Εκδήλωση μνήμης Πλωτάρχη Λ.Σ. Ηλία Καζάκου

Την Τετάρτη 07 Ιουνίου, σε κλίμα συγκίνησης και με αφορμή τη συμπλήρωση 81 ετών από την εκτέλεση του Πλωτάρχη ΛΣ Ηλία Καζάκου από τα στρατεύματα κατοχής, τελέστηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβου. 

Ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρόσκληση του Κεντρικού Λιμενάρχη Μυτιλήνης, Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. Χονδρόπουλου Σωτήριου, στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Κλιάρης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχο Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά. Στην εκδήλωση παρέστηκαν ο Διοικητής της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Πλοίαρχος Λ.Σ. Ευστάθιος Σκαλίμης, εκπρόσωποι  πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθος κόσμου που θέλησαν να αποτισουν φόρο τιμής στον ήρωα λιμενικό Ηλία Καζάκο.

Ο Ηλίας Καζάκος (1905- 05 Ιουνίου 1942) γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Άνω Μπουτίνες Μεσολογγίου.  Κατατάχτηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1939 στο βαθμό του Υποπλοιάρχου τοποθετήθηκε Λιμενάρχης Μυτιλήνης

Με την έλευση των Γερμανών συγκρότησε δική του οργάνωση με κύριο σκοπό τη φυγάδευση Ελλήνων και ξένων στη Μέση Ανατολή. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δράσης του περί τα 1000 άτομα φυγαδευτήκαν στο εξωτερικό.

Η αντιστασιακή του δράση  προδόθηκε στην γκεστάπο. Μαζί με τον συνάδελφο και συνεργάτη του Γεώργιο Κωτούλα σχεδιάζουν να διαφύγουν στο εξωτερικό μέσω Πειραιά.  Εκει συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φύλακες Αβέρωφ. Παρά τα βασανιστήρια δεν αποκαλύπτουν τους συνεργάτες τους. Εν συνεχεία, οδηγούνται στις φύλακες Βουλιαγμένης, όπου τους ανακοινώνουν ότι κρατούνται ως όμηροι και ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε δολιοφθοράς θα εκτελεστούν.

Στις 5 Ιουνίου, αφού είχε πραγματοποιηθεί σαμποτάζ στα Λιόσια, οδηγούνται στο σκοπευτήριο Καισαριανής  μαζί με άλλα  άτομα. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ο Ηλίας Καζάκος αρνείται να του καλύψουν τα μάτια.

Πριν την εκτέλεσή του, ο Ηλίας  Καζάκος έγραψε επιστολή η οποία απευθυνόταν προς τους Αξιωματικούς συναδέλφους του:

«Εν όψει των ολίγων ωρών της υπολοίπου ζωής μου απευθύνω τον ύστατον και θερμότατον χαιρετισμόν, ευχόμενος εις όλους μαζί και εις ένα έκαστον ευτυχίαν, ευδαιμονίαν και εκπλήρωσιν ονείρων και πόθων. Χειροπιαστά με τον συνάδελφον Κωτούλαν, χέρι με χέρι γράφομεν και ευχόμεθα υπερήφανοι και ψύχραιμοι εις όλα και δι όλα».

Σήμερα, 81 χρόνια μετά, για τα στελέχη του Λιμενικού  Σώματος, ο Ηλίας Καζάκος αποτελεί θρύλο και παραμένει  σύμβολο υπερηφάνειας,  θάρρους και θυσίας.

Η περίπτωση του Ηλία Καζάκου δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας, αφού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο , το Λιμενικό Σώμα έδωσε με μοναδικό και καθοριστικό τρόπο το δικό του παρόν. Η προσφορά του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις μορφές και τους τομείς της αντίστασης ήταν καθολική, αξιοσημείωτη και ηρωική:

  • με την οργάνωση δικτύων που φυγάδευαν  στην Μέση Ανατολή πολλά σημαίνοντα πρόσωπα – Έλληνες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες – Άγγλους στρατιωτικούς και εν γενει συμμάχους – Έλληνες εθελοντές, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα τους μαζί με τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις.
  • με την συγκρότηση κλιμακίων μυστικών οργανώσεων και τη συλλογή και διοχέτευση πολύτιμων πληροφοριών στους συμμάχους
  • με την ένταξη ανδρών του, σε αντιστασιακές ομάδες που δρούσαν μέσα στην κατακτημένη Ελλάδα, εκτελώντας αντιστασιακές ενέργειες
  • με την κοινωνική προσφορά του όπως την οργάνωση των Συσσιτίων Εργατών Θαλάσσης, που στην κυριολεξία έσωσαν από την ασιτία και το βέβαιο θάνατο, πλήθος ανέργων ναυτικών και οικογένειες αγωνιστών
  • με τον καθοδηγητικό και συντονιστικό  ρόλο που έπαιξε στη δράση του εμπορικού μας στόλου. που πρωτοστάτησε στις θαλάσσιες πολεμικές μεταφορές καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα
  • μετά τη λήξη του πολέμου με τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αναστήλωση, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της μεγαλύτερης πλέον στο κόσμο ναυτιλιακής δύναμης η οποία είχε δεχτεί βαρύ πλήγμα και ανυπολόγιστες απώλειες τόσο σε ναυτικούς όσο και σε πλοία.

Πολλοί λιμενικοί έπεσαν υπέρ πατρίδος, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο τιτάνιο εκείνο αγώνα του έθνους μας, για την αποτίναξη του ζυγού από τις δυνάμεις κατοχής.

Στο πρόσωπο του Ηλία Καζάκου, όλοι αυτοί  τιμήθηκαν από  τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και πλήθους κόσμου που παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην Προτομή του Ηλία Καζάκου επί της προκυμαίας Μυτιλήνης.

Ο Ηλίας Καζάκος στάθηκε Έλληνας και Αξιωματικός μέχρι το τέλος.

Δεν είναι τυχαίος ο επίλογος της πρώτης εκδήλωσης μνήμης για τον Ηλία Καζάκο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 1946:

«το μικρό εις στελέχη αλλά μεγάλο εις προσφοράν αίματος Λιμενικόν Σώμα, του οποίου υπήρξες άριστο τέκνο, σε έκλαψε, σε τίμησε και ηντλησεν από σένα, το θάρρος και την δύναμιν δια να συνεχιστεί το άξιον έργον σου. Δεν αποθνήσκουν όσοι υπερ πατρίδος πιπτουν, αλλα παραμένουν αθάνατοι, εγγραφόμενοι εις τας χρυσας σελίδας της εθνικής Ιστορίας και εις το πάνθεον των ένδοξων νεκρών»