικό ύμνο της Ρουμανίας. Είναι η πόλη του στέμματος (την ανέπτυξαν οι ιππότες Σάξονες). Ολόκληρη η παλιά πόλη προστατεύεται από την UNESCO, με τις παλαιότερες δημοτικές βιβλιοθήκες, την διάσημη Μαύρη Εκκλησία, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα πιο σπάνια πανεπιστημιακά τμήματα και τον ατέλειωτο πεζόδρομο με τα παραδοσιακά μαγαζια

      Οι μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας περάσανε γρήγορα και γεμάτοι όμορφες εικόνες και αναμνήσεις από τη Ρουμανία, πήραμε το δρόμο για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας τη Φιλιππούπολη, διασχίζοντας  ποτάμια και λίμνες, όπως Άργκες, Ταταρού, Τσέρνικα, Χερεστράου, κ.α., μέχρι το συνοριακό σταθμό  Ρούσε και τον μεγάλο Δούναβη που αποτελεί το φυσικό σύνορο των δύο χωρών, περνώντας τη μεγάλη γέφυρα της φιλίας.

     Η διαδρομή μας επί Βουλγαρικού εδάφους μέχρι την Φιλιππούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, πανέμορφη με πολλές εναλλαγές, αφού ταξιδεύοντας δίπλα στον ποταμό Γιάντρα, περάσαμε από την πρώτη πρωτεύουσα του Βουλγαρικού Κράτους το Βέλγικο Τίρνοβο, την  πόλη των Τσάρων και το Σβέτα Γκόρα – το Άγιον Όρος της Βουλγαρίας, καθώς και από τη Στάρα Ζαγορά, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις τη χώρας, την πόλη με τις φλαμουριές (την 31/7/1877 έγινε η μεγάλη σφαγή στην πόλη από τους Οθωμανούς, 14.500 άνδρες σφαγιάσθηκαν και 10.000 γυναίκες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα).

     Στη Φιλιππούπολη, που μας υποδέχθηκε με ψιλόβροχο στην αρχή, για να σταματήσει στην ξενάγηση, επισκεφθήκαμε την παλιά πόλη, περπατώντας στον κεντρικό πεζόδρομο μέχρι το μεγάλο τζαμί, γνωρίσαμε την Ελληνική συνοικία με τα εκπαιδευτικά κέντρα, το παρθεναγωγείο Μαρασλή, το πρώτο Ελληνικό φαρμακείο την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, το σπίτι του καπνέμπορα και Εθνικού ευεργέτη Κουγιουμτζόγλου, το Εθνογραφικό Μουσείο, κ.α.    

       Σε μικρή απόσταση έξω από τη Σόφια επισκεφθήκαμε το υπέροχο πάρκο ΚΑΜΠΑΝΙΛΕ με τις 136 καμπάνες, από διάφορα κράτη του κόσμου, αφιερωμένο στα παιδιά και την παγκόσμια ειρήνη.

     Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας τη Σόφια, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βίτοσα ξεκινήσαμε την γνωριμία μας με έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Ορθοδοξίας, τον ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι και συνεχίσαμε με την Αγία Σοφία, την ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, την Αγία Κυριακή και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μύρων. Επίσης γνωρίσαμε το άγαλμα του Τσάρου Σαμουήλ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το παλάτι του Βάτενμπεργκ, την όπερα, το προεδρικό μέγαρο, το άγαλμα της Σοφίας και πολλά άλλα.

   Το μεγαλύτερο και διασημότερο θρησκευτικό κέντρο της Βουλγαρίας, που επισκεφθήκαμε είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου της Ρίλα, βρίσκεται στο Όρος Μαλιοβίτσα της οροσειράς Ρίλα, σε υψόμετρο 1147 μέτρων και έχει χαρακτηρισθεί  από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

  Το πλούσιο εκκλησιαστικό μουσείο με τους πολλούς θησαυρούς, φημίζεται ιδιαίτερα για τον μοναδικό ξύλινο  σταυρό, διαστάσεων 81Χ43 εκατοστά, φτιαγμένο από τον Μοναχό Ραφαήλ με τη χρήση λεπτού κοπιδιού και μεγεθυντικών φακών, για την αναπαραγωγή 140 θρησκευτικών σκηνών και 650 μορφών σε μικρογραφία.

     Η εργασία για το καλλιτέχνημα αυτό, το 1802,  κράτησε δώδεκα χρόνια οπότε ο μοναχός έχασε το φως του. 

     Το οδοιπορικό μας επί Βουλγαρικού εδάφους ολοκληρώθηκε στην πόλη του Σπάρτακου, το ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ, σε μικρή απόσταση από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Προμαχώνα, για την αγορά, αναμνηστικών και διαφόρων άλλων ειδών για  δωράκια στους δικούς μας.

     Η εκδρομή που οργάνωσε η ΛΕΣΧΗ Λιμενικού Σώματος, έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο γλέντι, όπως συνηθίζουμε, στο ωραίο και άνετο ξενοδοχείο μας Euphoria Club Hotel & Spa στο Μπόροβετς και το επόμενο βράδυ στο υπέροχο εξοχικό παραλιακό κέντρο ΑΙΓΛΗ στην Περαία Θεσσαλονίκης.

      Μετά την επίσκεψη – προσκύνημα στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσίου στη Σουρωτή Χαλκιδικής, πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εικόνες και ωραίες αναμνήσεις.

      Τέλος θέλω να ευχαριστήσω, όλους τους συμμετέχοντες στην εκδρομή για την κατανόηση και την καλή τους διάθεση σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

       Επίσης ευχαριστώ από καρδιάς τον πολύ καλό  οδηγό του πούλμαν κ. Αθανάσιο Λαϊνά, που μας μετέφερε με ασφάλεια, διανύοντας περίπου 4.000 χιλιόμετρα σε εννέα ημέρες, καθώς και την εξαιρετική ξεναγό μας την κ. Μαρία, η οποία με πληρότητα και σαφήνεια μας ενημέρωνε συνεχώς από μνήμης με ιστορικά, λαογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία, αφού επισκεφθήκαμε δύο χώρες, περάσαμε 2500 ποτάμια και λίμνες, τρείς οροσειρές με το μεγαλύτερο ύψωμα των Βαλκανίων στο Όρος Μουσαλά 2925 μέτρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οροσειρά στην Ευρώπη, τα Καρπάθια 1500 χιλιόμετρα, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, τον Δούναβη με μήκος 2860 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μαύρη θάλασσα την Κωνστάντζα, πενήντα συνολικά αξιοθέατα και τις προστατευμένες από την UNESCO πόλεις  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΣΙΝΑΙΑ – ΜΠΟΥΣΤΕΙΝ – ΜΠΡΑΝ – ΜΠΡΑΣΟΒ – ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ – ΣΟΦΙΑ.