Με λαμπρότητα η εκδήλωση για τα 100 χρόνια
από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος
στο Μέγαρο Μουσικής
Δημοσιεύθηκε από mme την Πέμ, 06/02/2020 – 15:50
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εορτάσθηκαν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τα 100 χρόνια προσφοράς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στον τόπο και στην Ελληνική εμπορική ναυτιλία.
Για την πολυεπίπεδη και ξεχωριστή προσφορά του Λιμενικού Σώματος, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, μίλησαν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης.
Ο Αρχηγός του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «Το Λιμενικό Σώμα διευρύνει σταδιακά τις αρμοδιότητές του στη διάρκεια αυτού του αιώνα ζωής και δεν έπαψε να ανασυγκροτείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες που συναντά στην πορεία του» και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο του Σώματος:
«Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία το σώμα επιλήφθηκε συνολικά σε περισσότερα από 21.000 περιστατικά παρέχοντας τη συνδρομή του σε 415.000 άτομα περίπου, ενώ το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περί τις 7.600 διακομιδές ασθενών – τραυματιών από τα πλωτά μέσα του Σώματος και από ιδιωτικά σκάφη υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων» Ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Κλιάρης πρόσθεσε ότι το σώμα συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός η Ελληνική σημαία να βρίσκεται σταθερά στις 8 πρώτες του κόσμου, καλύπτοντας το 20% του παγκόσμιου και το 53% του ευρωπαϊκού στόλου ενώ κλείνοντας συμπλήρωσε: «Το Λιμενικό Σώμα ήταν και είναι παρόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, οπουδήποτε προκύψει ανάγκη συνδρομής προς το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενάμης, ο οποίος εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος ανά την υφήλιο και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της Ελληνικής Σημαίας:
«Αν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος εξυπηρετούν σε πολλές περιπτώσεις τα ευρύτερα συμφέροντα της Ελληνόκτητης ναυτιλίας, που είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας, επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα της Ελληνικής σημαίας και η σταθερά καθοδική πορεία που ακολουθεί – γεγονός που η Πολιτεία καλείται επειγόντως να διαχειριστεί, με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτής, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη» τόνισε και πρόσθεσε:
«Έχουμε όλοι υποχρέωση να συνδράμουμε στον στόχο αυτό, και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Ελληνική σημαία να κυματίζει πάλι στην πρύμνη των πλοίων μας, όπως αξίζει στην ένδοξη ναυτική μας παρακαταθήκη».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο συνολικό έργο του Λιμενικού Σώματος: «Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα στελέχη του με την άρτια εκπαίδευση, το αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού καθημερινά επιχειρούν σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους υπό δύσκολες συνθήκες».
Ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στο έτος ίδρυσης του Λιμενικού, σημείωσε ότι «όταν το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Σώματος, είχε πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημασίας που είχε για την πατρίδα η υποστήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η διασφάλιση της νομιμότητας σε λιμάνια και θάλασσες. Το Λιμενικό Σώμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας που αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της οικονομίας μας και έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι το Λιμενικό σώμα «για 100 ολόκληρα χρόνια, διασφαλίζει τη νομιμότητα, καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στη θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, σώζει ζωές με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον».
Αναφερόμενος στο παρόν, επεσήμανε ότι «αποτελεί χρέος και ευθύνη το Λιμενικό Σώμα να ενισχυθεί με μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών» και επανέλαβε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εργάζεται συστηματικά προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο ‘Αμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με αναφορά στην «κορυφαία πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου για την ίδρυση ανεξάρτητου σώματος για την επίβλεψη των ελληνικών θαλασσών».
«Η αρχική στελέχωση έγινε με προσωπικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και πως στη συνέχεια οι άνδρες του Σώματος δικαίωσαν απόλυτα τον ιδρυτικό του στόχο, αρωγοί των νησιωτών μας, πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στην θάλασσα, πρώτοι σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του φυσικού του κάλλους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει το Λιμενικό Σώμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «σήμερα οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος καλούνται να ανταποκριθούν σε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή. Να σώζουν ζωές προσφύγων αλλά και τα προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας. Η μεταναστευτική καταιγίδα διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είχαμε 72.000 αφίξεις, από τις οποίες μόνο το 22% προέρχονταν από τη Συρία ενώ το 40% αφορά Αφγανούς» και πρόσθεσε:
«Η πολιτική της κυβέρνηση έχει αλλάξει. Ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων έχει ενταθεί, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και διαθέτουμε ήδη ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο. Ενεργοποιήθηκε η διπλωματική μας δραστηριότητα όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και προς την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα προσδοκώ στη συνεργασία της γείτονος για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
«Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτή δεν θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας τώρα φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας και οι παράνομοι -όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία- θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι αυτή η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με λύσεις προσωρινής ανακούφισης που ενθαρρύνουν και νέες ροές.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «επιβεβλημένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στον επιμερισμό των βαρών» ενώ έκανε αναφορά στην τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη για «να μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ που θα έχουν στο εξής ονοματεπώνυμο και θα ελέγχονται από το κράτος».
«Εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης του Ελληνικού Λιμενικού ώστε να φθάσει σε στελεχιακό δυναμικό στο επίπεδο που είχε πριν την κρίση. Θα εισαχθούν νέες ειδικότητες για την καλύτερη ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις κι ότι ενδυναμώνεται η συνεργασία του Λιμενικού με τις Ένοπλες Δυνάμεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε «μεγίστης σημασίας την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος» με ξεχωριστή αναφορά στη δωρεά της ταχύπλοων σκαφών από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ αποκάλυψε ότι «τον επόμενο μήνα ξεκινά ο οριστικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης».
Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος είπε πως τους αποδίδουμε το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες απέναντι στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν. «Εκατό χρόνια είναι πολλά για έναν άνθρωπο αλλά λίγα για όσα κατάφερε το Λιμενικό Σώμα. Να είστε γεροί και να τα χιλιάσετε κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Να είστε καλά και καλές θάλασσες».