Στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που οργανώθηκαν στον αίθριο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2019, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με εξαιρετική επιτυχία ο Πλοίαρχος Λ.Σ. Λαγκαδιανός Νικόλαος
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
22-03-2019
ΟΜΙΛΗΤΗΣ : Πλοίαρχος Λ.Σ. ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΣ Νικόλαος
Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ
Κύριοι Yπουργοί,
Κύριε Αναπληρωτή Yπουργέ,
Κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων,
Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Κύριε Αρχηγέ,
Κύριοι Υπαρχηγοί,
Κύριοι Ναύαρχοι,
Κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί, κύριοι επίτιμοι Υπαρχηγοί, κύριοι εκπρόσωποι της Λέσχης Λιμενικού Σώματος και της Ένωσης Αποστράτων Λιμενικού Σώματος ,
Κύριοι εκπρόσωποι της Ναυτικής οικογένειας και των Αρχών,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Σε αυτή την πανάρχαια και δοξασμένη χώρα, μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε μεγάλες στιγμές της πορείας του Έθνους μας.
Σήμερα γιορτάζουμε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και συνάμα μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Σαν σήμερα ο Θεός πριν από 198 χρόνια άκουγε τον όρκο των υπόδουλων Ελλήνων για ΛΕΥΤΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟ και υπέγραφε κρυφά συμβόλαιο μαζί τους και όπως διαλαλούσε σε δύσκολες στιγμές ο Θ.Κολοκοτρώνης «ο Θεός τον λόγο του δεν τον παίρνει πίσω».
Το Ελληνικό έθνος έχει ιστορία μερικών χιλιάδων χρόνων με πολλούς και μεγάλους ιστορικούς σταθμούς και μεγάλη προσφορά στην παγκόσμια ιστορία.
Η Ελληνική Επανάσταση όμως, αγώνας των Ελλήνων , επικός και απελευθερωτικός συγχρόνως , είναι το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου μετά από αιώνες.
Ανήκουμε σε μια χώρα που είναι μικρή στο χώρο , αλλά απέραντη στο χρόνο .Είναι μια φλούδα γης και όπως την προσδιόρισε ο Γεώργιος Σεφέρης , είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού , τη θάλασσα και το φως του ήλιου.
Για αυτόν τον αγώνα του λαού βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να θυμηθούμε, να τον τιμήσουμε ,να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές , αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς.
Σήμερα τιμούμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας , αφού με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Μαζί με την εθνική μας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.
Χωρίς αμφιβολία ,ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος. «Γιατί στο θαύμα και όχι στη λογική ,χρωστάει την ανάσταση το Γένος», έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν, εκ των προτέρων , καταδικασμένη σε αποτυχία ,όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τα διάφορα προεπαναστατικά κινήματα.
Ο Κολοκοτρώνης , αυτή η ηγετική μορφή του αγώνα , γράφει στα απομνημονεύματά του : Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς ,αν δεν είμεθα τρελοί δεν θα εκάναμε την Επανάσταση, διότι ηθέλαμε συλλογισθεί δια πολεμοφόδια, καβαλαρία και πυροβολικό». Επιπλέον ,η Ευρώπη , οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας ήταν εχθρικές απέναντι στην Επανάσταση.
Κι όμως η μεθοδική προετοιμασία από την Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, η θέληση και η αγωνιστικότητα του λαού έφεραν το ποθούμενο.
« Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση» ,γράφει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του , «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις….αλλά ως βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και ο κλήρος και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάναμε την επανάσταση».
Ονόματα όπως: Κολοκοτρώνης, Διάκος ,Παπαφλέσας , Καραϊσκάκης ,Υψηλάντης , Μπουμπουλίνα, Κανάρης έχουν μείνει στην Ιστορία ως παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Είναι μορφές που πήραν μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του λαού μας .Τοπωνύμια όπως Δραγατσάνι ,Βαλτέτσι ,Δερβενάκια ,Μανιάκι ,Αλαμάνα, Αραπίτσα περιβάλλονται με το στεφάνι της δόξας ,της ηρωικής αντίστασης και της θυσίας. Η άλωση της Τριπολιτσάς, η σφαγή της Χίου , η καταστροφή των Ψαρών , η έξοδος του Μεσολογγίου αποτελούν κορυφαίες στιγμές του αγώνα ,αποτελούν ολοκαυτώματα ψυχών και σωμάτων ,που συγκίνησαν όλον τον κόσμο και δημιούργησαν ισχυρό ρεύμα Φιλελληνισμού στην Ευρώπη.
Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία , η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού ,μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα . Οι Έλληνες απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως κανείς λαός δεν μένει υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει.
Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες. Η Επανάσταση αναμφισβήτητα αποτελεί κορυφαία στιγμή αυταπάρνησης, αγωνιστικότητας, τόλμης και ιδεαλισμού, που έδωσε στο λαό μας την ελευθερία αλλά και, μέσω της ανάδειξης της αρετής των Ελλήνων, κατέδειξε τη συνέχεια με το ένδοξο παρελθόν του, παρά τους πολλούς αιώνες που μεσολάβησαν.
Ο ελληνικός ξεσηκωμός στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του, διότι απέδειξε ότι η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορεί να καθορίσει τη μοίρα του στο ρου της ιστορίας.
Το 1821 προσφέρει στους Έλληνες, ειδικά στους νεότερους, ανυπέρβλητο πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλά ιδανικά και αξίες.
Αποτελεί ορόσημο που επισφράγισε την συνείδηση της εθνικής μας ταυτότητας και χάραξε τη μετέπειτα πορεία της Ελλάδος ώστε να αγωνίζεται πάντοτε, με συνέπεια, υπέρ της ελευθερίας και κατά του αυταρχισμού και της τυραννίας.
Η σημερινή επέτειος αποτελεί καταξίωση του ιστορικού παρελθόντος του Ελληνισμού, τρανή επιβεβαίωση της αδιάκοπης ιστορικής παρουσίας του στα νεότερα χρόνια, αλλά και ανεκτίμητο οδηγό για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και επισφραγίζει τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, μιας και η ανάσταση του γένους συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Επέτειοι όπως η σημερινή ευνοούν τη συλλογική περίσκεψη και την ενδοσκόπηση , τη γόνιμη κριτική για τα όσα ορθώς πράξαμε και τα όσα θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει. Θα πρέπει να είναι αιτία για να εντρυφήσουμε στις ρίζες μας, να τιμήσουμε τους προγόνους μας, να κατανοήσουμε τις αρετές και τα ελαττώματα του Γένους μας.
Θα πρέπει να γίνει αφορμή να κατανοήσουμε ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η εθνική αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισονομία δεν κατακτώνται μόνο μία φορά. Απαιτούν συνεχείς αγώνες, πίστη σε ιδανικά, ομόνοια και προθυμία για θυσίες.
Ένας λαός γράφει την ιστορία του , όχι για να αφηγηθεί το παρελθόν του, αλλά για να δηλώσει αυτό που θέλει να είναι στο μέλλον.
Η Ελλάδα επομένως δεν είναι μοναχά παλιά δόξα αλλά αδιάκοπη ζωή και δράση δική μας πάνω σε αυτή τη γη που τόσος πόνος των πατέρων μας και τόσο αίμα την ποτίζει. Η Ελλάδα είναι κάτι που δεν πεθαίνει, είναι ο αιώνιος έρωτας των Ελλήνων για τη ζωή και την ελευθερία.
Τι άραγε μας δείχνει το 1821; Πάντως πέρα απ όλα δείχνει αγάπη για μια ανεξάρτητη ζωή, δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αγωνιστές του ΄21 δε μας πρόσφεραν τα όπλα τους. Μας πρόσφεραν το αθάνατο μήνυμα ότι ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ως ελεύθερος ζώντας σε συνθήκες ελευθερίας.
Επομένως σήμερα το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας καλεί να ακούσουμε τις θεϊκές συμβουλές και ν αγαπήσουμε αληθινά τον συνάνθρωπο μας. Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σ όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στη ζωή μας που μας οδηγούν σε ηθικό μαρασμό. Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να βελτιωθούμε ως άτομα και ως πολίτες.
Η διεθνής οικονομική κρίση ας αποτελεί αφορμή προβληματισμού, εγρήγορσης και επιστροφής στις αιώνιες και αλάνθαστες αξίες του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ας εστιάσουμε στην παιδεία του Γένους μας ώστε να εμφυσήσουμε αληθινές πνευματικές και ηθικές αξίες στους νέους.
Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η αφύπνιση μας και η προβολή αντιστάσεων άμυνας σε οτιδήποτε μας υποδουλώνει πνευματικά και ψυχικά. Το χρέος μας δεν είναι παρά να διδαχθούμε από τις αρετές των προγόνων μας να στολίσουμε με νέες δάφνες τη δόξα της Πατρίδας μας, να προσθέσουμε νέες σελίδες στην ιστορία της και ως ελεύθεροι ηθικά πολίτες να κλείσουμε στις καρδιές μας τους στίχους από τις ωδές του Ανδρέα Κάλβου: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε «να στήσουμε και πάλι μες στο ουράνιο θείο φως , μια Ελλάδα τρισμεγάλη». Ας μην ξεχνούμε εξάλλου πως ,μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες γεννιέται η μεγαλύτερη ελπίδα.
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η Ορθοδοξία.
Ζήτω η 25ηΜαρτίου 1821
Σας ευχαριστώ πολύ.